foto: Shutterstock.com
Kāpēc ziemā rožkāposti ir visgaršīgākie?
Garšīgi
2021. gada 16. janvāris, 16:17

Kāpēc ziemā rožkāposti ir visgaršīgākie?

"100 Labi Padomi"

Rožkāposti un Briseles kāposti ir viens un tas pats dārzenis, kura garša uzlabojas līdz ar aukstuma pastiprināšanos laukā. Rudenī tiem raksturīga viegli rūgtena piegarša, taču pēc salnām vai – vēl labāk – pēc pirmā sala rūgtenums pazūd un tie kļūst patīkami saldeni (uzskata, ka sala ietekmē tajos strauji palielinās cukura daudzums).

Ja Briseles kāposti (rožkāposti) aug dārzā, rudenī vēlams nolauzt galotni, bet pašu kāpostu atstāt ne tikai līdz salnām, bet pat līdz salam un vēl ilgāk.

Ņem vērā

■ Pērkot rožkāpostus, raugies, lai galviņas būtu ciešas, stingras, nedaudz spīdīgas, bez dzeltenām un brūnganām ārējām lapām.

■ Rožkāpostus nevar ilgi uzglabāt, turklāt tiem nepatīk etilēns, ko izdala, piemēram, ar āboli, plūmes, tomāti un citi dārzeņi, tāpēc tos kopā neturi.  

Kā pareizi gatavot?

Briseles kāposti vispirms ir jāizvāra vai jāizsautē nelielā daudzumā sālsūdens vai buljona. Pēc tam tos var ēst gan tāpat, gan izmantot tālāk – pievienot salātiem, sautējumiem, sacepumiem, likt zupās. Ziemā ļoti garšīgi ir karamelizēti rožkāposti, pasniegti pie cepeša vai ceptas gaļas.

Lai rožkāposti izvārītos vienmērīgi, pirms likšanas katlā kacenu krusteniski iegriež. Noņem arī ārējās lapiņas. Svarīgi, lai rožkāposti nepārvārītos, tad tie kļūst nepatīkami mīksti un pat izšķīst. Visgaršīgākie tie ir nedaudz kraukšķīgi.

Vārītus rožkāpostus pārlej ar kausētu sviestu un pārkaisa ar svaigi rīvētu muskatriekstu, grauzdētiem ciedru riekstiem, apceptiem sīpoliem, kraukšķīgiem speķa vai bekona gabaliņiem.

foto: Shutterstock.com

Rožkāposti ar cauraudzi un rupjmaizes drupačām

Cauraudža vietā labi garšo arī kūpināta vista un kūpināta pīles krūtiņa. Ja nepatīk anīss, bez tā, protams, var iztikt.

4 personām
25 minūtes

• 600 g rožkāpostu

• 200 g strēmelītēs sagriezta kūpināta cauraudža

• 2 sakapāti sarkanie sīpoli

• 2–3 ēdk. apgrauzdētu rupjmaizes drupaču

• 1 maza sakapāta svaigā čili pāksts

• 2 ēdk. sviesta

• ½ tējk. anīsa sēklu

• sāls, malti melnie pipari

1. Rožkāpostus notīri un kacenus krusteniski iegriez. Ber verdošā sālsūdenī un izvāri gandrīz mīkstus. Strauji atdzesē aukstā ūdenī un notecini.

2. Anīsa sēklas saberz ar 1 tējk. sāls.

3. Pannā sakarsē 1 ēdk. sviesta un apcep cauraudzi. Pārliec bļodiņā.

4. Sakarsē atlikušo sviestu, apsautē sīpolus un čili, pievieno rožkāpostus un turpini cept 3–4 minūtes.

5. Iemaisi cauraudzi, anīsa sāli un piparus. Pārber ar rupjmaizes drupačām.