Kaloriju daudzuma ziņā sparģeļi ir pavisam trūcīgi, taču bioloģiskā uzturvērtība tiem ir gana augsta.
Garšīgi
2020. gada 10. maijā, 05:41
Vērtīgie sparģeļi - liec tos galdā, ja vēlies tievēt vai mazināt stresa ietekmi
Vēlies samazināt stresa radīto ietekmi uz organismu? Liec galdā sparģeļus!
Sparģeļiem latviešu virtuvē nav senu tradīciju, taču šis dārzenis slēpj diezgan lielu potenciālu. Kaloriju daudzuma ziņā sparģeļi ir pavisam trūcīgi, taču bioloģiskā uzturvērtība tiem ir gana augsta.
Sparģeļi ir lielisks K vitamīna, dzelzs, folātu un citu B grupas vitamīnu avots. Taču pāri visam sparģeļi nodrošina ar labiem un spēcīgiem antioksidantiem.
Sparģeļu ietekme uz veselību:
- Sparģeļus ierindo pie produktiem, kas samazina iekaisumu.
- Sparģeļi var noderēt tievēšanas laikā – cieti saturošus dārzeņus (pārsvarā sakņaugus) var daļēji aizstāj ar sparģeļiem.
- Šķiedrvielas, kas ir sparģeļos, var uzlabot vēdera darbību un palielināt sāta sajūtu.
Maltītes, kur lieliski iederas sparģeļi:
- Omlete, gaļas un zivju ēdieni, pasta, salāti.
- Sparģeļus var ēst arī vienus pašus, apslakot ar citrona sulu un pārkaisot piparus.
Interesanti fakti
- Daudziem sparģeļi saistās ar vācu virtuvi, bet vācieši nebūt nav lielākie sparģeļu audzētāji. Lielākais sparģeļu ražotājs ir Ķīna, tai seko Peru un Meksika, sparģeļus audzē arī Latvijā.
- Ir vairāk nekā 100 sparģeļu šķirņu, taču ne visas ir ēdamas – ir arī dekoratīvās.
- Sākotnēji visi sparģeļi ir zaļi. Baltos sparģeļus iegūst, kad zaļos audzēšanas laikā apklāj ar augsni. Zaļi tie kļūst, ja augšanas procesā izlien virs zemes un saņem saules gaismu.
- Zaļie sparģeļi ir mazliet pārāki bioloģiskās uzturvērtības ziņā.
- Lillā sparģeļos ir vairāk antocianīnu pigmentu, kas piešķir violeto nokrāsu, tātad – vairāk antioksidantu.
- Specifiskā urīna smaka, kas rodas pēc sparģeļu ēšanas, nenorāda ne uz ko sliktu – vien uz to, ka sparģeļos ir sēru saturoši savienojumi.
- Savvaļas sparģeļi (Asparagus racemosus) nav tie paši, ko izmantojam kulinārijā. Tos lieto augu medicīnā, jo īpaši ājurvēdā.
Kā glabāt un gatavot?
- Iegādājoties sparģeļus, pārbaudi, vai pumpuri ir cieti un sparģeļa kāti elastīgi, bet – ne mīksti un pusžuvuši.
- Svaigus sparģeļus vislabāk glabāt ledusskapī, ietinot to galus mitrā papīra dvielī, kur tie var droši stāvēt aptuveni nedēļu.
- Ilgstošākai glabāšanai sparģeļus var sasaldēt, iepriekš nomazgājot un ļaujot tiem nožūt.
- Tievus sparģeļus nevajag mizot, taču resnākiem sparģeļiem kātiņus vajadzētu nomizot.
- Jo īsāks sparģeļu gatavošanas laiks, jo vairāk vitamīnu tajos saglabāsies, tāpēc labāk izvēlies tievākus sparģeļus, kam nav nepieciešama ilga termiska apstrāde.