foto: Pixabay.com
Ja šogad bagātīga ķiploku raža: knifiņi, ko vērts zināt
Gatavojot salātu mērces ar ķiplokiem, jāatceras, ka īstā garša atraisīsies tikai pēc kāda laika.
Noderīgi ikdienā
2021. gada 19. oktobris, 19:45

Ja šogad bagātīga ķiploku raža: knifiņi, ko vērts zināt

"100 Labi Padomi"

Padomi, kā pareizi izmantot ķiplokus.

Iegādājoties ķiplokus, izvēlies lielākas galviņas. Tādas ir vieglāk nomizot, un tajās ir vairāk sulas, tas nozīmē – vairāk garšas. Vieglāk nomizot, ja daiviņas uzliek uz cietas pamatnes un ar naža spalu uzspiež, līdz tās noknakšķ. Tad miza ir atdalījusies, atliek vien ķiploka mīkstumu izņemt vai izspiest laukā. Šādi saspaidīti ķiploki ir veselīgāki, jo spiešanas procesā labāk atraisās vērtīgās vielas.

Profesionāļi iesaka saspaidītu ķiploku paturēt 10 minūtes un tikai tad pievienot ēdienam, ko cep vai vāra.

Gatavojot salātu mērces ar ķiplokiem, jāatceras, ka īstā garša atraisīsies tikai pēc kāda laika.

foto: Shutterstock

Cepot cepeti ar ķiplokiem, labāk izvēlēties zemāku temperatūru, jo ķiploki ātri apdeg un kļūst rūgti.

Lietots nelielā daudzumā, ķiploks izceļ citu produktu garšu.

Vienkārši marinēti ķiploki

Katlā ielej ½ litra ūdens un ½ litra maiga etiķa, vēlams ar garšaugiem. Pieber 3–4 piparu graudiņus, 1 ēdk. sinepju sēklu un šķipsniņu kaltētu diļļu sēklu. Nomizo tik daudz ķiploka daiviņu, lai, ieberot katlā, marināde tās pilnībā pārklātu. Uzvāri, pildi mazās burciņās. Raugies, lai ķiplokus pārsegtu šķidrums! Uzliec vāciņus un karsē 20 minūtes 90 grādos. Aizvāko.

Marinēti nekarsēti ķiploki

Marinādes pagatavošanai tev vajadzēs 1 l ūdens, 1 ēdk. sāls, 1 ēdk. cukura un 2 tējk. etiķa esences vai atbilstošu daudzumu 9 % etiķa. Ķiplokus sadali daiviņās, nomizo un ber mazās burciņās. Uzvāri marinādi un karstu pārlej ķiplokiem. Burciņas aizvāko un glabā ledusskapī.