foto: Juris Rozenbergs
Liene Šomase bērnus pie tīrības radina ar iRobot
Ik dienu pēc skolas studijā uzturas arī Lienes astoņgadīgā meita Gabriela. “Gandrīz katru vakaru viņa grib pārbaudīt telefonu, lai lietotnē apskatītos, kā Skudriņa todien nostrādājusi, cik iztīrījusi, vai ir kur iesprūdusi,” stāsta radošās studijas saimniece Liene Šomase. “Manuprāt, iRobot lietotne lieliski māca bērniem kārtību. Viņi redz, cik nopietns ir šis it kā tik vienkāršais darbs – grīdas uzkopšana.”
Tīras grīdas katru dienu
2018. gada 5. decembris, 14:42

Liene Šomase bērnus pie tīrības radina ar iRobot

Jauns.lv

“Mīļā, Skudriņa, turies ilgus, ilgus gadus! Tu mums esi ļoti noderīga!” izmēģinot robotizēto putekļsūcēju iRobot Roomba 980 savās bērnu un jauniešu radošās studijas telpās, saka dziedātāja Liene Šomase.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Dziedātājas Lienes Šomases radošā studija, kurā bērni un jaunieši var apgūt pareizas elpošanas tehniku, nodarboties ar mūziku un mācīties gan dziedāt, gan spēlēt dažādus mūzikas instrumentus, nupat sākusi ceturto sezonu. Sociālās uzņēmējdarbības attīstīšanu un darbu ar audzēkņiem Liene pēdējos gados izvirzījusi par savu prioritāti.

foto: Juris Rozenbergs
“Par iRobot varu teikt tikai labu. Gudra, izdarīga un produktīva ierīce,” par robotizētā putekļsūcēja spējām pārliecinājusies dziedātāja.

Ietaupa divarpus diennaktis mēnesī

Lienes Šomases bērnu un jauniešu radošās studijas 268 kvadrātmetrus plašās telpas, kas iekārtotas Rīgas centrā, līdz šim studijas saimniece ik rītu pirms nodarbībām cītīgi tīrījusi pati. Kāpēc studijā nav algota apkopēja? “Pa šo laiku pēc pašu iniciatīvas telpu uzkopšanu ir piedāvājušas divas sievietes. Es vēl tikai mācos uzticēties cilvēkiem. Ikdienā te ir daudz bērnu, arī bērni ar īpašām vajadzībām, un man ir svarīgi, kāda enerģētika ir cilvēkiem, kas uzturas šajās telpās. Nepaņēmu,” viņa stāsta. “Tā esmu nolauzusi jau trīs gadus – katru rītu, izņemot sestdienas un svētdienas, divas stundas rosījos ar putekļsūcēju, galvu nepaceldama. Divas stundas – tas ir daudz. Ja parēķina, mēnesī nu ietaupu 60 stundas jeb divarpus diennaktis uz grīdu tīrīšanas. Darba laiks man nav mainījies, toties tās divas stundas no rīta varu izmantot lietderīgāk – rakstīt jaunos projektus, samenedžēt labdarības koncertus, atbildēt ārzemju partneriem. Diena ir nesalīdzināmi produktīvāka!”

foto: Juris Rozenbergs
“Arī bērniem patīk, ka studijas telpas tīra robotiņš. Daži jautā, vai man tagad ir mazāk darba, un es tad saku: “Nē, gluži otrādi! Ir laiks un iespēja padarīt vairāk darbu!”” saka Liene.

Tīra grīda bez tīrīšanas

Šomase atzīst, ka telpu tīrība un kārtība viņai allaž ir bijusi nozīmīga, tāpēc studijas apmeklētāji apavus novelk, jau ienākot pa durvīm, un iekštelpās staigā zeķēs. iRobot tiek cītīgi darbināts katru dienu. Dažkārt pa gaiteni palaižu arī pēcpusdienās, nodarbību laikā. “Katru dienu ir jārēķinās, ka vismaz 20 līdz pat 150 kāju pāri radošajos vakaros un grupu nodarbībās pārkāpj studijas slieksni. Pilsētā jau ir daudz putekļu, kas nāk iekšā pat pa ceturtā stāva logu spraugām. Ik dienu tīru palodzes. Un kur vēl kāpņu telpa! Diemžēl ēkas apsaimniekotājs par tās tīrību faktiski nerūpējas. Es pati brīvprātīgi mazgāju kāpņu telpu, lai manas studijas apmeklētājiem nebūtu jābrien pa netīrumiem, ar ko pēc tam vēl piegružotu telpas,” stāsta Liene.

foto: Juris Rozenbergs
Studijā ir linoleja grīdas segums, dažviet arī izklāti paklāji. Liene novērojusi, ka, tīrot paklāju, iRobot palielina sūkšanas jaudu, lai savāktu katru puteklīti.

