foto: Shutterstock
Kas jāņem vērā, diedzējot zālīti Lieldienām
Noderīgi ikdienā
2019. gada 9. aprīlis, 05:21

Kas jāņem vērā, diedzējot zālīti Lieldienām

"100 Labi Padomi"

Tie, kas gaida Lieldienas, un tie, kas rūpējas par mājas mīluļiem kaķiem, zina, ka pavasarī jāsēj zālīte – lai tā līdz svētkiem pagūtu izaugt gana kupla olu paslēpšanai un gana garda, lai to pēc misijas beigām apēstu kaķis. Kura ir tā zaļākā no plašā klāsta?

Tirgotāji piedāvā daudz dažādu sēklu paciņu, taču pirms pirkšanas jānoskaidro to sastāvs, jo ne visa zāle sadīgst un sakuplo vienlīdz labi. Optimāli zālītes sakuplošanai būtu nepieciešamas 10–14 dienas, taču, pat ja iesēsi to nedēļu pirms Lieldienām, zālīte izaugs tik un tā.

Cik lekna tā būs, vai sakuplos vairāk vai mazāk – tas gan atkarīgs no sēklām un ražotāja. Ja zāle aug griezdamās un līdz Lieldienām jau šķiet pāraugusi, vari to glīti apgriezt ar šķērēm.

Taču vislabāk Lieldienās izskatīsies nevis zaļā zālīte, kas arī dīgst lēnāk, bet gan diedzēta labība – auzas, kvieši, mieži. Tā nav tik smalka kā zālīte, diedzētas labības asni ir platāki un leknāki, ar intensīvāku krāsu – zelmenis izskatās daudz spēcīgāks.

Ja vēlies eksperimentēt ar kaķu un Lieldienu zāli (kā nu kurš ražotājs to sauc), sēj to gan augsnē, gan samitrinātā vatē un pēti, cik ātri tā izdīgst, sakuplo un kāda izskatās pēc divām nedēļām. Tad arī sapratīsi, vai zāli, kā solīts, vari piedāvāt arī savam kaķim.

Zālīti var diedzēt dažādos traukos – puķupodos, uz paplātes, olu bretē, koka šķīvī un stikla krūzē. Vari izmantot speciālās kartona kasetes un bļodiņas. Protams, ja ir vieta un ģimenes akcepts, lielos traukos vari veidot kompozīciju ar zaļu pļaviņu un drukniem sīpolpuķu pumpuriem.

Kā darīt?

  • Diedzēšanai paredzētie graudi vai sēklas pirms sēšanas ir jāsamitrina – piemēram, jāpatur slapjā salvetē. Vari iekaisīt augsnē arī sausas sēklas, nedaudz pieblietē, taču neaprušini, ja vien tas nav īpaši norādīts lietošanas pamācībā. Ja diedzēsi vatē, to gan samitrini pamatīgi! Graudam pietiks, ja tas tikai mazliet ar saknītēm ieķersies zemē vai vatē.
     
  • Atceries – diedzējamo zālīti nedrīkst iekaltēt, jo tā sažūs un nodzeltēs. Zālei patiks, ja to apsmidzināsi.
     
  • Protams, lai zālīte augtu griezdamās, tai nepieciešams siltums un gaisma, tāpēc atvēli siltāko un saulaināko vietu uz palodzes.