Dievišķais itāļu tiramisu: Lienes Zemītes recepte, ko gatavot Valentīna dienā
Tuvojoties mīlestības svētkiem Valentīna dienai, pilsētrestorāna "Lapsas māja" saimniece Liene Zemīte atklāj sava iecienītā klasiskā itāļu deserta tiramisu recepti. Dievišķais tiramisu ir viens no viņas vīra Oskara mīļākajiem desertiem.
Man ļoti patīk Itālija. Patīk ne tikai skaistās dabas un smaidīgo cilvēku dēļ, bet, protams, arī izcilo ēdienu dēļ. Ņemot vērā pašreizējos apstākļus, kad ceļošana ir ļoti ierobežota, tad mēdzu aizceļot uz saulaino Itāliju ar ēdienu palīdzību. Šoreiz padalīšos ar klasisku itāļu desertu – tiramisu. Tas ir deserts, kurš reti kuru atstāj vienaldzīgu – tik viegls, maigs, bet tomēr ar savu raksturiņu.
Jāatzīst, ka visizteiksmīgākā garša šim desertam parādās tieši otrajā dienā, kad garšu buķete ir visbagātīgākā, garšas ir savilkušās un kļuvušas izteiksmīgākas. Tiramisu man patīk gatavot īpašos svētkos, kad negatavoju kūku, bet gribas palutināt savu ģimeni, jo īpaši vīru, kuram šis ir viens no mīļākajiem desertiem.
Tiramisu recepte:
Pamats:
Cepumi Dāmu pirkstiņi - 400g
Krēmam:
Mascarpone siers - 250g
Olas dzeltenumi - 4 gab.
Pūdercukurs - 70g
Saldais krējums -175ml
Espresso kafija - 200ml
Madeiras vīns (vai Marsalas) - 100ml
Dekoram:
Kakao pulveris
Ogas, piparmētru lapiņas
Gatavojot tiramisu der atcerēties, ka visām sastāvdaļām ir jābūt aukstām, tieši no ledusskapja, jo, putojot tās siltas – gaiss no tām pazūd, bet aukstas – gaiss paliek desertā. Tiramisu receptei ir dažādi paveidi, kuros variē tā sastāvdaļas, bet visās noteikti izmanto stipru kafiju, olu dzeltenumus, cukuru un mascarpone sieru.
- Pirms sāc gatavot deserta masu, novāri stipru kafiju un noliec to atdzesēties.
- Ņem 4 olu dzeltenumus (baltumi šajā receptē netiks izmantoti) un sakul stingrās putās ar pūdercukuru (var izmantot arī parasto cukuru). Masa kļūs gaiši dzeltena, gluži kā bērnības našķis “gogel mogels”. Kad šī masa kārtīgi sakulta, pievieno aukstu mascarpone sieru un visu atkal saputo. Kad tas gatavs, liec visu ledusskapī.
- Sakul stingrās putās aukstu saldo krējumu un pievieno atdzesē. Un, kad tas izdarīts, no ledusskapja izņem mascarpone siera, pūdercukura un olu dzeltenuma masu, iejauc tajā 30ml Madeiras vīna un viegli iecilā saldo putukrējumu. Lai panāktu pilnīgu deserta gaisīgumu, to dari pēc iespējas maigi. Iegūtā masa būs diezgan šķidra.
- Tad ņem atdzisušo kafiju un atšķaidi ar vīnu (proporcija var variēt pēc katra vēlmēm). Šajā šķidrumā no abām pusēm viegli apmērcē Dāmu pirkstiņus (itāļu cepumus) vai vienkāršu biskvītu un kārto tos citu pie cita lēzenā stikla traukā. Kad viss trauks vienā kārtā ir nosegts ar cepumiem, tiem pārlej iepriekš jau sagatavoto krēma masu tā, lai visi cepumi būtu nosegti.
- Kad tas izdarīts, atkal mērcē nākamos cepumus kafijas un vīna šķidrumā, kārto otro stāvu kūkai un, kad viss trauks noklāts ar cepumiem, pārklāj to ar atlikušo krēma masu. Trauku ar desertu liec ledusskapī un ļauj ievilkties. Vislabāk, ja var atstāt tiramisu ledusskapī uz nakti. Ja vēlas paglabāt desertu vēlākam laikam, to var uzglabāt saldētavā.
- Pirms pasniegšanas tiramisu dekorē, pārkaisot ar kakao pulveri, izkārtojot piparmētru lapiņas un ogas.
- Šis tiramisu krēms var būt kā pamats arī citiem desertiem.
Lutiniet savus mīļos! Lai labi garšo!