foto: Shutterstock
Praktiskas idejas "zaļām" Ziemassvētku dāvanām, lai pēc svētkiem neattaptos ar jauniem krāmiem
Nekautrējies pajautāt, ko tieši cilvēks vēlētos saņemt svētkos. Pārsteigums, izsaiņojot dāvanu, izpaliks, taču manta būs noderīga.
Viena Vide Visiem
2021. gada 10. decembris, 17:45

Praktiskas idejas "zaļām" Ziemassvētku dāvanām, lai pēc svētkiem neattaptos ar jauniem krāmiem

Aija Cepliša

"100 Labi Padomi"

Ziemassvētkos bieži vien izjūtam sociālu spiedienu cits citu apdāvināt, nereti arī paši attopamies ar jauniem krāmiem, nespējot iedomāties, kur tos likt un kā izmantot...

Jebkura dāvana, ko izmantosi un kas sagādās prieku tās saņēmējam, jau ir "zaļa". Problēma ir tajā, ka arī dāvātām noderīgām un kvalitatīvām lietām ne vienmēr atrodas pielietojums vai tās neatbilst mūsu gaumei. Tāpēc nekautrējies pajautāt, ko tieši cilvēks vēlētos saņemt svētkos. Pārsteigums, izsaiņojot dāvanu, izpaliks, taču manta būs noderīga.

* Laba izvēle dāvanai ir kaut kas tāds, kas cilvēkam noteikti noderēs, piemēram, abonē viņa iecienīto preses izdevumu, nopērc puķu un dārzeņu sēklas, palīdzi nokļūt pie ārsta vai apmaksā vizīti pie speciālista.

* Ģimenē, draugu lokā vai darba kolektīvā rīko loteriju – katrs dalībnieks sarūpē vienu dāvanu, nevis mazu nieciņu katram. Vienojieties par summu vai pašu dāvanu (piemēram, dāvinām sveces piecu, septiņu eiro vērtībā vai grāmatu, kas nemaksā dārgāk par 15 eiro).

* Uztaisi dāvanu pats! Vides ilgtspējas entuziasti mudina mūs pasniegt pašu gatavotas dāvanas, piemēram, uzzīmēt apsveikumu kartīti, uzadīt kādam šalli vai zeķes, dāvināt pašu gatavotu piparkūku mīklu, ievārījumu, Ziemassvētku kēksu.

* Atceries, ka dāvanas var būt arī veselīgas. Draudzenei karstvīna pudeles vietā pasniedz pīlādžu ievārījumu vai medus burciņu, krustbērniem – jaunu futbola bumbu, bet tiem, kas ikdienu pavada pie datora, noderēs acu vitamīni.

* Ja saņemtajai dāvanai neredzi pielietojumu vai tā neiet pie sirds, nekautrējies tai dot otru dzīvi, nogādājot to labdarības veikalā vai organizācijā. Labāk taču, ja šī lieta kādam noderēs, nevis nevajadzīga krās putekļus. Vienam lieks, otram prieks!

* Labākā dāvana ir kopābūšana. Svētku brīvdienās ģimene var uzspēlēt galda spēles, atrādīt cits citam gada garumā tapušās fotogrāfijas, uzrīkot diapozitīvu vakaru vai doties kopīgā pastaigā.

Materiāls tapis ar Latvijas Vides aizsardzības fonda atbalstu.