Noderīgi ikdienā
2021. gada 25. marts, 20:12

Kā tīrīt stikla keramikas un līdzīgas plīts virsmas

"100 Labi Padomi"

Galvenais – nepieļaut piedegumu, bet, ja tas radies, žigli to notīrīt.

■ Visām plīts virsmām, bet jo sevišķi elektriskajām stikla keramikas virsmām, pirms karsēšanas un katla uzlikšanas jābūt absolūti tīrām – par to jāpārliecinās katru reizi. Absolūti tīrai jābūt arī katla apakšai, un tad nekas nepiedegs un nepieķeps. Pat vissmalkākās drupačas, kas pieķērušās katlam, var saskrāpēt plīts virsmu ikreiz, kad pilno un smago katlu pabīda uz vienu vai otru pusi.

Stipri piedegušas tauku un cukuru saturošas ēdienu paliekas ir grūti notīrāmas. Turklāt ar stikla keramikas virsmām karsts cukurs atdzisdams saķeras gluži kā spēcīga līme. Ko darīt? Nekavējoties ņem lāpstiņu (silikona vai stikla keramikas virsmu tīrīšanai paredzēto) un nostum verdošo cukura šķīdumu no karstās vietas un šo vietu veikli noslauki ar mitru lupatu. Ieteicams šādu lāpstiņu allaž turēt pa rokai.

Atdzisušu piedegumu, kas satur cukuru, nevajag noskrāpēt, jo tā var sabojāt plīts virsmu (tajā tiks izrauti mikroskopiski caurumiņi un atstātas ar aci neredzamas bedrītes). Tāpēc jāņem talkā siltums: vai nu jāuzliek uz piedeguma karstā ūdenī samitrināta lupatiņa un uz kādu brīdi jāatstāj, vai arī no jauna jāieslēdz plīts uz vismazāko karstumu. Pēc tam ar lāpstiņu nostum piedegumu un šo vietu noslauki ar mitru lupatiņu.

■ Veikalos ir nopērkami speciāli stikla keramikas virsmu tīrīšanas līdzekļi. Tie savu funkciju veic samērā labi, bet satur vielas, kuru uzdevums ir pasargāt virsmu no jauniem traipiem. Diemžēl šīs vielas nereti iedarbojas uz virsmas krāsu, izmaina to un atstāj nenotīrāmus plankumus.

■ Ja pāri katla malai pārvārās, piemēram, ievārījums un citi ēdieni, kuros ir daudz cukura, vislabākais risinājums ir acumirklīga reakcija – žigli noņem katlu un ar mitru lupatu uzreiz noslauki vai aizstum notecējušo šķidrumu prom no karstās plīts virsmas.

Uzmanies ar mākslīgās šķiedras švammītēm un mikrošķiedras lupatiņām, reizēm tajās ir sastāvdaļas, kas neiztur karstumu. Žiglai rīcībai vispiemērotākās ir kokvilnas lupatiņas un papīra dvieļi – ar pēdējiem arī ir jāuzmanās, lai tie nepiedegtu un lai neapdedzinātu pirkstus.