foto: Pexels.com
"Dino Zoo" sludinājumu sadaļa: šķirnes kucēni un kaķēni no uzticamām audzētavām
Mūsu mīluļi
2020. gada 13. jūlijs, 13:50

"Dino Zoo" sludinājumu sadaļa: šķirnes kucēni un kaķēni no uzticamām audzētavām

Karlīna Timofejeva

Varianti, kā iegādāties mājdzīvniekus, ir daudz un dažādi – netrūkst nedz piedāvājumi iegādāties izsmalcinātus tīršķirnes mīluļus, nedz arī sludinājumi ar tekstu "uz ielas izmesti kaķēni meklē mājas".

Diemžēl kaķu un suņu tirgus ir piesārņots ar negodprātīgiem dzīvnieku pavairotājiem, kurus interesē tikai un vienīgi peļņa, kā rezultātā dzīvnieki nereti tiek turēti briesmīgos apstākļos, ir ar dažādām veselības problēmām, un tiek pārkāptas to labturības normas. Lai turpmāk dzīvnieku mīļotājiem būtu ērtāk atrast izvēlētās šķirnes mājdzīvnieku no uzticamām audzētavām, Latvijā lielākais zoopreču veikalu tīkls Dino Zoo sadarbībā ar Latvijas Kinoloģisko federāciju nupat kā savā mājaslapā izveidojis sludinājumu sadaļu, kurā iegādei pieejami mājas mīluļi no audzētavām, kas reģistrētas Latvijas Kinoloģiskajā federācijā un Latvijas Felinoloģiskajā asociācijā. Lasi un uzzini, kāpēc šķirnes kucēnus un kaķēnus nevajadzētu pirkt kur pagadās, un kā šajā gadījumā var noderēt Dino Zoo sludinājumu sadaļa!

Kāpēc šķirnes dzīvnieku svarīgi iegādāties no sertificētiem audzētājiem, nevis no nelikumīgiem pavairotājiem?

foto: Pexels.com

Atbilde uz šo jautājumu patiesībā ir ļoti vienkārša – jo sertificētā audzētavā mājdzīvnieki saņem visu tiem nepieciešamo, un pavairošana, kā arī audzināšana norisinās, ievērojot konkrētus nosacījumus. Līdz ar to topošais saimnieks saskaras ar vairākiem ieguvumiem:

  • Dzīvnieks ir vesels – sertificētās audzētavās kucēni un kaķēni tiek radīti, pirms tam rūpīgi pārbaudot suņa un kuces / kaķenes un runča veselības stāvokli, lai izvairītos no ģenētiski pārmantojamām slimībām. Arī par jaundzimušajiem mīluļiem sertificēta audzētava atbilstoši parūpēsies, nodrošinot gan nepieciešamos apstākļus, gan medicīniskās procedūras, piemēram, attārpošanu un vakcinēšanu;
     
  • Ir skaidri zināma dzīvnieka izcelsme – līdz ar to tiek izslēgts jau pieminēto ģenētiski pārmantojamo slimību risks, kā arī iespējams prognozēt dzīvnieka uzvedību;
     
  • Iespēja piedalīties izstādēs un radīt jaunus četrkājainos draugus – sertificētā audzētavā lolots mājdzīvnieks ir lielisks ne tikai kā mājas mīlulis; ar to iespējams piedalīties izstādēs un turpināt augstvērtīgu šķirnes mājdzīvnieku iegūšanu;
     
  • Informācija par jebkuru interesējošo jautājumu – atšķirībā no “kaktu pavairotājiem”, sertificēts audzētājs vienmēr ļoti detalizēti pārzina konkrētās šķirnes mīluļus. Tas ir īpaši svarīgi, ja attiecīgās šķirnes mājdzīvnieku iegādājies pirmo reizi – audzētavas pārstāvji varēs sniegt profesionālus un noderīgus padomus par mīluļa barošanu, kopšanu, audzināšanu un citiem svarīgiem faktoriem.


Secinājums līdz ar to ir ļoti vienkāršs – izvēloties četrkājaino draugu no sertificētas audzētavas vai audzētāja, Tu ne vien iegūsti veselu mājas mīluli ar labi zināmām "manierēm" un radu rakstiem, bet arī tiešā veidā atbalsti cilvēkus un/vai organizācijas, kas par dzīvniekiem rūpējas, nevis uztver tos tikai un vienīgi par peļņas avotu, kā tas ir gadījumos ar nezināmiem pavairotājiem.

Kādi ir būtiskākie riski, iegādājoties kucēnus/kaķēnus no "kaktu audzētavām"?

