Rudzu maize – sveiciens no senatnes, sveiciens no zemes ...
foto: Publicitātes
Garšīgi

Rudzu maize - sveiciens no senatnes, sveiciens no zemes ...

Lia Guļevska

Jauns.lv

"Rudzu maize man saistās tikai un vienīgi ar Latviju! Nekur pasaulē nav garšīgākas maizes kā pie mums," stāsta aktrise Evija Krūze.

"Kad braucam viesizrādēs pie tautiešiem uz citām zemēm, vienmēr vedam kā ciemakukuli īstu rudzu maizi, tā ir vērtīgākā un gaidītākā dāvana. Protams, veikalā izvēloties maizi, rūpīgi jāizlasa, kas ir tās sastāvā, jo ne visas maizes, kas izskatās pēc rupjmaizēm, ir tiešām rudzu maizes, bieži puse no miltiem ir kviešu milti. Ar Lāču rudzu maizi nekļūdīsieties. Un tā ir tik garšīga, ka bieži vien sagribas tikai maizi ar sviestu, bet visbiežāk maize man ir kā papildinājums kādam citam ēdienam, piemēram, zupām vai gaļai. Bet, ja nav laika paēst, no mājām šad tad paņemu līdzi maizītes, enerģija nezudīs! Un muļķības, ka no maizes var uzbaroties, pat diētās rudzu maize ir iekļauta tās vērtīgo uzturvielu dēļ. Galetes vai sausmaizītes diētām tieši ir sliktākas, jo dod ātru enerģiju, bet vēderam nav ko darīt, pārāk viegli pārstrādājās. Jā, un tomātmaizes!!! Mmm... siekalas saskrēja mutē, rudzu maize, sviests un mammas audzētie tomāti, tas ir īsts gardums. Maize manās mājās ir vienmēr, mana ēdienkarte ir dažāda, gadās, ka ne katru dienu lietoju maizi, bet rudzu maizei ir tas labums, ka to var ilgi saglabāt, baltmaize pēc nedēļas jau būtu nebaudāma. Rudzu maize man ir kā simbols veselībai un spēkam!”

foto: Publicitātes foto
Evija Krūze
Evija Krūze

Tas tiesa, Latvijā rudzu maizi ir ēduši gadu simtiem un tā joprojām ieņem goda vietu.  Un ne velti!

“Lāči” mēģināja izpētīt, kur tad slēpjas tas rudzu maizes noslēpums, tas pievilcības spēks, kas liek maizi godināt un arvien likt galdā   – vai tas rodams tradīcijās un dzīvesziņā, bet varbūt garšā, smaržā vai citās īpašībās?

Par garšu un smaržu šaubu nav – pēc tradicionālās sentēvu receptes ceptā rudzu maize vienmēr būs garda un sātīga. Bet kā ir ar veselīgumu un daudzajām labajām minerālvielām un vitamīniem, kas esot rudzu pilngraudu maizē?

foto: Publicitātes

Pēc “Lāču” ceptuves īpaša pasūtījuma produktu kvalitātes laboratorijā Vācijā tika veiktas rudzu maizes sastāva analīzes, kas apstiprināja to, ka mīti par rudzu maizes veselīgumu nepavisam NAV mīti! Īstajā rudzu maizē patiesi IR ļoti daudz cilvēka veselībai nepieciešamo minerālvielu un vitamīnu. 

foto: Publicitātes

Īstā rudzu maize ikdienā tiešām var būt lielisks palīgs labas veselības uzturēšanā, palīdzot izvairīties no vairākām mūsdienās vistipiskākajām saslimšanām. Līdz ar to jāpiekrīt zinātniekiem – rudzu maize ir ideāls produkts mūsdienu cilvēkam, jo ir izcils šķiedrvielu, magnija un daudzu citu vitamīnu un minerālvielu avots.

PAAUGSTINA ORGANISMA AIZSARGSPĒJU

Jā, tieši tā – rudzu maizītē esošais Magnijs un B grupas vitamīni paaugstina organisma aizsargspēju pret slimībām. Apēdot 3 šķēlītes 100% rudzu miltu maizes (jeb 170g – 200g), mēs varam uzņemt nozīmīgu daļu no ik dienas nepieciešamā vitamīnu un minerālvielu daudzuma.

UZLABO VIELMAIŅU UN PALĪDZ CĪNĪTIES PRET LIEKO SVARU

Tā kā rudzu maizes sastāvā ir arī antioksidanti, B grupas vitamīni un olbaltumvielas, tad šis komplekss ir lielisks palīgs cīņā pret lieko svaru, jo uzlabo vielmaiņu. Turklāt tajā esošās šķiedrvielas radīs sāta sajūtu un samazinās apetīti maltīšu starplaikos.

NODROŠINA ORGANISMAM LIELĀKU IZTURĪBU UN SPĒKU

Šķiedrvielu jeb ogļhidrātu uzņemšana svarīga ne tikai sportistiem vien! Rudzu maizītes iekļaušana ikdienas maltītēs piešķirs organismam lielāku izturību un spēku, nostiprinās imunitāti un palīdzēs cīņā ar saslimšanām.

foto: Publicitātes

NORMALIZĒ HOLESTERĪNA UN CUKURA DAUDZUMU ASINĪS

Rudzu maizē esošās šķiedrvielas ir ārkārtīgi vērtīgas arī tādējādi, ka palīdz normalizēt holesterīna un cukura daudzumu asinīs.

PALĪDZ UZTURĒT LABU MUTES UN ZOBU VESELĪBU

Jā, lai cik pārsteidzoši neizklausītos, bet arī labai mutes un zobu veselības uzturēšanai ir svarīgi ēst rudzu maizi, jo tiks nodrošinātas tik vajadzīgās šķiedrvielas, turklāt maizes ēšana masē smaganas.  Bet- ņemiet vērā, ka pēc maizes ēšanas obligāti jāiztīra zobi, jo maizes mīkstumiņam ļoti patīk pielipt pie zobiem!

foto: Publicitātes

Uzturot un godājot sentēvu tradīcijas, nozīmē arī rūpēties par savu un savas dzimtas veselību. Un mums, Latvijā dzīvojošajiem, ir paveicies, jo joprojām varam baudīt īstu, pēc tradicionālās, gadsimtos izlolotās receptes cepto 100% rudzu miltu maizi no Latvijā audzētajiem Kaupo šķirnes rudziem! Tāda IR “Lāču” maize. Veseli ēduši!

Reklāmraksts tapis sadarbībā ar Lāči.