foto: Shutterstock
Kā un kur iegādāties sēklas internetā, lai neiekristu uz krāpniekiem
Ir cilvēki, kas savu izaudzēto dārzeņu sēklas tirgo sociālajos tīklos. Šādām sēklām gan cena ir samērā zema, gan audzētājs neskoposies ar padomiem. Tikai ievēro, ka par sēklu kvalitāti un slimībām atbild pārdevējs un pircējs, jo "no rokas" pirktas sēklas netiek pārbaudītas.
Noderīgi ikdienā
2021. gada 3. marts, 07:03

Kā un kur iegādāties sēklas internetā, lai neiekristu uz krāpniekiem

"100 Labi Padomi"

Vienmēr apdomā, vai vērts pirkt lētāk lielu iepakojumu ar sēklām, vai arī tikai tik, cik nepieciešams šogad!    

■ Tagad dažādas sēklas var nopirkt gandrīz visos lielākajos Latvijas internetveikalos. Ieskatīties der gan 220.lv, gan populāro mājsaimniecības preču veikalu tiešsaistes versijās: Mājai un dārzam – zum.lv, K Senukai – ksenukai.lv, Depo – online.depo.lv, Cenu klubs – cenuklubs.lv  

Izsmeļošu informāciju par nolūkoto jauno augu un šķirņu sēšanas/audzēšanas niansēm gan atrast neizdosies. Pārsvarā redzama sēklu paciņa un pavisam īss auga raksturojums. Veikali arī vairāk orientējas uz lieliem pirkumiem, tāpēc, piemēram, Depo ir 3 eiro komisijas maksa par pasūtījumu, kas izmaksā mazāk par 30 eiro.

■ Daudz labāk zināmi ir specializētie dārzkopības internetveikali: darzinam.lv, darzalaiks.lv, e-saimnieciba.lv, seklutirgus.lv, marupesseklas.lv, veikalsdarzam.lv vai darzaabc.lv. Tie gan sēklu aprakstus sniedz plašākus, gan, ja nepieciešams, tur var saņemt speciālista padomu. Tajos ir vieglāk orientēties, tie ir pārskatāmāki un viegli saprotami pat tiem, kas šogad pirmo reizi sēklas pasūtīs internetā.

■ Protams, vari meklēt arī citas sēklu tirdzniecības vietas, izmantojot google.lv. Tikai pārbaudi, vai atrastais sēklu tirgotājs nav ievietots Patērētāju tiesību aizsardzības centra izveidotajā melnajā sarakstā (www.ptac.gov.lv/lv/content/melnais-saraksts), un palasi arī  atsauksmes par izvēlēto veikalu.

■ Interneta vidē netrūkst arī sēklu piedāvājumu no kolekcionāriem un zemnieku saimniecībām, kas tirgo sēklas no pašu izaudzētiem augiem. Ilgstoši to dara mazadarznieciba.lv, kurā ir pieejamas pašu audzēto ziedu sēklas, kā arī tomātu un paprikas sēklas. Ļoti plašs tomātu sēklu piedāvājums ir valdispulins.wixsite.com, tomatoam.lv, pēc tomātu, asās un saldās paprikas sēklām vari lūkoties arī eneslinko.lv.

■ Ir cilvēki, kas savu izaudzēto dārzeņu sēklas tirgo sociālajos tīklos. Šādām sēklām gan cena ir samērā zema, gan audzētājs neskoposies ar padomiem. Tikai ievēro, ka par sēklu kvalitāti un slimībām atbild pārdevējs un pircējs, jo "no rokas" pirktas sēklas netiek pārbaudītas. Veikalos tirgotās sēklas ir izturējušas Valsts augu aizsardzības dienesta stingrās pārbaudes.