Kā ēst veselīgi un iekļauties ikdienas budžetā: noderīgi padomi ikdienā
Mūsdienās aizvien vairāk cilvēku saskaras ar liekā svara problēmām, turklāt šī tēma kļuvusi aktuāla arī bērniem un jauniešiem. Daļai cilvēku ir nepareizs priekšstats, ka dzīvot un ēst veselīgi ir dārgi. Rakstniece Hetere Levina dalās savā pieredzē, kā dzīvot veselīgi un lēti.
Ēst un gatavot mājās
Gatavojot ēdienu mājās, pats var izvēlēties, kādus produktus iekļaut maltītē. Levina iesaka vairāk pirkt svaigus augļus, dārzeņus, graudus, bet izvairīties no – fasētiem produktiem, konserviem un saldumiem.
Iepirkt pārtiku visizdevīgāk ir lielveikalos un zemnieku tirdziņos, kur vienlaikus var salīdzināt dažādu produktu cenas un izvēlēties savam maciņam atbilstošāko izcenojumu.
Produkti, ko iekļaut pārtikas grozā
Augļi un dārzeņi
Šajos produktos ir daudz šķiedrvielu un tie satur dabīgu cukuru, kas cilvēka ķermenim dod ilglaicīgu enerģiju. Lai arī dārzeņu mazgāšana, mizošana un griešana var aizņemt vairāk laika, nekā, piemēram, gatavu salātu nopirkšana, tomēr izmaksas būs mazākas, kā arī būs skaidri zināms ēdiena sastāvs.
Tāpat augļus un dārzeņus var izmantot kā uzkodas starp ēdienreizēm. Levina norāda, ka reizēm mājās sagriež burkānus vai citus sezonas dārzeņus un saliek tos kastītē līdzņemšanai. Šādi neesot vajadzības kioskā nopirkt neveselīgu čipsu paciņu, turklāt tiekot ietaupīta arī nauda.
Olas un pākšaugi
Lai arī steiks vai cūkgaļas karbonāde ir tīkama garšas kārpiņām, tomēr tieši šāds ēdiens veicina sirds slimības. Lai iegūtu nepieciešamo proteīna devu, pilnīgi pietiekot savā uzturā iekļaut lēcas, olas un pupiņas. Šādi produkti ne tikai esot veselīgāki, bet arī lētāki.
Popkorns
Lai arī, izdzirdot vārdu “popkorns”, pirmā asociācija nereti ir saistīta ar kinoteātri, kur popkornu ēd ar dažādām pievienotām garšvielām un klāt piedzer kokakolu, tomēr pats popkorns satur maz kalorijas, daudz šķiedrvielas un ir lēts. Gatavojot to mājās, pats var izvēlēties, ko produktam pievienot klāt.
Piena produkti
Lai arī govs piens sabiedrībā ir visiecienītākais, tomēr Levina norāda, ka sojas piens ir lielisks aizstājējs. Govs pienam nereti ir augsts tauku saturs, bet sojas piens ir veselīgāks un tam ir augsts kalcija līmenis. Arī grieķu jogurts un mājas siers esot lielisks olbaltumvielu un kalcija avots.
Priekšrocības, ēdot veselīgi
Veselīgas pārtikas lietošana samazina risku saslimt ar sirds slimībām, diabētu, lieko svaru vai aptaukošanos.
Levina norāda, ka viņas ķermenis ātri reaģējot reizēs, kad apēsts kas neveselīgs. Viņas enerģijas līmenis un produktivitāte krītoties, kā arī tas ietekmējot garastāvokli.