Pētījums atklāj: 94% Latvijas iedzīvotāju gatavo mājās
“Snapshots” veiktais pētījums pēc “Maxima Latvija” pasūtījuma atklāj, ka mājās maltītes gatavo 94% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju, bet gatavošanas biežums un regularitāte dažādās sabiedrības grupās atšķiras.
Pētījums, kurā aptaujāti 720 Latvijas iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 74 gadiem, ir veikts projektā “Restorāns Tavā virtuvē”. Tajā līdz pat vasaras sākumam tiek rasti priekšlikumu, kā radīt restorāna cienīgas maltītes mājas virtuvē. Kampaņas laikā tika veikts pētījums par ēdienu gatavošanas paradumiem Latvijā. Ar pētījumu tika iepazīstināti arī Raimonds Zommers un Svetlana Riškova, titulētie šefpavāri un “Maxima Latvija” projekta “Restorāns Tavā virtuvē” vēstneši.
Ikdienā maltītes gatavo lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju
Kā tika noskaidrots “Snapshot” veiktajā aptaujā pēc “Maxima Latvija” pasūtījuma, regulāri ikdienā gatavo 54% ģimeņu, kurās aug bērni līdz 18 gadu vecumam. Tāpat ikdienā gatavo vairāk nekā puse jeb 56% iedzīvotāju vecumā no 50 gadiem. Sievietes gatavo biežāk, un regulāri to dara 57% Latvijas iedzīvotāju. Kopumā 49% aptaujāto gatavo vismaz reizi dienā, bet tādu, kuri gatavo tikai reizi mēnesī vai retāk, ir tikai 3%. Pētījuma prezentācijas dienā tika arī noskaidrots, cik bieži Latvija iedzīvotāji maina virtuves piederumus.
Virtuves piederumu klāstu atjauno bieži
Lai arī virtuves piederumu klāsts Latvijas iedzīvotāju mājās nav ļoti plašs, tas tiek atjaunots salīdzinoši bieži. Jaunus virtuves piederumus reizi gadā iegādājas 30% aptaujāto, reizi pusgadā to dara 25%; 7% aptaujāto norādīja, ka atjauno virtuves piederumu klāstu reizi 3 mēnešos. Reizi 2–3 gados jaunus virtuves piederumus iegādājas 25%, retāk nekā reizi 3 gados tikai 13% iedzīvotāju.
Mājās gatavo arī titulētie šefpavāri
Arī šefpavārs un “Maxima Latvija” projekta “Restorāns Tavā virtuvē” vēstnesis Raimonds Zommers atklāja, ka daudz laika pavada savā darbavietā, restorānā “Entresol”, taču arī mājās ar prieku gatavo regulāri: “Noteikti tās ir katras brīvdienas.” Šefpavāre Svetlana Riškova, neraugoties uz darba specifiku, mājās gatavo ik dienu, vasarā – arī privātmājas pagalmā, kur top dažnedažādi uz grila gatavoti ēdieni.
Eksperti dalījās savos priekšlikumos par virtuves piederumu atjaunošanu virtuvē. “Restorānu virtuvē ir simtiem dažādu rīku, bet mājas virtuvē pietiek ar vienu jaunu piederumu, lai atklātu pilnīgi jaunu pieredzes posmu ēst gatavošanā. Tāpēc ik reizi, atjaunojot virtuves piederumu klāstu, iesaku pievienot tam kādu jaunu un līdz šim neierastu piederumu, piemēram, specifiskam produktam paredzētu pannu,” padomu dod šefpavārs Raimonds Zommers. Šefpavāre Svetlana Riškova atklāja, ka virtuvē viņai ir divas mīļākās pannas no “Kitchen Aid” kolekcijas. “Virtuves piederumus mainu atkarībā no to nolietojuma, taču – izvēloties augstākas kvalitātes lietas, tās kalpo daudz ilgāk,” pārliecinājusies šefpavāre.
Reklāmas raksts tapis sadarbībā ar “Maxima Latvija”.