Kā atšķiras tējas tase no kafijas tases?
Klasiskajā variantā tējas tasīte ir zemāka, ar platāku atvērumu uz augšu un arī ar plānākam sieniņām nekā kafijas tasei. Tas tādēļ, lai tējas aromāts varētu atplaukt pēc iespējas bagātīgāk.
Klasisko tējas tasīti vienmēr pasniedz ar apakštasīti. Atkarībā no tējas veida un baudīšanas ceremonijas tasītei var būt osiņa, bet var arī nebūt. Pirmsākumos tējas tasei osiņas nebija, to ieviesa tad, kad smalkajās aprindās kļuva populāras pēcpusdienas tējas dzeršanas ceremonijas, – lai dāmas neapdedzinātu pirkstus pie karstās tases.
Tases un krūzes ar vāciņu izmanto zāļu tējām, vēsturiski vāciņš ir bijis arī karstās šokolādes tasēm.
Savukārt kafijas tasītei sieniņas, forma un tilpums atšķiras atkarībā no kafijas veida, kādam konkrētā tasīte paredzēta, taču visām, gluži tāpat kā tējas tasītēm, atvērums uz augšu kļūst platāks.
Laba kafija, tāpat kā labs vīns, vislielāko baudījumu sniedz, ja to dzer no piemērotas formas un materiāla tasītes. Cilindriskas krūzes kafijai nav piemērotas, tās degradē klasisko kafijas dzeršanas kultūru, turklāt sacūko īsto garšu. Svarīgi – labai kafijas tasītei ir osiņa un apakštasīte.
No kādiem traukiem nevajag dzert ne kafiju, ne tēju?
Šo abu dzērienu baudīšanai pilnīgi nepiemērotas ir plastmasas un kartona krūzes un glāzes, ja tās vispār var dēvēt par glāzēm. Diemžēl šie trauki, kas sabojā gan dzēriena garšu, gan kopā ar karsto šķidrumu nereti veido kaitīgus savienojumus, kļūst aizvien izplatītāki, taču, ja rūp laba garša un sava veselība, ieteicams mest tiem lielu līkumu.
Ko der zināt par kafijas tasēm?
* Labas espresso tasītes ir ar biezām sieniņām un sver ne mazāk par 130 gramiem, jo tikai tādās var saglabāt optimālo espresso karstumu. Tilpums 60–90 ml.
* Kapučino tase ir tilpumā no 150 līdz 180 ml, konusveida, ar aizvien lielāku diametra paplatinājumu uz augšu. Ja kapučīno gatavo tasē bez paplatinājuma, tad diemžēl neveidojas īstais putu raksts, un līdz ar to tas nav kvalitatīvs kapučīno.
* Tā dēvētā universālā kafijas tase ir tilpumā no 180 līdz 220 ml un vairāk gan paredzēta kafijai ar pienu.
* Lielās kafijas krūzes, lielākas par 250 ml, sauc par krūzēm. Šāda tilpuma krūzēs lej kafiju ar dažādām piedevām,
* Tasei, kurā lej kafiju, jābūt siltai un pilnīgi sausai.