foto: ekrānuzņēmums no video
Gastronomiskais detektīvs turpinās: atklājam īsto Valmieras salātu recepti
Pat pēc vairāk nekā pusgadsimta gatavojam Valmieras salātus, bet bieži vien vairākas receptūras nianses līdz mūsdienām nav saglabājušās.
Garšīgi
2021. gada 20. jūnijs, 05:52

Gastronomiskais detektīvs turpinās: atklājam īsto Valmieras salātu recepti

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Pēc tam, kad Jauns.lv atklāja leģendāro Rūjienas salātu īsteno recepti un tās radītāju, Rūjienas novada kultūras un tūrisma centra vadītāja Guna Ķibere turpināja “izrakumus” arhīvos un atklāja vēl vienu slavenu oriģinālo receptūru, šoreiz Valmieras salātu pagatavošanas noslēpumu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

“Vai daudzas pilsētas var lepoties ar sava vārda iemūžināšanu ēdienu nosaukumos? Valmiera un Rūjiena var, jo to vārdā nosaukti visā Latvijā pazīstami salāti. Bijušā Valmieras rajona pavāri un konditori Latvijā tika augstu vērtēti. 20. gadsimta sešdesmitajos un septiņdesmitajos gados sabiedriskajā ēdināšanā ieviesa jaunas iekārtas un tehnoloģijas. Uz tolaik moderni aprīkotajiem Valmieras rajona ēdināšanas uzņēmumiem pēc pieredzes brauca no visas valsts,” Jauns.lv stāsta Valmieras zonālā arhīva vecākā eksperte Māra Stabrovska un turpina:

“Valmieras rajona patērētāju biedrību savienība, lai palielinātu arī ēdienu sortimentu, rīkoja pavāru, konditoru konkursus. Valmieras zonālā valsts arhīva Valmieras rajona patērētāju biedrību savienības fonda valdes sēžu protokolos ir lasāmi Valmieras rajona patērētāju biedrību savienības un rajona kulinārijas padomes lēmumi par firmas ēdienu, konditorejas izstrādājumu un dzērienu receptūru apstiprināšanu. Pievienotas receptes un tehnoloģiskie apraksti atbilstoši sabiedriskās ēdināšanas proporcijām. Tās ir visai reti sastopamas un vērtējamas kā interesantas sava laika sabiedriskās ēdināšanas un viesmīlības servisa vēstures liecības. Arhīva dokumenti liecina par sākotnējām receptēm, jo to sastāvdaļas laika gaitā piedzīvojušas izmaiņas”.

Valmierai ir savi salāti, un to autore ir vietējā restorāna “Gauja” pavāre Ruta Bušmane. Recepte apstiprināta 1969. gada 13. jūnijā un “ieviesta ražošanā”.

Pārlapojot nesen izdotās pavārgrāmatas un recepšu portālus, atklājas, ka oriģinālā Valmieras salātu recepte ir pagaisusi no atmiņas. Piemēram, receptes.lv publicē oriģinālajai receptūrai tuvu stāvošu pamācību to pagatavošanai, bet ar piebildi: “Domāju, ka šī salātu recepte ir vistuvāk orģinālam... lai gan - cik valmieriešu, tik variantu”.

Piemēram, Holandes sieru daži aizstāj ar puscieto Valmieras sieru. Tāpat klāt tiek pievienoti pipari un skābais krējums, kas nemaz pirms 52 gadiem apstiprinātajā receptē nebija paredzēts. Savukārt aso tomātu mērci tiek piedāvāts aizstāt ar kečupu. Toties marinētos gurķu piedāvā sarīvēt, nevis sagriezt salmiņos.

Patiesā Valmieras salātu recepte

Patieso Valmieras salātu recepti var atrast Valmieras zonālajā arhīvā un tā ir:

foto: Valmieras zonālais arhīvs
Vēsturiskais Valmieras rajona Patērētāju biedrības savienības un rajona Kulinārijas padomes lēmums, kurš apstiprināja Valmieras salātu recepti.

1. Siers Holandes – 2,7 kg
2. Majonēze - 2 kg
3. Tomātu mērce asā – 0,5 kg
4. Gurķi marinēti 5,46 kg
5. Olas – 50 gab.

 
Holandes sieru sarīvē uz rupjas rīves, marinētos gurķus sagriež salmiņos, olas baltumu sasmalcina, dzeltenumu saberž ar majonēzi. Majonēzei pievieno tomātu mērci, pēc tam savieno ar gurķiem un sieru. Grezno ar olu, sieru vai gurķiem.

Šī receptūra paredzēta 10 kg salātu, tā kā, ja gribat pagatavot mazāku daudzumu, piemēram, kilogramu, tad visu nāksies dalīt ar desmit.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās