Tīras grīdas katru dienu
2018. gada 6. decembris, 12:26

Vidzemes retrītu centru uzkopj iRobot

Jauns.lv

“Lielisks palīgs laukos!” patiesi priecīga, atklājot, cik noderīgs plašajās telpas ir robotizētais putekļsūcējs iRobot Roomba 980, ir Vidzemes retrītu centra vadītāji Inta Blūma ar meitu Kristu Šeļegovsku un znotu Kristapu Šeļegovski.

foto: Juris Rozenbergs
“Robītis ir foršs tieši pasākumu laikā, jo apkopēja uz lielajām ģenerāltīrīšanām izpurināt matračus, uzmazgāt grīdas nāk tikai, kad nometnes beidzas.”

“Es ar jaunajam tehnoloģijām galīgi nedraudzējos. Piemēram, ceļu lieliski lasu pēc kartes, un jau gadiem man tas nesagādāja nekādas neērtības. Kamēr nebiju pamēģinājusi navigāciju, man absolūti nešķita, ka tā ir lietderīga un ērta lieta. Tagad to zinu. Tāpat ar robotizēto putekļsūcēju – kamēr man tā nav, liekas, nemaz arī nevajag. Bet, kolīdz tas ir izmēģināts, saprotu, ka tā ir ļoti ērta ierīce, kas manā vietā brīnišķīgi iztīra grīdas un, galvenais, dāvina laiku,” saka Inta Blūma, kuras izveidotajā centrā 350 kvadrātmetru plašas grīdas nu tīra iRobot. Inta ir ne tikai pašmāju dižpārdokļa Latvietes karma autore, bet arī Latvija populārākas Facebook domubiedru grupas Māja meklē cilvēku/Dzīve laukos izveidotāja.

Beidzot brīvi no smiltīm un drupačām

Vidzemes retrītu centrā nemitīgi notiek dažādi pasākumi – gan Intas rīkotie, gan viņas meitas Kristas un znota Kristapa organizētās detoksa kūres un nometnes bērniem, kas ik reizi uz vairākām dienām pulcē 33–40 dalībniekus. Tā kā ēka atrodas zemes ceļa malā un centrā ir regulāra cilvēku plūsma, neizbēgami grīdas tiek pienestas ar smiltīm, un nepalīdz pat priekšnamā izritinātais paklājs, kam jaunieši, steidzoties uz garderobi, mēdz pārskriet pāri, apavus tā arī nenoslaucījuši. Krista stāsta, ka iRobot pirmoreiz izmēģināts tieši nometnes laikā, un tad arī sapratuši, cik lietderīgs ir robotizētais putekļsūcējs.

foto: Juris Rozenbergs
“Četras, piecas dienas tad Krista ar Kristapu paši līdztekus nometnes vadīšanai arī rūpējas par tīrību,” stāsta Inta. Bet nu ikdienas tīrīšanu viņi uztic iRobot Roomba 980.

“Daudz laika bērni te pavada arī laukā, un, protams, ja ir zemes ceļš, putekļi, smiltis nāk iekšā. Visvairāk tiek pienesta priekštelpa. Kamēr bērni ir pa istabiņām, nu var ieslēgt iRobot, kurš pats visu priekštelpu satīra. Mēs varam darboties ar bērniem, nevis slaucīt,” stāsta Intas Blūmas meita Krista.

“Otrs, par ko nopriecājos, bija tas, ka nu esam brīvi no drupačām!” turpina Krista. “Bērnu nometnēs visiem patīk ēst cepumus, drupināties, un, kad, piemēram, skatāmies nakts kino, viņi našķojas... Nesen bija ābolu plātsmaize, pēc kuras drupačas bija pa visu zāli! Ir ļoti forši, ka, bērnus izlaižot laukā, ir iespēja ieslēgt iRobot, arī pašam iet prom kopā ar bērniem. Un, atnākot atpakaļ, visas drupačas no grīdas ir smuki robītī iesīktas.”

