foto: Unsplash
Arī kaķim var būt depresija: padomi, kā viņu iepriecināt
Dzīvnieku uzvedības pētnieki iesaka spēlēties ar kaķi pat tad, ja viņš sākumā izskatās neieinteresēts. Kaķis pamazām sāks atvērties šai pieredzei, sāks spēlēties un atraisīties.
Mūsu mīluļi
2020. gada 12. novembris, 12:34

Arī kaķim var būt depresija: padomi, kā viņu iepriecināt

Jauns.lv

Reizēm kaķi pavada visu dienu guļot, reizēm tikai paēd, bet citkārt neizrāda nekādas aktivitātes pazīmes. Esam ieraduši to vienkārši norakstīt uz kaķu slinkumu, bet patiesībā kaķiem, gluži tāpat kā cilvēkiem, var būt depresija, nomāktība un apātija.

foto: Unsplash
Dzīvnieku uzvedības pētnieki iesaka spēlēties ar kaķi pat tad, ja viņš sākumā izskatās neieinteresēts. Kaķis pamazām sāks atvērties šai pieredzei, sāks spēlēties un atraisīties.

Ja paskatāmies uz saviem mājdzīvniekiem, redzam - esam viņiem nodrošinājuši ideālus apstākļus, kas nekait dzīvot siltumā, drošībā, pārtika un ūdens vienmēr ir brīvi pieejami.

Tomēr atcerieties, ka mājas kaķis ir cēlies no savvaļas kaķa, kas, līdzīgi kā tīģeris vai lauva, dienas pavadīja medījot vai bēgot no uzbrucēja. Mūsdienās vairs īsti nav iespējas to darīt, jo īpaši tad, ja kaķis dzīvo dzīvoklī, nevis lauku mājā. Un ideālie apstākļi var mīluli garlaikot, kas tad arī kalpo par cēloni nomāktībai, skaidro Tufta universitātes dzīvnieku uzvedības klīnikas direktors Nikolass Dodmans. Visbiežākā pazīme tam, ka kaķis ir bēdīgs, ir pārēšanās, apātiska uzvedība un aizdomīgi ilga gulēšana. 

Taču kaķim, tāpat kā jebkuram mājdzīvniekam, nepieciešama uzmanība. Pasauc kaķīti vārdā, paglaudi, pabužini spalvu, parotaļājies ar viņu. Dzīvnieku uzvedības pētnieki norāda, ka nav lielas atšķirības, vai mājās ir suns vai kaķis, abiem nepieciešama uzmanība. 

Rotaļājies ar kaķi pat tad, ja sākumā viņš izskatās neieinteresēts

Dzīvnieku uzvedības pētnieki iesaka spēlēties ar kaķi pat tad, ja viņš no sākuma izskatās neieinteresēts. Viņš pamazām sāks atvērties šai pieredzei, sāks spēlēties un atraisīties. Ja paša gatavotas rotaļlietas kaķi neaizrauj, varbūt ir laiks doties uz zooveikalu un meklēt ko citu.

Izaicini kaķa instinktus

Kaķim, dzīvojot noslēgtā vidē, trūkst iespējas izpaust savus instinktus. Noderīgs var būt nagu asināmais, kaķu māja, kurā viņam jārāpjas, vai kāds šķērslis, piemēram, jūras apskalots koka zars, pa kuru kāpelēt.

Atrodi draugu

Kaķi no apātijas var iztraucēt jauns draugs. Vai tas būtu suns, cits kaķis vai kāmītis (protams, ka ieslēgts būrītī) vai zīlītes aiz loga. Jauna kompānija pamodinās minča ziņkārību, liks viņam cīnīties par savu teritoriju, draudzēties un spēlēties. Nomāktībai vienkārši neatliks vairs laika!