Iedvesmojies konservēt! Vasaras čatniji - no ērkšķogām, avenēm vai burkāniem
foto: Shutterstock
Galvenās čatniju sastāvdaļas: augļi, ogas un dārzeņi visdažādākajās kombinācijās ar bagātīgu garšvielu klāstu. Mēdz būt gan ātri pagatavojami un ātri apēdami čatniji, gan tādi, kas tiek iekonservēti un savu īsto garšu sāk atraisīt tikai pēc pusgada.
Garšīgi

Iedvesmojies konservēt! Vasaras čatniji - no ērkšķogām, avenēm vai burkāniem

Padomu nodaļa

"100 Labi Padomi"

Čatnijs ir indiešu virtuvei raksturīgs pikants, pa daļai saldskābs, pa daļai ass vārījums jeb mērce ar veseliem augļu, ogu un dārzeņu gabaliņiem.

Britu kolonizatori, kuri atgriezās Anglijā, atveda vienkāršotas receptes arī uz Eiropu, un tagad pat būs grūti atrast tādu zemi, kurā nepazītu čatniju un mazāk vai vairāk neiekļautu to ikdienas ēdienkartē. Indijā čatniju recepšu ir bezgala daudz, tie pēc konsistences mēdz būt dažādi – no visai šķidriem līdz tādiem, kas atgādina biezu pastu. Galvenās sastāvdaļas: augļi, ogas un dārzeņi visdažādākajās kombinācijās ar bagātīgu garšvielu klāstu. Mēdz būt gan ātri pagatavojami un ātri apēdami čatniji, gan tādi, kas tiek iekonservēti un savu īsto garšu sāk atraisīt tikai pēc pusgada.

Aveņu čatnijs – gardēžiem

Lieliska piedeva sieram! Vēl labākai garšai ceturto daļu etiķa var aizstāt ar aveņu etiķi. Pildi mazās burciņās!

1 kg aveņu
300 g cukura
250 ml balzama etiķa
70 g rozīņu
1 ēdk. rīvētas ingvera saknes
1 maza svaiga sarkanā čili pāksts

1. Katlā ielej etiķi, pieber cukuru un maisot uzvāri. Pievieno avenes, 4–5 minūtes pavāri un izberz caur sietiņu.

2. Pildi atpakaļ katlā, pievieno rīvēto ingveru, ļoti smalki sakapātu čili bez sēklām un sakapātas rozīnes.

3. Uz lēnas uguns vāri vēl 20–30 minūtes.

4. Karstu pildi burciņās, aizvāko un uz brīdi apgriez uz vāciņa.

foto: Shutterstock

Burkānu čatnijs ar ingveru

Vēl viens variants – čatnijam vārīšanas beigās pievieno 100 g sakapātu un sausā pannā apgrauzdētu riekstu.

1 kg rupjās skaidiņās sarīvētu jauno burkānu
500 g ievārījuma cukura 2:1
250–300 ml 9 % etiķa
100 g smalki sakapātu sīpolu
100 ml apelsīnu sulas
1–2 ēdk. citronu sulas
3 tējk. smalki sarīvētas svaigas ingvera saknes
2 tējk. sāls
2 tējk. karija pulvera
1,5 tējk. maltu melno piparu
1 tējk. maltu Kajēnas piparu

1. Visus produktus, izņemot cukuru, rūpīgi samaisi un atstāj vismaz 12 stundas vai pat diennakti, lai ievelkas.

2. Pēc tam maisot uzvāri un uz lēnas uguns turpini vārīt 30 minūtes, tad pievieno cukuru, vēlreiz uzvāri un uz straujas uguns vāri vēl 3–4 minūtes.

3. Karstu pildi burkās, aizvāko un uz brīdi apgriez uz vāciņa.

Ērkšķogu čatnijs

Jo ilgāk šis čatnijs ievilksies, jo garšīgāks būs. Sinepju graudiņu devu var arī palielināt, bet rozīņu – nedaudz samazināt.

1 kg ērkšķogu
600 ml maiga etiķa
250 g cukura
200–250 g rozīņu
150 g sinepju graudiņu
150 g sakapātu ķiploku
½ –1 ēdk. maltu melno piparu
1 tējk. maltu čili piparu
1 tējk. sāls

1. Sinepju graudiņus pannā bez taukvielām viegli apgrauzdē un saberz.

2. Katlā lej 500 ml etiķa, iemaisi cukuru un vāri, līdz izveidojas pabiezs sīrups. Pieber sāli un piparus.

3. Citā katlā ieber ērkšķogas, pievieno atlikušo etiķi un pārējos produktus. Maisot uzvāri, pielej sīrupu un uz lēnas uguns turpini vārīt, līdz čatnijs viegli sabiezē.

4. Karstu pildi burkās un aizvāko.