foto: Publicitātes
Pētījums atklāj, kādēļ Latvijas iedzīvotāji reti eksperimentē virtuvē
Garšīgi
2019. gada 25. aprīlis, 15:01

Pētījums atklāj, kādēļ Latvijas iedzīvotāji reti eksperimentē virtuvē

Karlīna Timofejeva

Neraugoties uz aizvien jaunu produktu parādīšanos veikalu plauktos un pieaugošām maltīšu dažādošanas iespējām virtuvē, Latvijas iedzīvotāju ēst gatavošanas paradumi ir saglabājušies teju nemainīgi atklājis pētījums. 62% aptaujāto iedzīvotāju atzīst, ka ir atteikušies no eksperimentiem virtuvē nepiemērotu virtuves piederumu dēļ, rāda “Snapshots” veiktais pētījums pēc “Maxima Latvija” pasūtījuma.

Mājās maltītes gatavo 94% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju, bet gatavošanas biežums un regularitāte dažādās sabiedrības grupās atšķiras. Regulāri ikdienā gatavo 54% ģimeņu, kurās aug bērni līdz 18 gadu vecumam. Tāpat ikdienā gatavo vairāk nekā puse jeb 56% iedzīvotāju vecumā no 50 gadiem. Sievietes gatavo biežāk un regulāri to dara 57% Latvijas iedzīvotāju. Kopumā 49% aptaujāto gatavo vismaz reizi dienā, bet tādu, kuri gatavo vien reizi mēnesī vai retāk ir vien 3%.

foto: Publicitātes

“Restorāni un veikali piedāvā aizvien lielāku garšu un produktu dažādību, ko baudīt gan ārpus mājas, gan pagatavot pašam savā mājas virtuvē. Tomēr tradicionālie un vienkāršāk pagatavojamie ēdieni Latvijā joprojām ir visbiežākā izvēle, gatavojot mājās, jo ir pierasts gan pie to garšas, gan gatavošanas procesa un tam nepieciešamajiem piederumiem. Pētījuma rezultāti rāda, ka Latvijā iedzīvotāji mēdz atteikties no tādu gardu ēdienu kā grila un wok, sacepumu, suši un pat steika gatavošanas, tā vietā izvēloties ierastas maltītes. Es vēlos iedrošināt cilvēkus eksperimentēt un dažādot savu virtuves pieredzi, ienesot tajā gan jaunas garšas, gan atklājot jaunus virtuves rīkus ērtai gatavošanai,” komentē “Maxima Latvija” projekta “Restorāns tavā virtuvē” vēstnesis, šefpavārs Raimonds Zommers.

foto: Publicitātes

Gatavošanas eksperti norāda – Latvijas iedzīvotāju ikdienā iecienītākie virtuves piederumi paver mazas iespējas eksperimentiem. Vispopulārākās un biežāk lietotās ir dažādas lāpstiņas  (82%), otrajā vietā ir universālā cepšanas panna  (67%), bet trešajā vietā ir mazais vārīšanas katliņš (52%). Vairāk nekā puse aptaujāto atzīst, ka mājas maltītes pagatavošanai neizmanto nedz grila pannu (56%), nedz wok pannu (59%).

foto: Publicitātes

Lai arī virtuves piederumu klāsts Latvijas iedzīvotāju mājās nav ļoti plašs, tas tiek atjaunots salīdzinoši bieži. Jaunus virtuves piederumus reizi gadā iegādājas 30% aptaujāto, reizi pusgadā to dara 25%. 7% aptaujāto norādīja, ka atjauno virtuves piederumu klāstu pat reizi 3 mēnešos. Reizi 2-3 gados  virtuves piederumus iegādājas 25%, bet retāk nekā reizi 3 gados tikai 13% iedzīvotāju.

foto: Publicitātes

“Pat saudzīgi lietojot, virtuves piederumi pie regulāras gatavošanas ātri nolietojas un tos nepieciešams atjaunot ne retāk kā reizi pusgadā. Restorānu virtuvē ir simtiem dažādu rīku, bet mājas virtuvē pietiek ar vienu jaunu piederumu, lai atklātu pilnīgi jaunu pieredzes posmu ēst gatavošanā. Tādēļ, ik reizi, atjaunojot virtuves piederumu klāstu, iesaku pievienot tam kādu jaunu un līdz šim neierastu piederumu, piemēram, specifiskam produktam paredzētu pannu,” padomos dalās R.Zommers.

Pētījums, kurā aptaujāti 720 Latvijas iedzīvotāji vecumā no 18 – 74 gadiem, ir veikts projekta  “Restorāns Tavā virtuvē” laikā. Šajā projektā līdz pat vasaras sākumam tiks rasti virkne priekšlikumu, kā radīt restorāna cienīgas maltītes mājas virtuvē. Kapmaņa top sadarbībā ar “Maxima Latvija”, “KitchenAid”, “Entresol” un Rīgas Pavāru klubu.