“Tā kā studijā nav sliekšņu, astoņas telpas un garo gaiteni iRobot iztīra, to nepārnēsot no vienas vietas uz otru. Mana līdzdalība ir nepieciešama tikai tik daudz, lai pāris reižu nedēļā iztīrītu robotiņa gružu tvertni. Iepriekš biju pārliecināta, ka ar putekļsūcēju izsūcu pilnīgi visu, bet tagad esmu pārliecinājusies, ka iRobot to izdara daudzkārt labāk.”

“Lieliska ir mobilā lietotne, ar kuru iRobot iedarbināt ir iespēja gan no rīta, vēl pirms izbraukšanas no mājām, gan, piemēram, esot ceļā uz studiju. Turklāt lietotnē ir iespēja arī sekot līdzi tam, cik procentu no platības robots ir iztīrījis, cik viņam darba vēl atlicis. Tāpat lietotne ziņo, ja iRobot ir kaut kur iemaldījies un iestrēdzis aiz kāda šķēršļa,” pieredzē dalās dziedātāja.

Bērni nodēvē par čaklo Skudriņu

Liene novērtē, ko viņai sniedz iespēja telpas uzkopt ar robotizēto putekļsūcēju iRobot Roomba. “Jau pēc pirmās izmēģināšanas reizes secināju, ka tā ir fenomenāla tehnoloģiska iespēja, ko mūsdienās ir grēks neizmantot. Tas ir tik ērti! Esmu neizsakāmi laimīga, ka, pateicoties iRobot, man vairs nav jātīra grīdas ar putekļsūcēju,” saka Šomase. Kopā ar saviem audzēkņiem jaunajam palīgam pat devuši vārdu – čaklā Skudriņa. “Savu darbu Skudriņa tiešām paveic lieliski!” Liene apliecina. “Viņa taču iesūc visu! Pat zīmuļus – par to gan biju pārsteigta. Bet nekas, tad audzēkņiem bija iemesls vēlreiz atgādināt, ka pēc nodarbībām viss jāsavāc un jānoliek vietā. Un bērniem uzreiz ir pietāte, jo viņi saprot. Kopā ar Skudriņu bērnos pilnveidojam arī atbildību pret tīrību un kārtību.”

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

foto: Juris Rozenbergs
“Kārtība un tīrība ir katras meitenes tikums. Par to jāsaka paldies manai mammai, kura man to ir ieaudzinājusi. Studijā ar bērniem mēs guļam uz grīdas, staigājam. Tāpēc šeit tīrība ir ļoti būtiska,” skaidro Liene Šomase.

Robotizētais putekļsūcējs dikti interesē arī Lienes astoņgadīgo meitu Gabrielai, kura ik dienu pēc skolas dodas uz nodarbībām pie mammas un viņas kolēģiem radošajā studijā. “Meita ir čakla, un mājas darbus izpilda pārsvarā jau skolā. Ir gan bijušas reizes, kad kādu uzdevumu vēl risina studijā. Bet brīvos brīžos pēcpusdienā mēs labprāt kopā pasēžam, parunājamies vai palasām kādu grāmatu. Viņa arī cītīgi piedalās nodarbībās. Iet uz mūzikas terapiju, dziedāšanu, elpošanu un brīnišķīgi spēlē klavieres.”

iRobot Roomba 980

iRobot Roomba 980 ir aprīkots ar savācējrullīšiem, kas pasargāti no netīrumu uztīšanās, un divreiz jaudīgāku jaunās paaudzes sūkšanas turbīnu. Roomba, atrodoties uz paklājiem un grīdsegām, automātiski palielina sūkšanas jaudu dziļākai tīrīšanai. Robota navigācija ļauj tam apgūt un iztīrīt visas grīdas vienā mājokļa līmenī (līdz 185 kvadrātmetriem), izveidojot precīzu vides karti un kontrolējot savu atrašanās vietu tajā, lai vajadzības gadījumā varētu uzlādēties un turpināt darbu no vietas, kur tas bija pārtraukts.

iRobot Roomba 980 varat attālināti vadīt, kontrolēt un tam iestatīt piemērotus tīrīšanas uzstādījumus, izmantojot iRobot Home lietotni.

Gudri. Vienkārši. Tīri.

Tālr. 20244222