foto: Shutterstock
Kādēļ rodas žagas? Vai tas norāda uz kādu veselības problēmu?
Žagu iemesls saistāms ar pārlieku ātru ēšanu un dzeršanu, kuras laikā tiek norīts arī gaiss.
Noderīgi ikdienā
2021. gada 24. jūlijs, 17:09

Kādēļ rodas žagas? Vai tas norāda uz kādu veselības problēmu?

Jauns.lv

Atbild Diagnostikas centra gastroenteroloģe Ilona Vilkoite. 

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Žagas rada diafragmas spazmveida kustības. Žagas ir neapzināta, īsa ieelpa aizvērtas balss spraugas laikā, kas notiek diafragmas saraušanās dēļ. Kāpēc tā notiek? Diafragma ir muskulis, kas darbojas elpošanas kustību laikā. Saraujoties tā ļauj gaisam nonākt plaušās, atslābstot izdala gaisu no plaušām.

Krūškurvī atrodas nervi, kas savienojas ar diafragmu un sazarojas tajā. Ja nervu gali diafragmā tiek kairināti, impulss tiek novadīts uz galvas smadzenēm, un tās savukārt sūta atbildes impulsu diafragmai, liekot tai sarauties. Spazmatiskas diafragmas saraušanās gadījumā plaušas gaisa uzņemšanu sāk spontāni, un, gaisam ejot caur puspavērtu balss spraugu, rodas žagošanās skaņa. Žagu laikā faktiski nenotiek elpošanas kustība, jo žagu tipiskās skaņas laikā balss sprauga aizveras.

Žagu iemesls saistāms ar pārlieku ātru ēšanu un dzeršanu, kuras laikā tiek norīts arī gaiss. Piemēram, ātra taukaina, kalorijām bagāta ēdiena apēšana traucē kuņģa iztukšošanās procesam, tādā veidā papildus kairinot diafragmu un veicinot žagas.

Ar nopietniem veselības traucējumiem žagas parasti nedraud, taču reizēm var liecināt par problēmām. Mokošas žagas mēdz parādīties pneimonijas pacientiem; šis simptoms attīstās kā diafragmu un krūškurvja nervus kairinošas infekcijas sekas. Ilgstošas, mokošas žagas, īpaši smēķētājiem, var norādīt uz onkoloģiskas slimības attīstību krūškurvī.

Žagu ilgums var būt no dažām sekundēm, bet tās var traucēt arī ilgāku laiku.

Līdz šim nav izskaidrojuma, kā žagas veiksmīgi un ātri apturēt, taču, ja tādas piemeklē, cilvēki mēdz aizturēt uz brīdi elpu, tad veikt dziļu izelpu un ieelpu, iedzert ūdeni, izmantot citus paņēmienus, kas palīdz apturēt nepatīkamās spazmveida kustības.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās