2021. gada 6. septembris, 12:42

Kā rūpēties par pareizu ķermeņa temperatūru miegā un labi izgulēties

Reklāmas projekts

Jauns.lv

Laba diena sākas ar labu miegu naktī. Ir zināms – lai miegs būtu kvalitatīvs, guļamistabā ir jāvalda klusumam un tumsai, un pirms došanās pie miera telpa ir kārtīgi jāizvēdina. Bet vai zināji, ka ļoti nozīmīga loma ir arī temperatūrai? Ideālā temperatūra ir tāda, kurā nesalst, bet nav arī tik silti, lai svīstu. IKEA veiktajā aptaujā noskaidrojies, ka 47 % Latvijas iedzīvotāju uzskata: kārtīgi izgulēties viņiem traucē tas, ka zem segas ir pārāk karsti.

Kā izvēlēties īsto segu?

Sega ir nozīmīgākais faktors, kas ietekmē ķermeņa temperatūru guļot. IKEA interjera dizaina nodaļas vadītājs Dariuss Rimkus atklāj, kam jāpievērš uzmanība, izraugoties īsto.

“Labākās ir segas no elpojošiem materiāliem, kas absorbē mitrumu un tādējādi nodrošina termoregulāciju un vienmērīgu temperatūru visu nakti. Par segas piemērotību liecina arī individuālā sajūta, vai šķiet patīkams tās svars, izmērs un forma. Labi, ja ir dažādas segas gada siltajam un aukstajam laikam, jo atšķiras vajadzības – ziemā segai jābūt biezākai, ar augstāku siltumizolācijas pakāpi. Tas ir tāpat kā ar apģērbu – mēs taču vasarā nevelkam ziemas jaku un ziemā nemeklējam sandales,” dizainers salīdzina.

foto: Publicitātes foto

Pavasarī un vasarā ārā kļūst siltāks, un arī telpās temperatūra var būt augstāka, tāpēc zem ierastās segas var kļūt par karstu. Interjera dizaina speciālists saka – lai arī laba sega absorbē mitrumu, ir elpojoša un nodrošina labu ventilāciju, tomēr tai var būt pārāk augsta siltumizolācijas pakāpe. Rezultātā netiek nodrošināta atbilstoša vide kvalitatīvam miegam. Labs risinājums ir plānāka vasaras sega, kurā varēs ieritināties tikpat ērti kā biezākā segā, bet bez karsēšanās.

“Ja zini, ka guļot tev bieži ir karsti un tu svīsti, noteikti izvēlies plānāku segu. Bet, ja labprāt vēlies mainīt segas siltuma pakāpi atkarībā no gadalaika, laba izvēle ir tā sauktā vissezonas sega, kas ļaus justies ērti visu gadu. Tā sastāv no vienas biezākas un vienas plānākas segas, ko var gan salikt kopā, gan lietot atsevišķi, pēc vajadzības,” – iesaka Dariuss Rimkus.

Piemērotākais materiāls un pildījums

Segām ir dažādas siltumizolācijas pakāpes un atšķirīgi pildījumi, lai katrs varētu izvēlēties sev piemērotāko. Īsto segu atradīs gan salīgie, gan tie, kam vienmēr karsti, tie, kas dod priekšroku klasiskam dūnu un spalvu pildījumam, un tie, kam patīk mūsdienīgi, viegli kopjami materiāli, piemēram, liocels. Interjera dizainers atgādina, ka segas siltumizolācijas pakāpe ir atkarīga ne tikai no pildījuma materiāla, bet arī no tā daudzuma un kvalitātes. Jo vairāk pildījuma (tā daudzumu norāda gramos), jo siltāka sega.

foto: Publicitātes foto

Siltumizolācijas pakāpe nav vienīgais, kam jāpievērš uzmanība: jāskatās arī, kāds ir segas materiāls, jo dažādiem materiāliem ir atšķirīgas īpašības un priekšrocības.

  • Dažām segām ir mīksts šķiedru pildījums, ko izgatavo no kokvilnas, poliestera un/vai polipropilēna. Šīs šķiedras ir vieglas un viegli kopjamas, tās labi saglabā apjomu un siltumizolējošās īpašības. Tās nodrošina arī ventilāciju, palīdzot uzturēt vienmērīgu temperatūru. No šiem materiāliem izgatavotās segas var mazgāt augstā temperatūrā, lai iznīcinātu putekļu ērcītes.

  • Pīļu dūnu un spalvu segas ir labi pazīstamas ar savām lieliskajām siltumizolācijas īpašībām. Zem segas ar šādu pildījumu būs omulīgi silti, un tā ir viegla, gaisīga un mīksta. Jo vairāk sastāvā dūnu, jo siltāka un vieglāka ir sega, toties spalvas absorbē mitrumu, regulējot arī temperatūru. Arī segas ar dūnu un spalvu pildījumu var mazgāt augstā temperatūrā, lai iznīcinātu putekļu ērcītes, kā arī žāvēt veļas žāvētājā.

  • Tiem, kas cieš no alerģijām, laba izvēle ir sega ar zīda pildījumu, jo zīds ir neuzņēmīgs pret putekļu ērcītēm un netīrumiem. Šāda sega ir ļoti piemērota arī tiem, kam bieži ir karsti un patīk plānākas segas. Zīda pildījums gādā par termoregulāciju, silda vēsākā laikā un atvēsina, kad ir silti. Šis pildījums ir elpojošs un nodrošina labu ventilāciju, ļaujot iztvaikot mitrumam. Vēl viena priekšrocība ir tā, ka segu ar zīda pildījumu ir ļoti viegli atsvaidzināt, tā ir tikai vairākas reizes gadā kārtīgi jāizpurina un jāizvēdina, lai sega atkal būtu kā jauna.

  • Vilnas segas. Izturīgas vilnas segas nodrošina gaisa apmaiņu, novada mitrumu un nodrošina labu klimatu un vienmērīgu temperatūru. Vilna ir dabisks, elpojošs materiāls, kas nodrošina omulīgu, sausu vidi, turklāt gādā arī par termoregulāciju, lai būtu patīkami visu nakti. Vilnas sega ir viegli kopjama, jo vilnas šķiedra ir dabiski noturīga pret aromātiem un netīrumiem. Laiku pa laikam segu izvēdinot, tā ilgstoši būs kā jauna. Pēc nepieciešamības to var mazgāt veļas mazgājamā mašīnā.

Vairāk ideju un ieteikumu saldam miegam apskati www.IKEA.lv.