3 ātrās mērces gardai maltītei
Tomātu un šķiņķa mērce, mārrutku un diļļu mērce ar saldo krējumu vai sīpolu mērce ar balzametiķi - žurnāls "100 Labi Padomi" iesaka 3 ātri pagatavojamas mērces.
Tomātu un šķiņķa mērce
Labi garšos gan kopā ar kotletēm, gan kartupeļiem, gan makaroniem vai grūbām.
4 personām
50 minūtes pagatavošanai
100 g kūpināta caurauguša šķiņķa
1 bundža (ap 850 ml) savā sulā konservētu tomātu gabaliņu
2 sīpoli
2 ķiploka daivas
1 burkāns
2 ēdk. tomātu biezeņa
1 ēdk. eļļas
sāls, malti pipari, cukurs
1. Burkānu, sīpolus un ķiplokus nomizo un smalki sakapā. Šķiņķi sagriez mazos gabaliņos.
2. Pannā sakarsē eļļu un apcep šķiņķa gabaliņus. Pievieno burkānus, ķiplokus un pusi sīpolu un sautē 2–3 minūtes.
3. Iemaisi tomātu biezeni. Pievieno konservētos tomātus un ūdeni, pieber sāli, piparus un cukuru un uz lēnas uguns vaļējā pannā vāri aptuveni 30 minūtes.
Mārrutku un diļļu mērce ar saldo krējumu
Sevišķi labi garšo piedevās pie jaunajiem kartupeļiem ar kādu zivi. Ēdama gan silta, gan auksta.
4 personām
25 minūtes pagatavošanai + dzesēšana
130 g saldā krējuma
100 g mīksta sviesta
1 sālīta anšovu fileja (no burciņas)
1 citrons
1 ēdk. sakapātu diļļu
1 ēdk. gatavu mārrutku (no burciņas)
sāls, malti pipari, cukurs
1. Anšovu noskalo, nosusini un smalki sakapā. Citronam norīvē smalkas miziņas.
2. Anšovus un dilles samaisi ar mārrutkiem, sviestu un citrona miziņām. Pieber sāli, piparus un šķipsniņu cukura. Uz stundu ieliec ledusskapī.
3. Krējumu saputo, 2 ēdk. ieliec bļodiņā, bet pārējo mazā katliņā uzvāri – tas atkal kļūs šķidrs, taču būs mazliet citādāka konsistence.
4. Noņem no uguns un pakāpeniski iekul pa gabaliņam aukstā mārrutku sviesta. Beigās iecilā atlikušās 2 ēdk. putukrējuma.
Sīpolu mērce ar balzametiķi
Lielākais darbs šajā receptē ir sīpolu mizošana un griešana, taču tas ir tā vērts – mērce lieliski garšo kā piedeva grūbu, putraimu un citu graudu biezputrām, kā arī jaunajiem kartupeļiem ar ceptām gaļas šķēlēm.
4 personām
40 minūtes pagatavošanai
500 g sīpolu
250 g sausā sarkanvīna
150 ml ūdens
2 sarkanās čili pākstis
9 ēdk. eļļas
5 ēdk. laba balzametiķa
4 ēdk. brūnā cukura
sāls, malti melnie pipari
1. Sīpolus nomizo, pārgriez uz pusēm un sagriez plānās šķēlītēs. Čili pārgriez gareniski uz pusēm, iztīri un smalki sakapā.
2. Pannā sakarsē 2 ēdk. eļļas un apcep sīpolus zeltainus. Pieber čili, pārkaisi cukuru un maisot karsē, līdz sīpoli viegli karamelizējas.
3. Pielej vīnu, etiķi un ūdeni. Uzvāri un uz mērenas uguns turpini vārīt aptuveni 10 minūtes. Iemaisi sāli, piparus un, ja vēlies, vēl šķipsniņu cukura.