Garšīgi
2020. gada 26. marts, 06:38

Kā padarīt salātus veselīgākus? Atceries olbaltumvielas un apdomā, cik labi viss garšos kopā

Jauns.lv

Cilvēki bieži vien izvēlas ēst zaļos salātus, jo tas ir veselīgi. Taču realitāte rāda, ka cilvēks, nostājoties pie salātu bāra, krāmē uz šķīvja visu ko, tikai ne pašas salātlapas. Atkarībā no salātu bāra opcijām, uztura speciālisti norāda, ka dažreiz cilvēku izvēlētie salāti nemaz nav veselīgāki par ceptiem kartupeļiem, vēsta portāls msn.com.

Zaļos salātus var sadalīt trijās sastāvdaļās: zaļumi, olbaltumvielas un piedevas. Ja ir vēlme tos pagatavot veselīgus, noteikti jāpiedomā pie katras no šīm sastāvdaļām, tāpat, kā pie tā, cik labi tas garšos kopā.

Labu salātu matemātika: ņem cik dažādus zaļumus vēlies, izvēlies 1-2 olbaltuma avotus, pievieno ne vairāk par 3 dārzeņiem un 1-2 piedevām.

Pārbaudītas vērtības ir fetas siers, valrieksti, mandeles, avokado, saulē kaltēti tomāti, šalotes sīpols, saulespuķu un ķirbju sēklas.

Zaļi dzīvojam!

Ja viena ledus salātu galva, sagriezta gabaliņos, tev jau skaitās zaļie salāti, tad zini, ka vari tai lietai pieiet daudz radošāk. Papildini salātus ar rukolu, spinātiem, pētersīļiem, lapu kāpostu, Briseles kāpostiem, brokoļiem. Neaizmirsti par dīgstiem. Esi radošs!

Spēka deva

Gatavojot salātus, neaizmirstiet par olbaltumvielām, pievienojiet liesu putnu gaļu, lasi, olas vai jūras veltes. Veselīgajiem salātiem mēģiniet izvairīties no sarkanās gaļas vai ceptām sastāvdaļām. Vērtīgas olbaltumvielas ir arī pākšaugos – lēcās, pupiņās, turku zirņos, izmēģini arī tofu sieru. Katrā ziņā tieši pievienotās olbaltumvielas padarīs tavus salātus veselīgākus.

Dārzeņi

Veselīgus salātus noteikti vēlams papildināt ar dārzeņiem. Labi iederēsies plānās šķēlēs sagriezts burkāns, paprika, šalotes sīpols, svaigs cukini vai grilēts baklažāns, tomāti un gurķi, bietes. Arī šeit skaties pēc savas gaumes un iespējām.

Punkts uz i

Piedevas izvēlēties ir visgrūtāk. Taču, ja vēlies ēst veselīgi, tad nedaudz jāpacenšas! Zaļos salātus papildini ar kādu veselīgu piedevu, piemēram, riekstiem vai sēklām. Tāpat vari izmantot avokado, liesu sieru (nepadarot šos par siera salātiem), kādu augli, piemēram apelsīnu vai bumbieri.