4 receptes, kā pagatavot populāro franču virtuves ēdienu - omleti
foto: Shutterstock
Garšīgi

4 receptes, kā pagatavot populāro franču virtuves ēdienu - omleti

Jauns.lv

Omlete ir viens no interesantākajiem un tajā pašā laikā vienkāršākajiem franču virtuves ēdieniem, un to var pagatavot ļoti dažādos veidos. Lai gan katrai tautai ir savas omlešu receptes, kam doti dažādi nosaukumi, par klasiskāko uzskata franču omleti. Tā ir gaisīga un viegla, jo tiek gatavota vienīgi no olām un ūdens vai piena.

Protams, katrs kārtīgs pavārs papildina pamatrecepti ar piedevām pēc savas garšas un gaumes un pilda ar visu iespējamo – ar zaļumiem, šķiņķi, sieru, sēnēm, garnelēm u. c.

Cepšanā svarīga ir arī taukvielu izvēle, tāpēc, lai ļautu pašas omletes garšai labāk izcelties, piedāvājam lietot rapšu eļļu, kurai ir neitrāla garša.

Tomēr par zemi ar vislielāko omlešu daudzveidību uzskata Ameriku, jo galu galā tur ir saplūduši ieceļotāji arī no tradicionālajām omlešu zemēm Vācijas, Holandes, Anglijas, Itālijas, Spānijas un citurienes.

foto: Shutterstock

Ieteikumi garšīgai omletei

* Olām jābūt pavisam svaigām.

* Omlete būs maiga un trausla, ja vispirms miltus rūpīgi samaisīs ar šķidrumu un tikai pēc tam pievienosi sakultas, taču nesaputotas olas.

* Ne visi milti uzsūc vienlīdz daudz šķidruma. Ja omlete cepšanas laikā met kūkumu vai salūst, tad mīklai jāpievieno vēl nedaudz šķidruma.

* Sviests piešķir omletei sevišķi patīkamu garšu, taču mēdz diezgan strauji piedegt. Cepēji ar mazāku pieredzi var izmēģināt rapšu eļļu PĒRLE vai zemesriekstu eļļu.

* Omletes garšu var uzlabot arī šādi: uz naža gala uzdur sviesta piciņu un ar to apziež tikko izceptu omleti.

* Gatavojot siera omleti, rīvēto sieru var pievienot mīklai, bet var arī uzkaisīt tikko izceptai omletei un ļaut, lai tas pamazām izkūst.

* Omletes cepšanai ieteicams izmantot pannu ar nepiedegošu virsmu.

* Mīklu ielej pannas vidū un pēc tam, to šūpojot, izplūdina pa visu pannu.

foto: Shutterstock

Pamatrecepte omletes mīklai

4 porcijas; 15 minūtes + 30 minūtes

Sastāvdaļas
120 g miltu
300 ml piena
4–5 olas
sāls, malti pipari
cepšanai - sviests vai rapšu eļļa PĒRLE

Gatavošana
1. Miltus iekul pienā.
2. Ar dakšiņu sakul olas.
3. Olas iemaisi mīklā, pieber sāli un piparus un ļauj mīklai pusstundu pastāvēt.
4. Pannā sakarsē sviestu vai rapšu eļļu PĒRLE, ielej mīklu un cep omleti no abām pusēm.

foto: Shutterstock

Omlete franču gaumē

4 porcijas, 20 minūtes

Sastāvdaļas
8 olas
2–3 ēdk. ūdens vai piena
sāls, malti pipari
šķipsniņa rīvēta muskatrieksta
rapšu eļļa PĒRLE vai sviests cepšanai

1. Olas ar dakšiņu rūpīgi sakul, pielej ūdeni vai pienu un pievieno garšvielas.
2. Pannā sakarsē rapšu eļļu PĒRLE un ielej olu maisījumu.
3. Ar dakšiņu viegli samaisi mīklu un cep. Omletes virsai jāpaliek mitrai.
4. Gatavo omleti no pannas glīti uzslidini uz šķīvja.

