foto: Shutterstock
Kartupeļu miltu senaizmirstās īpašības, kas noder ikdienā
Ja grasies ar kartupeļu miltiem uzpost mājokli, ņem vērā - lai spodrinātu virsmas, tām jābūt ļoti sausām. Citādi veidosies staipīga miltu putra.
Noderīgi ikdienā
2019. gada 4. janvāris, 05:24

Kartupeļu miltu senaizmirstās īpašības, kas noder ikdienā

"100 Labi Padomi"

Vai zināji, ka kartupeļu milti noder ne tikai kulinārijā vien, bet arī praktiskajā mājsaimniecībā? Lūk, ko tik visu ar tiem var paveikt!

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Virtuvē un mājā

Metāla izlietnes spodrināšanai sausā izlietnē ieber dažas ēdamkarotes miltu un ar sausu drānu pulē līdz izlietne spīd un laistās. Milti iztīrīs nosēdumus ap krānu, izlietnes malām, notekcaurumu citām vietām, kur netīrumiem patīk slēpties, un izpulēs skrāpējumus pavisam tīrus.

Metāla bļodu pulēšanai rīkojas tāpat, kā tīrot izlietni. Bļodas pulē kā no iekšpuses, tā arī no ārpuses.

Ar sausiem kartupeļu miltiem var padarīt spīdīgas karotes, dakšas un galda nažus. Tos nomazgā, noslauka, uzber uz sausas drānas miltus un ar šo palīgu pulē galda piederumus.

Milti noder arī metāla paplāšu, šķīvju, mājas dekoratīvo priekšmetu uzpulēšanai. Piemēram, metāla svečturis pēc miltu procedūras kļūs patiesi dzirkstoši spožs.

Apģērba kopšanai

Sadzeltējušu sudrablapsas kažokādu atkal padarīsi baltāku, iesijājot starp spalvām kartupeļu miltus. Miltus ieķemmē spalvās un tad izklapē no kažokādas.

Paklājus pirms izklapēšanas vai tīrīšanas ar putekļsūcēju var apbērt ar kartupeļu miltiem, rūpīgi nostaigāt virsmu un tad iztīrīt. Šādi var atbrīvoties arī no paklāja uzņemtās netīkamās smaržas piesmakušās telpās.

Ar kartupeļu miltiem apstrādā gumijas cimdus pēc novilkšanas: nākamreiz tos būs vieglāk uzvilkt rokās, un tie nesalips.

Skaistumkopšanā

Ja steidzies prom no mājas, bet mati ir netīri un pie rokas nav sausā šampūna, iebirdini matos nedaudz kartupeļu miltu un kārtīgi izķemmē. Šī, protams, ir ārkārtas metode, taču kādu reizi jau var, turklāt atšķirībā no speciālajiem šampūniem milti nesausinās matus.

Svarīgi!

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Lai spodrinātu virsmas, tām jābūt ļoti sausām. Citādi veidosies staipīga miltu putra, kas ne tikai netīrīs, bet būs ķēpīga un nāksies to nomazgāt.

Virsmu pulēšanai izmanto mīkstu drānu un darbu veic apļveida kustībām.

Rievotus metāla priekšmetus var spodrināt, izmantojot vecu (noteikti sausu) zobu birsti.