4 ļoti gardu kēksu receptes, kurās var izmantot rapšu eļļu
foto: Shutterstock
Garšīgi

4 ļoti gardu kēksu receptes, kurās var izmantot rapšu eļļu

Jauns.lv

Dažādi kēksi, kēksiņi un mafini ir iecienīti našķi latviešu mājās - tie ir gardi un, pats galvenais, vienkārši pagatavojami. Šoreiz iesakām 4 kēksu receptes, kuros kā taukvielu var izmantot mūsu pašu rapšu eļļu. Lai labi garšo!

Medus kēkss

Sastāvdaļas
4 cm svaigas ingvera saknes
50 ml gaišā sīrupa
100 ml šķidrā medus
140 g sviesta vai rapšu eļļas PĒRLE
4 ēd.k. brūnā cukura
2 olas
75 ml pilngraudu miltu
200 ml kviešu miltu
1/2 tējk. kanēļa
1/2 tējk. maltu smaržīgo piparu
1/2 tējk. sāls
1 tējk. cepamā pulvera
100g ingvera sukāžu

Gatavošana
1. Uzkarsē krāsni līdz 170 grādiem. 1 litra kēksa formu (22 cm) izklāj ar cepamo papīru vai iesmērē ar sviestu.

2. Nomizo un sarīvē ingveru, izspiež caur sietu un iegūto sulu saglabā. Ielej katliņā sīrupu, pievieno medu, rapšu eļļu PĒRLE un brūno cukuru. Karsē nelielā temperatūrā, kamēr cukurs izkusis. Noņem masu no uguns un 3 min. puto ar mikseri. Pievieno ingvera sulu, olas un turpina putošanu vēl 3 min.

3. Sajauc kopā miltus, cepamo pulveri un garšvielas un visu iesijā saputotā masā. Maisa, līdz veidojas viendabīga, šķidra mīkla. Pievieno pusi sasmalcināta ingvera un sukādes, apmaisa un ielej masu sagatavotajā formā.

4. Pārkaisa ar atlikušo ingveru un cep cepeškrāsnī aptuveni 40 min. Pirms pasniegšanas pārkaisa ar pūdercukuru.

foto: Shutterstock

Biezpiena kēkss

Sastāvdaļas
225 g milti
110 g sviests vai rapšu eļļa PĒRLE
250 g cukurs
200 g biezpiens 9%
3 olas
1/2 tējk. cepamais pulvers
pūdercukurs pārkaisīšanai

Gatavošana
1. Cepeškrāsni uzkarsē līdz 170 grādiem.

2. Sviestu uzputo ar cukuru, pievieno biezpienu un puto, līdz veidojas viendabīga masa. Tad pievieno olas, uzputo vēlreiz. Pašās beigās pievieno miltus ar cepamo pulveri, samaisa.

3. Mīklu pārlej formā, izlīdzina un cep 55-60 min. Gatavību pārbauda ar irbulīti.

4. Gatavu kēksu pilnībā atdzesē un pārkaisa ar pūdercukuru.

foto: Shutterstock

Kēksiņi ar mellenēm

Sastāvdaļas
75 g milti
150 g pūdercukurs
125 g samaltas mandeles
125 ml rapšu eļļa PĒRLE
100 g mellenes
1 ēd.k. medus
3 olu baltumi
1/2 tējk. cepamais pulveris
1 citrona miziņa

Gatavošana
1. Cepeškrāsni uzkarsē līdz 180 grādiem. Kēksu formiņas iesmērē ar eļļu vai ieklāj papīra formiņas.

2. Miltus izsijā, pievieno samaltas mandeles, cepamo pulveri un pūdercukuru, samaisa. Pievieno olīveļļu, medu, rīvētu citrona miziņu un vēlreiz samaisa.

3. Olu baltumus uzputo un uzmanīgi iecilā mīklā kopā ar mellenēm. Mīklu sadala pa formiņām un cep cepeškrāsnī apm. 20 min.

4. Kēksiņus atdzesē uz restēm. Gatavus kēksiņus var pārkaisīt ar pūdercukuru.

foto: Shutterstock

Citronu kēkss

Sastāvdaļas
210 g milti
150 g mīksts sviests vai rapšu eļļa PĒRLE
150 g cukurs
100 g aveņu sukādes (var aizstāt ar citām sukādēm vai rozīnēm)
4 olas
1 citrons
5 g cepamais pulvers

Gatavošana
1. Multivāres katla formu iesmērē ar eļļu (ar otiņu). Eļļu uzputo ar cukuru, kamēr cukurs izkusis. Pievieno olas, rīvētu citrona miziņu, izspiestu citrona sulu un uzputot visu kopā.

2. Miltus izsijā kopā ar cepamo pulveri un pievienot olu-eļļas masai. Pievieno aveņu sukādes un kārtīgi samaisa. Mīklu pārlej formā, izlīdzina. Cep 50 minūtes, režīms "Cepšana". Ja cep parastā cepeškrāsnī, cepšanas ilgums 40-50 min. Gatavību pārbauda ar koka irbulīti.

foto: Shutterstock

Reklāmas raksts tapis sadarbībā ar rapšu eļļu PĒRLE