foto: Publicitātes foto
Viss, kas Jums jāzina par funkcionālas virtuves iekārtošanu
Noderīgi ikdienā
2021. gada 18. janvāris, 06:55

Viss, kas Jums jāzina par funkcionālas virtuves iekārtošanu

Reklāmas projekts

Jauns.lv

Virtuve ir viena no tām mājokļa telpām, kurā laiks aizrit teju vai nemanot. Aizrautīgi ēdiena pagatavošanas darbi, nerimstīgais uzkopšanas process, sirsnīgas sarunas pie svaigas un aromātiskas kafijas tases – ne par velti virtuves telpa nereti tiek dēvēta par mājokļa sirdi. Tieši tāpēc šoreiz pieķersimies virtuves tematikai un noskaidrosim, kā padarīt Jūsu virtuves telpu pēc iespējas funkcionālāku, lai gan darbi, gan kopā būšanas mirkļi tajā noritētu bez jebkādām neērtībām.

Grīdas skapīšu vietā sienas skapīši

Viena no visizplatītākajām ķibelēm, kas saistīta ar neefektīvu virtuves telpas izmantošanu, ir brīvo uzglabāšanas vietu trūkums. Tā kā virtuvē vienmēr valda milzu rosība, ir svarīgi, ka konkrētā platība netiek pārpildīta ar dažnedažādu virtuves ekipējumu, kurš būtiski traucē visām virtuvē veicamajām darbībām. Šis noteikums it īpaši attiecas uz platībā mazu virtuvju īpašniekiem.

Kā atbrīvot virtuvē vietu, nepārblīvējot jau tā pārpildītās darba un uzglabāšanas virsmas? Tā vietā, lai izvēlētos tradicionālos grīdas skapīšus, dodiet priekšroku sienas skapīšu risinājumam. Sienas skapīši ne tikai sniedz virtuves īpašniekam iespēju izmantot kādu no telpas sienām visā tās garumā, bet arī palīdz ietaupīt virtuves grīdas platību.

Darba trijstūra teorija

Kad par virtuves skapīšu izkārtojumu telpā esat parūpējies, laiks iepazīties ar tā saukto darba jeb bermudu trijstūra teoriju. Konkrētais nosaukums apzīmē trīs svarīgākās virtuves zonas, proti, gatavošanas, mazgāšanas un uzglabāšanas zonas. Katrai no šīm darba zonām bermudu trijstūra virtuves plānojumā tiek piešķirta stratēģiski svarīga loma, lai ikviens no telpas kvadrātmetriem tiktu izmantots pēc iespējas efektīvāk.

Īpaši svarīga loma bermudu trijstūra teorijas plānojumā tiek piešķirta ledusskapim. Ledusskapja atrašanās vietai, balstoties uz interjera speciālistu ieteikumiem, vajadzētu atrasties maksimāli tuvu vai nu gatavošanas vai mazgāšanas zonai. Šāda novietojuma izvēle lieliski palīdzēs izvairīties no neefektīvas telpas izmantošanas, proti, lai veiktu konkrētus gatavošanas vai mazgāšanas darbus, Jums nebūs jāšķērso visa virtuves platība vairākas reizes pēc kārtas.

Caurstaigājamā plānojuma pielietošana

Par virtuves telpas funkcionalitāti lieliski parūpēsies arī tā dēvētā caurstaigājamā jeb divu rindu plānojuma pielietošana.  Konkrētais plānojums nozīmē, ka galvenie virtuves elementi tajā skaitā virtuves tehnika tiek sadalīta divās rindās, pa vidu veidojoties brīvai vietai. Jāpiemin, ka caurstaigājamais virtuves plānojums vislabāk strādās roku rokā ar augstāk pieminēto bermudu trijstūra teoriju.

Savukārt brīvā platība, kas veidojas pa vidu divām galvenajām virtuves rindām, lieliski noderēs tādu virtuves elementu pielietošanai kā virtuves saliņa vai virtuves ratiņi, kas nepieciešamības gadījumā brīnišķīgi papildinās gan virtuvē pieejamās darba, gan ēdiena pasniegšanas virsmas.

Jo lietderīgāk, jo labāk

Runājot par sadzīves tehnikas izvietojumu virtuvē, jāuzsver, ka visa telpas platība ir jāiemācās izmantot pēc iespējas lietderīgāk. Kā tas izskatās reālajā dzīvē? Balstoties uz vadošo dizaina ekspertu viedokļa, vispiemērotākais novietojums galveno virtuves elementu ziņā ir sekojošs:

●Ledusskapim būtu ieteicams atrasties tuvu virtuves ieejai, kā arī pēc iespējas tuvāk kādai no virtuvē esošajām darba virsmām, lai neapgrūtinātu produktu ievietošanu, izņemšanu, kā arī to novietošanu uz attiecīgajām darba virsmām tālākajai apstrādei;

● Kas attiecas uz izlietnes zonu,  tai vislabāk būtu atrasties tieši virtuves plānojuma centrā jeb starp plīts un ledusskapja zonu. Ievērojiet, ka gan iebūvējamās un brīvi stāvošās izlietnes ir lieliska izvēle Jūsu mājoklim, taču to novietojums var būtiski atšķirties atkarībā no konkrētās izlietnes izmēriem;

● Savukārt plīts iekārta vislabāk iederēsies ēdamzonas tuvumā, lai tik tikko izņemtais ēdiens būtu ātri un ērti pārvietojams uz tam paredzēto vietu. Jāraugās, lai plītij blakus atrodas arī pa kādam virtuves skapītim, kurā novietot nepieciešamos traukus un citus virtuves palīgrīkus.

Ciemiņus var uzņemt arī mazā virtuvē

Funkcionāla virtuve, neatkarīgi no tās izmēriem, nozīmē arī neapgrūtinātu viesu uzņemšanu jebkurā diennakts laikā. Kā piemērot visus augstāk minētos virtuves funkcionalitātes pamatprincipus tā, lai arī izmēros mazākās virtuves telpas liktos pietiekami plašas arī vakariņām piecatā? Viss ir pavisam vienkārši!

Pirmkārt, parūpējies par to lai ciemiņu skats, sēžot pie ēdamgalda vai citas virtuves virsmas, nevērstos pret sienu, vai kādu no virtuves skapīšiem. Ja nu tomēr telpas izmēri neatļauj atsevišķas galda virsmas izvietošanu virtuve telpā, neķeriet kreņķi un lemjiet par labu paplašinātās palodzes iekārtojuma izveidei. Paplašinātā palodze lieliski kalpos gan kā ēdamgalda vai darba virsma, kā arī produktu vai citu virtuves palīgrīku uzglabāšanas vieta.

Otrkārt, pievērsiet uzmanību arī funkcionālu sēdvietu izvēlei. Viens no labākajiem risinājumiem efektīva virtuves izkārtojuma saglabāšanai ir tieši virtuves bāra krēsli. Šīs sēdvietas parasti ir ērti un vienkārši novietojamas zem jau iepriekš pieminētās virtuves saliņas vai paplašinātās palodzes, tādējādi nemazinot virtuvē brīvi izmantojamo platību.

Funkcionāla virtuve viena klikšķa attālumā

Viss nepieciešamais Jūsu virtuves telpas labiekārtošanas un uzlabošanas darbiem, tajā skaitā virtuves izlietnes, virtuves skapīši un citas virtuves mēbeles pieejamas pie mums – interneta veikalā 220.lv. Iepērcieties jau šodien un mēs piegādāsim Jūsu izvēlētās preces līdz pat Jūsu namdurvīm!

Reklāmraksts tapis sadarbībā 220.lv

Tēmas