Pasapņo par laiku pēc pandēmijas. Fondī - maltīte, kas saved kopā cilvēkus
Fondī gatavošanas tradīcija ir radusies Šveicē – maizes vai vārītu kartupeļu pamērcēšana izkausētā sierā bija vienkāršs, bet gana sātīgs ēdiens, ar ko stiprinājās ļaudis, kam citi produkti skarbajās Alpu kalnu ziemās nebija pieejami.
Pats vārds cēlies no franču valodas fondre – kausēt, kust. Taču arī franči un itāļi uzskata fondī par savu ēdienu. Mūsdienās ir daudz fondī variantu – bez klasiskā siera fondī kausētās taukvielās vai karstā buljonā mēdz mērkt ne tikai gaļas gabaliņus, bet arī dārzeņus un zivis. Saldumu mīļotāji mērc augļus un ogas izkausētā šokolādē vai karstā vaniļas mērcē. Ir arī vīna fondī – gaļas gabaliņus gatavo verdošā vīnā, gan baltajā, gan sarkanajā.
Mēdz sacīt, ka fondī saved kopā un apvieno cilvēkus – kā jaunus, tā vecus. Tas ir gan ēdiens, gan patīkamu brīžu baudīšana vienlaikus. Fondī vislabāk garšo ar kādu kopā – ģimeni, draugiem, domubiedriem. Fondī katls stāv galda vidū, un katrs ap galdu sēdošais izvēlas un kombinē produktus pēc savas garšas un patikšanas. Agrākos laikos nācās pārsvarā iztikt ar pašu pamatu – kausēta siera maisījumu, taukvielām vai buljonu, kurā pamērcēja gabaliņos vai strēmelītēs sagrieztus produktus, bet tagad fondī maltīti bagātina dažādas piedevas – mērces, garšaugu un garšvielu sviesti, marinēti un sālīti dārzeņi.
Praktiski padomi. Kā gatavot gaļas fondī…
● Ir vajadzīgs vai nu fondī katls (nopērkams saimniecības preču veikalos), vai arī šaurs un no laba karstumu vadoša materiāla gatavots katls, piemēram, nerūsējošā tērauda, emaljas vai čuguna. Ir vajadzīgas arī dakšiņas ar gariem zariem (ieteicams, diviem) un garu kātu, kas galā apdarināts ar koku, lai neapdedzinātu rokas. Vēlams, lai katram ēdājam būtu divas dakšiņas. Nepieciešams arī tāds paliktnis, uz kura uzlikt katlu, zem kura savukārt var nolikt vai nu speciālo fondī degli, vai vairākas tējas svecītes.
● No taukvielām var lietot augu taukus, rafinētu augu eļļu, kas ir piemērota karsēšanai līdz augstām temperatūrām, piemēram, saulespuķu eļļa. Lai sākumā process ritētu raitāk, vispirms var sakarsēt eļļu uz plīts un pēc tam pārlikt katlu uz paliktņa.
● Taukvielas ir pietiekami sakarsušas tad, ja ap gaļas gabaliņu, kas uzdurts uz dakšiņas, veidojas sīki burbulīši. Tikpat labi eļļas temperatūru var pārbaudīt arī ar koka karotes kātu.
● Taukvielās karsēta gaļa iegūst vieglu brūnganumu; buljonā karsēta gaļa vārās un nekļūst brūna.
● Lai taukvielu un buljona temperatūra pārāk nepazeminātos, nevajadzētu vienlaikus ielikt katlā pārāk daudz dakšiņu.
… un kā gatavot klasisko siera fondī?
● Vajadzīgs karstumizturīgs katls no glazētas keramikas vai emaljas. Klasiskajā variantā tas ir tā dēvētais Caquelon, tas ir zemāks un platāks par gaļas fondī katlu. Arī šajā katlā sieru var vispirms izkausēt uz parastās plīts un pēc tam pārlikt uz paliktņa, zem kura atrodas deglis vai tējas svecītes.
● Izkusušo sieru regulāri apmaisa ar koka karoti vai putojamo slotiņu, lai siers nesaietu kunkuļos vai nenoslāņotos. Sieru nevajag pārāk sakarsēt, lai tas nesāktu mest burbuļus. Ja siera maisījums kļūst par biezu, pielej nedaudz baltvīna. Ja tas sanācis pārāk šķidrs, var iebiezināt ar nelielā ūdens daudzumā iejauktu pārtikas cieti.
● Siera fondī vislabāk garšo ar kraukšķīgu bageti vai līdzīgu baltmaizi. To sagriež gabaliņos, ieteicams tā, lai katram gabaliņam būtu klāt arī nedaudz garozas – tad maize tik viegli nenoslīdēs no dakšiņas.
■ Dakšiņu ar maizes gabaliņu iemērc karstajā kausētajā sierā un pagroza, lai siers apņem maizi no visām pusēm.
Siera fondī
• 500 g rīvēta Grijēras siera
• 400 ml baltvīna
• 40 ml ķiršu vai citu augļu degvīna
• 2 ķiploka daiviņas
• 2 tējk. cietes
• sviests
1. Nomizotus ķiplokus smalki sakapā.
2. Katlā sakarsē nedaudz sviesta, ieber ķiplokus un viegli apsautē.
3. Pielej nedaudz vīna un mazliet uzsildi.
4. Ieber sieru un maisot izkausē.
5. Nepārtraukti maisot, pamazām lej klāt atlikušo vīnu, līdz izveidojas krēmīga konsistence. Strauji uzvāri.
6. Degvīnu sakul ar cieti un iemaisi sierā.
7. Maizes gabaliņus uzdur uz dakšiņas un pamērcē karstajā sierā.
Cūkgaļas fondī
• 1 kg cūkas filejas
• 1 kg augu tauku vai atbilstošs daudzums eļļas
• 1 ēdk. sinepju
• 1 ēdk. karija pulvera
• 1 ēdk. sojas mērces
1. Gaļu sagriez plānās strēmelēs.
2. Sinepes sakul ar kariju un sojas mērci.
3. Iemērc gaļas strēmeles un marinē aptuveni 1 stundu.
4. Fondī katlā izkausē un sakarsē augu taukus.
5. Gaļas gabaliņus uzdur uz dakšiņas un cep karstajos taukos.
Liellopa gaļas fondī
• 1 kg liellopa filejas
• 1 kg augu tauku vai atbilstošs daudzums eļļas
• 5 ķiploka daiviņas
• 10 kadiķogas
• malti pipari
1. Fileju sagriez mazos, plānos gabaliņos. Ķiplokus sakapā. Kadiķogas saspaidi.
2. Gaļu samaisi ar ķiplokiem un kadiķogām, un maltiem pipariem.
3. Liec bļodā, uzliec vāku un uz 3 dienām ievieto ledusskapī.
4. Fondī katlā izkausē un sakarsē augu taukus.
5. Gaļas gabaliņus uzdur uz dakšiņas un cep karstajos taukos.
Buljonā gatavots fondī
• 500 g liellopa filejas
• 500 g cūkas filejas
• 500 g vistas filejas
• 800 ml laba dārzeņu buljona
1. Filejas sagriez plānās strēmelēs vai mazos gabaliņos.
2. Fondī katlā sakarsē buljonu.
3. Gaļas strēmeles uzdur uz dakšiņas un karsē verdošajā buljonā.