Dari mājās
2020. gada 12. novembris, 18:37

Patriotiski trauki valsts svētkiem: māca māksliniece Signe Folka

"100 Labi Padomi"

Baltus traukus viegli vari piemērot valsts svētku galdam. Stikla un porcelāna krāsas ātri žūst, ir viegli notīrāmas no trauka virsmas, bet, ja vēlies zīmējumus saglabāt mūžīgi, cepeškrāsnī vari tos apdedzināt. Māca māksliniece Signe Folka.

Ir divu veidu porcelāna krāsas: vienas pēc laika sacietē un ir nomazgājamas ar karstu ūdeni, otras pēc nožūšanas ir jāapdedzina, un tā tās pielīp trauka virsmai. Pirmais krāsu veids piemērots stikla un porcelāna, kā arī fajansa trauku dekorēšanai no ārpuses un tādiem traukiem, kam ir tikai dekoratīva nozīme. Otrā tipa krāsas ir mazgājamas pat trauku mašīnā karstā ūdenī – uz šķīvjiem un bļodiņās droši var likt ēdienu un krūzēs liet karstu tēju.

foto: Signe Folka

Tev vajadzēs:

• stikla un porcelāna krāsu un marķieri;
• otas krāsošanai uz trauka virsmas;
• baltus traukus;
• vates kociņus.

foto: Signe Folka

To dara tā

1. Pirms izkrāsošanas traukus nomazgā ar mazgāšanas līdzekli un nožāvē. Vates kociņu iemērc šķidrajā krāsā un nopunkto vajadzīgo virsmas laukumu.

2. Ar vates kociņu vai smalku otiņu nokrāso trauka maliņu.

3. Ar lielu plakanu otu izkrāso lielāku laukumu. Ar marķieri uzvelc līnijas. Nožāvē krāsu. Ar smalku otiņu piekrāso citu krāsu.

4. Pēc krāsas nožūšanas apdedzini. Parasti karsēšanas pamācība izlasāma uz krāsu pudeles vai marķiera. Katrai krāsu firmai dedzināšanas temperatūra var būt atšķirīga.