foto: Shutterstock
Kā izvairīties no svētku ēdienu pārpalikumiem?
Viena Vide Visiem
2021. gada 24. decembris, 04:28

Kā izvairīties no svētku ēdienu pārpalikumiem?

Aija Cepliša

"100 Labi Padomi"

Ziemassvētku tradīcija uz galda paģēr vismaz deviņus ēdienus, taču bieži vien ēdājiem nav pa spēkam visu pievārēt, tāpēc daļa svētku mielasta nonāk atkritumos. Lai no tā izvairītos, izvērtē ēdāju apetīti un svētku jēgu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

* Vēders nav galvenais! Gatavojoties Ziemassvētkiem, domā par šo svētku būtību, klusuma un pārdomu laiku, velti šos svētkus sev un ģimenei, pārdomām vienatnē vai kopīgām izklaidēm, ne tikai vēderpriekiem. Ja brīvdienās ieplānosi kādas fiziskas izklaides, spēles vai izbraucienus, dienas paies tālāk no galda.  

* Plāno ēdienreizes! Lai gan katra kārtīga namamāte svētkos gatavo ar nodomu lai labāk paliek pāri nekā pietrūkst, plāno ēdienkarti racionāli. Vai tiešām tik daudz ēdiena nepieciešams? Bieži vien, domājot par svētku maltīti, aizmirstas, ka jāpieskaita arī pīrādziņi, mandarīni, konfektes, karstvīns. Veidojot ēdienkarti, porciju daudzumu un apjomu aprēķini, vadoties pēc ēdāju skaita. Dodoties uz veikalu, turies pie plāna – pērc tikai nepieciešamo, neļaujies kārdinošo svētku atlaižu vilinājumam. Ja gaidi viesus, nekautrējies teikt, ko tieši viņiem nest ciemkukulī, bet, ja ciemos dodies tu, painteresējies, ko namamāte priecātos saņemt.

* Iesaisti visus! Svētku laika ēdienkartes plānošanā iesaisti visu ģimeni – kopīgi domājot par svētkiem, iespējams, kāds ēdiens tiks izsvītrots no saraksta. Izdomājiet, ko šajos svētkos vēlēsieties ēst un cik daudz. Lai mielasta sarūpēšana negultos tikai uz viena cilvēka pleciem, svētku maltīti gatavojiet visi kopā. Laba ideja ir sadalīt pienākumus – viens atbild par saldo ēdienu, cits rūpējas par salātiem vai uzkodām.

* Rīkojies radoši! Gatavojoties svētkiem, vispirms atbrīvo vietu ledusskapī, jo bieži vien svētku laikā to pamatīgi piekrauj. Neapēstie gaļas un dārzeņu ēdieni, pat kūkas īsto brīdi var gaidīt saldētavā, no pāri palikušajiem ēdieniem izdomā jaunas variācijas, piemēram, neapēstās kotletes pārvērt mini burgerīšos, svaigos augļus sablendē brokastu kokteiļos, no vārītajiem kartupeļiem un štovētajiem kāpostiem uzbur sacepumu.

Materiāls tapis ar Latvijas Vides aizsardzības fonda atbalstu.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās