foto: "Mana jūra"/"Facebook"
Latvijas tīrākā pludmale ir Abragciemā
Akcijas dalībnieki 100 metru joslā salasa un uzskaita visas drazas.
Viena Vide Visiem
2020. gada 6. septembris, 04:30

Latvijas tīrākā pludmale ir Abragciemā

Kas Jauns Avīze

Latvijā tīrākās pludmales šogad ir Abragciemā un Engures centrā, bet netīrākās – Kolkā un Daugavgrīvā, noskaidrots Vides izglītības fonda akcijā Mana jūra.

Zaļās ekspedīcijas dalībnieki 100 metru joslā no ūdens līnijas uzskaita izsmēķus, pudeles un visas citas drazas. Šogad parādījušies jauni piesārņojuma veidi – sejas maskas un tabakas karsējamo iekārtu izsmēķi.

Abragciemā konstatēta 21 atkritumu vienība 100 pludmales metros, Engures centra pludmalē atrasta 31 vienība. Trešā tīrākā ir Akmeņraga pludmale Pāvilostas novadā, seko Mērsrags, Miķeļtornis, Rītabuļļi, Ziemupe, Bernāti, Lauču akmens, Mazirbe un Pūrciems. Visās šajās pludmalēs atkritumu daudzums 100 metros ir mazāk par 100 vienībām.

Netīrāko pludmaļu topa pirmajā vietā šogad ir Kolka ar 1461 vienību. Akcijas rīkotāji skaidro, ka iemesls nav pašvaldības kļūdas pludmales apsaimniekošanā, bet gan atkritumi, kas izmesti no jūras – 80% pludmalē atrasto drazu bija akmeņogļu gabali. Akcijas dalībniekiem nav skaidrības, vai tas saistīts ar vēsturisko piesārņojumu vai arī tas radies nesen.

Otra netīrākā pludmale ir Daugavgrīvas pludmale, arī šeit piesārņojums nav saistīts ar Bolderājas iedzīvotāju rīcību un tie nav uz vietas radīti atkritumi.

Trešā netīrākā pludmale ir Vecāķos, seko Lielupe, Apšuciems, Pāvilosta, Staldzene, Zvejniekciems, Gaujas ieteka, Klapkalnciems, Saulkrasti, Ovīši, Liepājas Dienvidrietumu pludmale, Latvijas un Lietuvas pierobeža, Veczemju klintis, Roja, Tūja un Majori.

Visās šajās pludmalēs atkritumu daudzums pārsniedz 200 vienību 100 metros. Situācija turpina pasliktināties Jūrmalā un Rojas centrālajā pludmalē.

Mana jūra zaļā ekspedīcija šogad norisinājās devīto reizi, saskaņā ar ANO Vides programmas metodoloģiju apsekojot visu Latvijas piekrasti un veicot jūras piesārņojošo atkritumu izvērtējumu 42 vietās.

Publikācija ir sagatavota ar Latvijas Vides aizsardzības fonda finansiālu atbalstu.