Brīnumainās čia sēklas! Mīti un patiesība
Sēklas, ko iegūst no Spānijas salvijas jeb čia (Salvia hispanica), ir vērtīgs pārtikas produkts un bijusi tradicionāla uztura sastāvdaļa senajām acteku un maiju ciltīm. Par čia sēklu "brīnumainajām" īpašībām skaidro bioloģe un žurnāliste Anda Leiškalne.
Čia plantācijas atrodas Centrālajā un Dienvidamerikā – tā ir skarba, kultūraugiem nepiemērota vide, un izdzīvošanas un pielāgošanās spēja, vitalitāte un spēks, par spīti apstākļiem, bioķīmiski izpaužas arī pašā augā, jo īpaši sēklās. To pierāda gan vēsture un prakse, gan zinātniskā izpēte un teorija: senajiem acteku karavīriem citkārt bija jācīnās pat diennakti no vietas, un labākais ēdiens, kas veicināja karotāju veselību un enerģiju, vienlaikus nodrošinot sātīgu un vieglu maltīti, bija tieši čia sēklas. Senas leģendas vēsta, ka sauja čia sēklu ļāva saglabāt cīņas spējas visu diennakti.
Kādas vērtīgas vielas satur čia sēklas?
Čia sēklās ir 20 % vērtīgo olbaltumvielu – tas ir daudz vairāk nekā biezpienā, sierā un gaļā. Sēklās ir vērtīgas eļļas ar īpaši veselīgu taukskābju līdzsvaru. Trīs ceturtdaļas no čia taukskābēm ir omega 3 (tās, ar kurām mēs papildinām savu maltīti, lietojot zivju eļļu vai linsēklas), ceturtdaļa taukskābju ir omega 6. Tās satur piecas reizes vairāk kalcija nekā piens, trīs reizes vairāk dzelzs nekā spināti, 15 reižu vairāk magnija nekā brokoļi, divas reizes vairāk kālija nekā banāni. Satur arī cinku, selēnu, boru, varu, fosforu. Skarbās izdzīvošanas čempionā – čia sēkliņās – ir milzīga antioksidantu koncentrācija, pat četras reizes lielāka nekā mellenēs, kuras var uzskatīt par vienām no Latvijas antioksidantu čempionēm.
Čia sēklās ir unikāla šķīstošo un nešķīstošo šķiedrvielu attiecība un koncentrācija. Tajās ir pat sešas reizes vairāk šķiedrvielu nekā auzu klijās. Veids, kā šo šķiedrvielu dēļ uzbriest čia sēklas un kā uzbriedušās sēklas ietekmē mūsu sāta sajūtu, cukura līmeņa svārstības, gremošanas sistēmu, veselību un enerģijas līmeni, padara tās ļoti vērtīgas.
Kā čia sēklas ietekmē mūsu organismu?
Uzbriedinātās čia sēklas gan maigi tīra gremošanas sistēmu, sasūcot gelā dažādus sārņus, gan ar pilnuma sajūtu kuņģī rada sātu, gan regulē ogļhidrātu uzsūkšanos, padarot to vienmērīgāku. Tāpēc izlīdzinātāk strādā aizkuņģa dziedzeris un asinīs nav liekas glikozes, kurai vajadzētu izgulsnēties taukos. Arī tā sāta sajūtas daļa, kas saistās ar cukura līmeņa svārstībām asinīs, tiek panākta viegli un veselīgi. Omega 3 taukskābes ir ļoti nepieciešama izejviela gan veselīgai hormonu producēšanai, gan tauku vielmaiņai. Tās ir taukskābes, par kurām mēdz teikt – neiet labumā, tās palīdz sadedzināt uzkrātos taukus. Ļoti noderīgas gan skaistai ādai, gan sirds veselībai. Čia satur arī omega 6 taukskābes, kas nepieciešamas gan labai tauku vielmaiņai, gan holesterīna līmeņa mazināšanai.
Čia šķiedrvielas ir laba mājvieta derīgajām baktērijām, kuras mīt mūsu zarnās. Uzbriedinātas čia sēklas ļauj nepārēsties, bet gūt sātu. Tās samazina holesterīna līmeni asinīs gan savu taukskābju satura dēļ, gan regulējot glikozes vielmaiņu, gan ar šķiedrvielām tīrot zarnas. Samazina asins sastrēgumus iegurnī, veicinot aktīvāku zarnu darbību. Laba un maiga profilakse aizcietējumiem un to radītajām sekām. Veicina venozo atteci no kājām.
Cik daudz čia sēklu ieteicams lietot?
Neuzbriedinātā veidā ieteicamā diennakts deva ir 5–15 gramu (1 ēdamkarote) čia sēklu. Sēklas gan labāk lietot uzbriedinātas, taču jāņem vērā, ka tad tās pieņemas apjomā desmit reižu! Bet pārāk daudz čia sēklu ikdienas maltītē nozīmē arī pārāk daudz šķiedrvielu un, iespējams, arī atbilstīgu zarnu reakciju – vēdera pūšanos, gāzes.
Vai tiešām čia sēklas uzbriest desmitkārt? Patiešām, pārlejot vienu ēdamkaroti sēklu ar aukstu ūdeni, tās strauji piebriest, ap katru sēkliņu veidojot gela kārtiņu. Jau pēc 20 minūtēm sēklas piepilda glāzi, bet pēc stundas želejveidīgā masa ir pietiekami stingra.
Kā pareizi lietot čia sēklas?
Čia sēklas pirms lietošanas jāuzbriedina. Sēklu garša nav izteikta, tāpēc tās vai nu izmantojamas kā piedeva kādam citam produktam, vai pēc uzbriedināšanas papildināmas ar ko citu. Ļoti veselīga kombinācija veidojas, ja čia lieto ar bifidojogurtu un tam līdzīgiem produktiem ar probiotiskām piedevām. Šī kombinācija novērš iespējamo vēdera pūšanos, ko varētu radīt pārāk liela čia sēklu porcija. Uzbriedinātas čia sēklas var papildināt ar augļiem, ievārījumu, sulu, garšvielām. Tās var būt piedeva sātīgām un veselīgām brokastīm kopā ar auzu pārslām un jogurtu, tās var piebērt savām graudaugu brokastīm vai salātiem, jogurtam, mērcēm, putrām – jebkam citam. Tradicionāli Dienvidamerikā čia sēklas pievieno, cepot maizi, cepumus, kēksus, smalkmaizītes, pankūkas, sacepumus. Tās nemaina pamatprodukta garšu, bet papildina ēdienu ar organismam nepieciešamām vērtīgām uzturvielām. Atšķirībā no linsēklām, kuras pirms lietošanas uzturā ieteicams samalt, čia sēklas var ēst veselas. Organismā tās viegli pārstrādājas.