foto: Shutterstock
Tiešraidē aicina vērot lielo gauru dzīvi
Lielā gaura mazuļus mēdz vizināt uz muguras.
Viena Vide Visiem
2021. gada 18. aprīlis, 06:39

Tiešraidē aicina vērot lielo gauru dzīvi

Kas Jauns Avīze

Rūpējoties par lielo gauru ligzdošanas drošību, Ikšķilē uzstādītas mākslīgās ligzdvietas. Lai ļautu ikvienam iepazīt šo ūdensputnu ligzdošanu tuvplānā, uzstādīta tiešraides kamera.

Latvijas Ornitoloģijas biedrība aicina bērnus un jauniešus dokumentēt dzīvi ligzdā, veidojot savu vērotāja dienasgrāmatu.
“Lielās gauras mīt ūdenī, bet to mazuļi nāk pasaulē lielos koku dobumos. Tā kā piemērotu dabisko ligzdvietu – koku dobumu – paliek arvien mazāk, lai atbalstītu šos mazos pamatiedzīvotājus, Ikšķilē esam uzstādījuši sešas mākslīgās ligzdvietas lielajām gaurām,” stāsta iniciatīvas "Gauru galvaspilsēta/GAGA" Ikšķile īstenotājs Atis Balodis. Tiešraidei var sekot "YouTube" kanālā "GAGA IKŠĶILE".

Lielā gaura ir ūdensputns, kas ir lielāks par meža pīli, slaids, ar garu un šauru, sīkzobainu knābi, uz spārniem balti laukumi, muguras lejasdaļa un aste ir pelēkas. Peld, samērā sekli iegrimusi, bet barojas nirstot. Lai ķertu zivis, lielā gaura nirst zem ūdens un spēj pavadīt tur 30 sekundes, dažkārt līdz pat divām minūtēm.

Ligzdo lielos koku dobumos, vienā dējumā ir četras līdz pat 15 olas, mazuļi ir ligzdbēgļi un jau dienu pēc izšķilšanās ar māti dodas uz tuvāko ūdenstilpi.

Iniciatīva ir daļa no Latvijas Ornitoloģijas biedrības projekta Putna stunda, kas vērsts uz bērnu un jauniešu auditoriju, to īsteno ar Vides aizsardzības fonda atbalstu un Ikšķiles novada pašvaldības līdzfinansējumu.

Lai piedalītos, uzdevums ir sekot aktualitātēm tiešraidē lielās gauras ligzdvietā Ikšķilē, veidojot savu vērotāja dienasgrāmatu jebkurā paša izvēlētā formātā un tehnikā visu aprīli. Būs iespēja piedalīties arī videotikšanās reizēs ar ornitologiem.

Par novēroto līdz 30. aprīlim jāpastāsta citiem sociālo tīklu ierakstā ar tēmturi #PutnaStunda vai kā citādi. Kad darbs veikts, jāziņo Ornitoloģijas biedrībai, rakstot uz e-pastu putni@lob.lv, pastāstot par paveikto un norādot uzdevuma veicējus, to vecumu, kontaktinformāciju. Noslēdzoties Putna stundas uzdevumu ciklam, tiks sumināti gan individuālie, gan klašu veikumi dažādās vecuma grupās.

Raksts tapis ar Latvijas Vides aizsardzības fonda finansiālu atbalstu.