foto: Shutterstock
Alveja - aptieciņa podiņā. Kā var palīdzēt šis vērtīgais augs?
Ziemas mēnešos alveju laisti ļoti reti, pietiks ar reizi mēnesī. Ja telpās ir mitrs gaiss, laistīt vari vēl retāk.
Noderīgi ikdienā
2021. gada 5. janvāris, 11:42

Alveja - aptieciņa podiņā. Kā var palīdzēt šis vērtīgais augs?

"100 Labi Padomi"

Viens no jau ļoti sen zināmiem vērtīgiem augiem ir alveja (Aloe Barbadensis), kuras lietderība ir pierādīta arī zinātniski. Alveju ikviens var izaudzēt podiņā uz palodzes. 

Pēc izskata necilais augs ar biezajām, zaļajām lapām sevī slēpj milzu bagātību – katrā lapā ir želejveida pildījums, kas satur aptuveni 95 % ūdeni un ļoti daudz vitamīnu un  minerālvielu. Tur ir gan A, C, E, un B grupas vitamīni, gan magnijs, nātrijs, kālijs, selēns, cinks, kalcijs, hroms un varš, fermenti, aminoskābes, mukopolisaharīdi, kas labvēlīgi ietekmē locītavas, taukskābes, kas palīdz cīnīties pret iekaisumiem, saponīni, kas ir dabīgs antibiotiķis un samazina sāpes, polifenoli, kas zināmi kā spēcīgi antioksidanti un kavē baktēriju augšanu.

Kā palīdzēs?

Ja lietosi pa 1 tējk. alvejas mīkstuma 3 reizes dienā, uzlabosi imunitāti, ātrāk varēsi atkopties pēc elpceļu saslimšanām un spēcināsi vispārējo organisma stāvokli. Alveja ir ļoti rūgta, garšīgāk būs, ja to sajauksi ar medu. Sāpīga kakla ārstēšanai izmanto ūdeni, kas atšķaidīts ar alvejas sulu 2:1.

Ārīgi alveju lieto, lai ārstētu apdeguma brūces, čūlas, nobrāzumus, iekaisušu un sakairinātu ādu. Alvejas lapu var pārgriezt uz pusēm, nogriezt asās maliņas un ar to mīkstumu sasmērēt sāpīgo vietu vai piesiet kā kompresi.

Lai uzlabotu mutes dobuma higiēnu, ārstētu smaganu iekaisumus vai sāpīgu čūliņu mutē, regulāri skalo muti ar alvejas sulu, kas 1:3 atjaukta ar ūdeni.

Alvejas sula lieliski palīdz cīnīties ar aizcietējumu – apēd 1 tējk. siltas alvejas sulas vismaz 30 minūtes pirms ēšanas. Nedrīkst lietot ilgstoši, jo var izraisīt resnās zarnas kairināšanu.

Alveju plaši lieto kosmētiskajos līdzekļos, jo tā labi mitrina ādu, atver poras un izvada toksīnus, turklāt alveja palīdz cīnīties arī ar celulītu un strijām. Mājas kosmētiskajām procedūrām izmanto tikai alvejas mīkstumu.

Zināšanai

● Ņem tās alvejas lapas, kas ir vismaz 15 cm garas, – tās būs gaļīgākas.

● Nogrieztās lapas vēlams vismaz uz 24 stundām noglabāt tumsā un tikai pēc tam izņemt no tām recekļaino pildījumu, tad tas būs mīkstāks un vērtīgāks.

● Iekšķīgai lietošanai izmanto tikai lapas iekšpusi, jo lapas zaļajā apvalkā ir sveķveida viela, kas kairina kuņģi.

Svarīgi!

Alveja nav ieteicama grūtniecēm un cilvēkiem, kas slimo ar onkoloģiskajām slimībām.

Kā audzēt?

● Alveja mīl sausumu, tāpēc neaizraujies ar laistīšanu, pietiks, ja ļausi tai padzerties reizi nedēļā vai divās.

● Audzē alveju vieglā augsnē, kuras sastāvā aptuveni puse ir smiltis.

● Alvejai patīk siltums, taču tā baidās no karstiem tiešiem saules stariem, kas var apdedzināt lapas.

● Ziemas mēnešos laisti ļoti reti, pietiks ar reizi mēnesī. Ja telpās ir mitrs gaiss, laistīt vari vēl retāk.