Noderīgi ikdienā
2021. gada 28. marts, 05:39

Soli pa solim: kā pagatavot krāšņu dekoru pavasara svētkiem

"100 Labi Padomi"

Ārā vēl vēsi, bet pavasaris jau vējo gaisā. izplaucēti bērzu zari un izpūstas olu čaumalas noderēs, veidojot krāšņu Lieldienu dekoru. Māca māksliniece Signe Folka.

Izplaucētie zari noderēs zaru vainaga veidošanai. Vispiemērotākie vainagam ir bērza zari, jo tie salīdzinoši ātri plaukst un ir elastīgi. Zarus nogriez un liec traukā ar karstu ūdeni, ik pa trim dienām karsto ūdeni traukā atjauno.

Olai abos galos ar adatu, īlenu vai kādu citu asu priekšmetu izrubini caurumiņus. Izpūt olas, čaumalu izskalo tekošā ūdenī. Olas var vai nu krāsot, vai kā citādi padarīt krāsainas; es krāsoju ar akrila krāsu un aplīmēju ar papīra salvetes rakstu dekupāžas tehnikā. Vainaga pamatam sapinu apiņu stīgas. Tās pirms locīšanas izkarsēju karstā ūdenī, lai būtu lokanākas. Pamata loku izveidoju no vienas stīgas, nostiprinot ar stiepli.

Lentes piestiprināšana pie olas ir vienkārša. Ap koka irbulīti apsien lenti, nostiprinot to ar diviem mezgliem, un, piepalīdzot ar adatu vai īlenu, ievieto to čaumalas caurumā. Kociņš balstās pret čaumalas sienām un labi notur lenti olas pakāršanai pie vainaga. Dekorētās olas piesien pie zaru vainaga.

Tev vajadzēs: izpūstas olu čaumalas, krāsotas olas, dekoratīvas lentītes, bērzu zarus, stiepli, papīra salvetes ar rakstiem dekupāžai, zobu bakstāmos kociņus, otu, PVA līmi.

To dara tā

1. Uzpin bērzu zaru vainagu, vietām apli nostiprinot ar stiepli. Vispirms no resnāka zara saloki pamata apli, tad ar mazākiem un smalkākiem zariņiem izvij vainaga kuplumu.

foto: No 100 Labi padomi arhīva

2. Salvetei noņem divas baltās papīra kārtas un sagriez vajadzīgajos fragmentos.

foto: No 100 Labi padomi arhīva

3. Ar atšķaidītu līmi pielīmē salvetes fragmentu pie olas čaumalas (līmi atšķaidi ar ūdeni 1:3). Uzliec papīru uz olas virsmas un ar mīkstu, līmē samērcētu otu piegludini salveti pie čaumalas virsmas.

foto: No 100 Labi padomi arhīva

4. Ap kociņu aptin dekoratīvo lenti.

foto: No 100 Labi padomi arhīva

5. Lenti ar kociņu ievieto olas čaumalas caurumā.

foto: No 100 Labi padomi arhīva
foto: No 100 Labi padomi arhīva