Virtuālā siena nelaiž pie vadiem un ūdens

Vidzemes retrītu centra saimnieki novērtē to, ka iRobot komplektā ir iekļautas arī divas nelielas kastītes, kuras ieslēdzot ir iespēja izveidot līdz pat trim metriem garu infrasarkano staru virtuālo sienu. Ar to iespējams atdalīt uzkopšanai paredzētās telpas daļas no vietām, kur robotam nebūtu vēlams piekļūt, piemēram, kāpnēm. “Šī opcija mums jo īpaši patīk! Zālē divos stūros ir svečturi, mūzikas iekārta, vadi. Uzliekot virtuālo sienu, robītis šajos stūros nebrauc iekšā. Un koridorā virtuālās sienas blokus novietojam pie dzeramā ūdens ņemšanas vietas. Ūdens statīvu nolikām vidiņā, uzstādījām virtuālās sienas, un robītis smuki ar distanci apbrauc apkārt, neiekļūstot potenciāli mitrajā zonā,” piebilst Kristaps. Tāpat, ērti izbraucot visu gultu apakšas, iRobot lieliski satīra guļamistabas.

foto: Juris Rozenbergs
iRobot Vidzemes retrītu centrā tiek likts lietā un naski izmantots.

Inta Blūma atzīst: “Milzīgs pluss ir arī tas, cik perfekti iRobot satīra paklājus. Gan priekšnamā, kur ir koridora paklājs, gan meditāciju zālē.” “Līdz šim priekštelpas mūžīgi smilšaino paklāju tīrījām ar parasto putekļsūcēju, bet tagad, kad pār to nobrauc robītis, ir ļoti liela atšķirība. Īpašs pārsteigums ir par to, ka šī ierīce spēj savākt pat tik smalkus putekļus, ko ar slotu nekad nesaslaucīsi. Tas, ko pēc tam no gružu tvertnes izber miskastē, patiešām pārsteidz – no kurienes tādi netīrumi! Par to pārliecinājāmies, reiz pat palaižot robīti pa it kā pilnīgi tīru grīdu. Viņš savāc pašus, pašus mazākos,” par iRobot sajūsma ir Krista. “Mums liels jaunums bija arī lietotne, ar kuru robīti var iedarbināt no attāluma, ar ko ne tikai var ieslēgt iRobot, bet arī uzzināt, cik kvadrātmetru liela ir uzkopjamā telpa. Tas mums bija atklājums, ka, piemēram, lielā zāle ir 75 kvadrātmetrus liela. Var redzēt, cik pilns vai tukšs ir akumulators un cik procentu no telpas ir iztīrījis. Mūsu gadījumā vienīgais mīnuss ir tas – lai darbinātu lietotni, ir vajadzīgs Wi-Fi internets. Bet šeit biezo akmens sienu dēļ ir slikts tikls pārklājums.”

iRobot Roomba 980

iRobot Roomba 980 ir aprīkots ar savācējrullīšiem, kas pasargāti no netīrumu uztīšanās, un divreiz jaudīgāku jaunās paaudzes sūkšanas turbīnu. Roomba, atrodoties uz paklājiem un grīdsegām, automātiski palielina sūkšanas jaudu dziļākai tīrīšanai. Robota navigācija ļauj tam apgūt un iztīrīt visas grīdas vienā mājokļa līmenī (līdz 185 kvadrātmetriem), izveidojot precīzu vides karti un kontrolējot savu atrašanās vietu tajā, lai vajadzības gadījumā varētu uzlādēties un turpināt darbu no vietas, kur tas bija pārtraukts.

iRobot Roomba 980 varat attālināti vadīt, kontrolēt un tam iestatīt piemērotus tīrīšanas uzstādījumus, izmantojot iRobot Home lietotni.

Gudri. Vienkārši. Tīri.

Tālr. 20244222

Reklāmas projekts sadarbībā ar