foto: Shutterstock
Kā dažādot klasiskās zemnieku brokastis
Savulaik brokastis bieži bija galvenā ēdienreize pirms fiziski smagas darbadienas. Jo sātīgākas brokastis, jo labāk cilvēks bija sagatavojies jaunajai dienai.
Garšīgi
2021. gada 8. maijs, 08:12

Kā dažādot klasiskās zemnieku brokastis

"100 Labi Padomi"

Zemnieku brokastis tā arī ir radušās – par pamatu ņemti kartupeļi, ko papildina produkti, kas palikuši pāri no iepriekšējās dienas maltītēm.

Agrākos laikos brokastis daudzviet bija galvenā ēdienreize – vajadzēja gūt spēku smagu darbu darīšanai visas dienas garumā. Jo sātīgākas brokastis, jo labāk cilvēks bija sagatavojies jaunajai dienai.

Zemnieku brokastis ar sieru un šķiņķi

Šķiņķa vietā tikpat labi der bekona šķēlītes.

4–6 personām
1 stunda 15 minūtes

1 kg kartupeļu
200 g puscietā siera
100 g caurauguša šķiņķa
40 g rupji sakapātu lazdu riekstu
2 ēdk. sakapātu maurlociņu
1 ēdk. smalki sagrieztu sīpolu
1 ēdk. smalki sakapāta majorāna
1–2 ēdk. eļļas
1–2 ēdk. sviesta
sāls, malti pipari

1. Kartupeļus nomizo un sālsūdenī izvāri pusmīkstus. Nokās, iztvaicē un sagriez ½ cm biezās šķēlēs.

2. Šķiņķi sagriez strēmelēs, sieru – 1 cm lielos gabaliņos.

3. Riekstus ber sausā pannā un viegli apgrauzdē. Izņem no pannas.

4. Tajā pašā sausajā pannā apcep šķiņķi – kraukšķīgu. Izņem no pannas.

5. Pannā sakarsē sviestu un eļļu, ieliec kartupeļus un cep 10 minūtes. Pieber sāli, piparus un sīpolus un cep vēl 7–8 minūtes.

6. Iemaisi sieru, šķiņķi, riekstus un majorānu. Karsē, līdz siers sāk kust. Pārkaisi ar lociņiem.

Zemnieku brokastis ar virziņkāpostiem

Labi der iepriekšējā dienā izvārīti kartupeļi.

4–6 personām
1 stunda 15 minūtes

1 kg kartupeļu
500 g virziņkāpostu
150 g kūpināta caurauguša šķiņķa
4 olas
4 ēdk. piena
1 liels sīpols
1 ēdk. sakapātu maurlociņu
1 ēdk. sviesta
sāls, malti pipari

1. Kartupeļus ar mizu izvāri, nokās un iztvaicē. Kad atdzisuši, nomizo un sagriez 1 cm lielos gabaliņos.

2. Kāpostus sadali pa lapām, izgriez cietos kātus, mīkstumu sagriez gabaliņos. Šķiņķi arī sagriez gabaliņos. Nomizotu sīpolu sakapā.

3. Olas sakul ar pienu un pusi maurlociņu. Pieber sāli un piparus.

4. Pannā izkausē un apcep šķiņķi, pēc tam izņem no pannas. Ieber sīpolus un apcep caurspīdīgus. Izņem no pannas.

5. Pannā ieliec arī sviestu un izkausē. Ieber kartupeļus un uz mērenas uguns cep 5 minūtes. Pievieno kāpostus un turpini cept vēl 5–10 minūtes. Pieber sāli un piparus.

6. Iemaisi sīpolus un šķiņķi. Pārlej ar sakultajām olām. Karsē, līdz olas sarec. Pārkaisi ar atlikušajiem lociņiem.

Zemnieku brokastis ar malto gaļu

Piemērotāka būs liesāka maltā gaļa.

4–6 personām
50 minūtes

1 kg kartupeļu
700 g jauktas maltās gaļas
300 ml buljona
80 g krējuma
1 sarkanā paprikas pāksts
1 sīpols
2 ēdk. tomātu mērces
2 ēdk. sakapātu maurlociņu
1 ēdk. sviesta
½ tējk. maltas paprikas
½ tējk. maltu čili piparu
sāls

1. Kartupeļus nomizo un sagriez 4 daļās. Ber verdošā sālsūdenī un izvāri pusmīkstus. Nokās un iztvaicē.

2. Papriku sagriez mazos gabaliņos, sīpolu – plānās daiviņās.

3. Pannā sakarsē sviestu, ieber kartupeļus un cep kādas 5 minūtes.

4. Pievieno sīpolus, paprikas gabaliņus un malto gaļu un uz straujas uguns apcep. Pieber sāli, piparus un malto papriku. Iemaisi tomātu mērci un uzkarsē.

5. Pielej buljonu un uz mērenas uguns sutini 8–10 minūtes.

6. Iemaisi krējumu, vēlreiz uzkarsē un pārkaisi lociņus.