foto: Shutterstock

Omlete ar šķiņķi un saldo papriku

Sastāvdaļas
2 ēdamk. rapšu eļļa PĒRLE
1 ēdamk. sviests
8 olas
100g kūpināta škiņķa pusītes
1 sarkanā paprika
1 daiviņa ķiploka
sāls pēc garšas

Gatavošana
1. Papriku nomazgā, pārgriez uz pusēm, izņem sēklas un sagriezšķēlēs. Nomizo ķiploka daiviņu un sakapā. Šķiņķi sagriez strēmelītēs.
2. Pannā uzkarsē rapšu eļļu PĒRLE un tajā apcep papriku ar šķiņķi. Bļodiņā iesit olu, pieber sāli, piparus un sakapātu ķiploku. Visu kārtīgi sakul.
3. Atsevišķā pannā izkausē sviestu un cep omleti. Uz izceptās omletes izkārto apcepto šķiņķi un papriku. Visu kopā cep vēl apmēram 2 minūtes. Noņem no uguns un satin ruletītē.
4. Nekavējoties pasniedz.

foto: Shutterstock

Madrides kartupeļu omlete

Sastāvdaļas
1 kg ne pārāk miltainu kartupeļu
150 ml rapšu eļļas PĒRLE
2 sīpoli
1 kārbiņa konservēts tuncis
6 olas
sāls, pipari pēc garšas
smalki sakapāti zaļumi

1. Kartupeļus nomizo un sagriez plānās šķēlēs. Pannā sakarsē 100 ml rapšu eļļas PĒRLE, ieber kartupeļus, apsāli un vienreiz apgrozi. Tad samazini temperatūru un cep, ik pa laikam grozot, vēl 10 min. Tikmēr nomizo sīpolus un pēc iespējas smalkāk sagriez.
2. Tunci notecini. Sīpolus iemaisi kartupeļos un turpini cept vēl 10 minūtes, pēc tam lieko eļļu nolej. Lielā bļodā sakul olas ar 1 tējk. sāls un pipariem un iecilā tunci.
3. Šeit pat iemaisi arī saceptus kartupeļus un ļauj dažas minūtes ievilkties. Pannā sakarsē atlikušo eļļu, iepildi kartupeļu maisījumu, nolīdzina un uz lēnas uguns karsē 5 minūtes, lai sarecē. Izmantojot šķīvi vai katla vāku, apgriez uz otru pusi un cep vēl 5 min.
4. Pasniedz gan siltu, gan aukstu, pārkaisot ar zaļumiem.

foto: Shutterstock

Omlete ar degvīnu

Degvīns šim ēdienam piešķir īpaši pikantu noti. Par alkohola koncentrāciju šajā ēdienā nav jāsatraucas, tas izgaro pagatavošanas procesā.

Sastāvdaļas
4 olas
2-3 ēd.k. degvīna
rapšu eļļa PĒRLE cepšanai
1/2 sīpola
1 tējk. paprikas pulvera
2-3 ēd.k. krējuma
sāls

Gatavošana
1. Pannā ielej eļļu un apcep tajā smalki sakapātus sīpolus, līdz tie kļūst caurspīdīgi. Pievieno 1/4 tējk. paprikas pulvera. Sīpolus atdzesē un izberz caur sietu.
2. Olu dzeltenumus atdali no olas baltumiem un saputo katru atsevišķi, tad sajauc kopā. Pannā ielej eļļu, ieber 1/4 tējk. paprikas pulvera un ielej 1/2 olu maisījuma. Izlīdzini. Krējumu samaisi ar atlikušo papriku. Kad apakšējā mala kļūst brūna, omletei pa virsu uzlikt pusi krējuma-paprikas maisījuma, salocīt 2 vai 3 daļās, apsegt ar vāku un cept vēl 2-3 minūtes. Pārliec uz šķīvja. To pašu atkārto otrai porcijai.
3. Atsevišķā traukā uzsildi degvīnu, aizdedzini un degošu pārlej pāri omletei. Uzreiz pasniedz. Klāt var servēt krējuma-paprikas mērci un zaļos salātus.

Reklāmas raksts publicēts sadarbībā ar rapšu eļļu PĒRLE