Pēdējā laikā medijos visai bieži iespējams dzirdēt stāstus par dzīvnieku pavairotājiem, kuri ne vien apkrāpj cilvēkus, bet arī nodara lielu ļaunumu četrkājainajiem draugiem. Par šādām problēmām atsevišķs sižets bija veltīts gan 23. maija LTV1 raidījumā "Ķepa uz sirds", gan citviet.

Iemesli, kāpēc mest līkumu tā dēvētajiem “kaktu pavairotājiem”, ir vairāki:

  • Dzīvniekiem netiek nodrošināti pienācīgi apstākļi – stāsti ir visdažādākie, sākot ar neatbilstošas pārtikas izvēli un beidzot ar elementārāko pamatvajadzību nenodrošināšanu. Dažkārt no smagāk slimajiem dzīvniekiem šādas “audzētavas” gluži vienkārši atbrīvojas, dzīvnieku izmetot uz ielas, līdz ar to tie nonāk dzīvnieku patversmēs. Iegādājoties mājdzīvnieku no šāda pārdevēja, Tu attiecīgo praksi atbalsti ar savu maciņu;
     
  • Nekad nevari būt drošs par mājdzīvnieka veselības stāvokli un raksturu – arī šī ir ļoti aktuāla problēma, jo, pavairošanai izmantojot nezināmas izcelsmes vai slimus dzīvniekus, pastāv ļoti liela iespējamība, ka arī atvase būs ar nopietnām veselības problēmām un neprognozējamu raksturu;
     
  • Ietaupījuma vietā grandiozas izmaksas – ņemot vērā, ka nelegāli pavairoti dzīvnieki ļoti bieži izrādās slimi (gan iedzimtas slimības, gan neatbilstošu apstākļu rezultātā radušās veselības likstas), sākotnējais ietaupījums, mīluli pērkot no pavairotāja par kārdinoši zemu cenu, ātri vien “izgaist” veterinārajās klīnikās.

Nav jābūt speciālistam, lai saprastu, ka dzīvnieka iegāde no nelikumīga pavairotāja var radīt tikai un vienīgi liekas problēmas un izdevumus.

Kāpēc Dino Zoo izveidojis šādu sludinājumu sadaļu?

foto: Dinozoo.lv

Nelikumīgie mājdzīvnieku pavairotāji savu rūpalu lielajos sludinājumu portālos piekopj visai aktīvi, un viens no galvenajiem iemesliem paralēli pircēju nezināšanai un/vai vēlmei ietaupīt, ir arī niecīgie sodi. Lai padarītu tīršķirnes mājdzīvnieku iegādi ērtāku un drošāku, "Dino Zoo" sludinājumu sadaļā izvietoti aktuālie audzētāju piedāvājumi, kas ir reģistrēti Latvijas Kinoloģiskajā federācijā un Latvijas Felinoloģiskajā asociācijā, pircējam ļaujot būt par 100% drošam, ka mājas mīlulis būs vesels, lolots, kā arī ar zināmiem ciltsrakstiem. Piemēram, Latvijas Kinoloģiskā federācija pirms kucēnu radīšanas sunim un kucei veic virkni dažādu veselības pārbaužu, kontrolē katru metienu, un pārbauda kucēnu turēšanas apstākļus un veselības stāvokli, kā arī audzināšanu

Ar sludinājumu sadaļas izveidi Dino Zoo vēlas likt cilvēkiem aizdomāties, ka lielākoties tieši nekontrolēta mājdzīvnieku pavairošana un kaktu audzētāji atbildīgi pie tā, ka Latvijā ir tik liels skaits pamesto dzīvnieku. Dino Zoo aktīvi turpina atbalstīt dzīvnieku patversmju darbību gan materiāli, gan arī organizējot dažādas sociālās kampaņas, aicinot dzīvniekmīļus adoptēt patversmēs nonākušos ķepaiņus, bet tai pat laikā uzskata par nepieciešamu cilvēkiem atstāt izvēles brīvību un iespēju iegādāties tādu mājdzīvnieku, kurš būtu paredzama izmēra, rakstura un temperamenta, kā arī piemērots viņa dzīvesveidam.

Ja arī Tevi interesē kucēni vai kaķēni no uzticamiem audzētājiem, ielūkojies Dino Zoo sludinājumu sadaļā – tajā atradīsi dažādu šķirņu četrkājainos draugus ar detalizētiem aprakstiem un kvalitatīvām fotogrāfijām!

Reklāmraksts tapsis sadarbībā ar "Dino Zoo"