Latvijas skābie ķirši ēdienos: receptes un praktiski padomi
foto: Shutterstock
Lai iegūtu no ķiršiem vislabāko, izvēlies tikai piebriedušas, sulīgas, spīdīgas ogas, turklāt ar visiem kātiņiem. Jo kātiņš sargā ķirsi no visiem nelabumiem.

Latvijas skābie ķirši ēdienos: receptes un praktiski padomi

"100 Labi Padomi"

Pie mums kaut kā iegājies, ka ķirši uz zemeņu ražas fona bieži vien paliek paēnā. Cituviet ķirši ir ieguvuši teju vai luksusa preces statusu, jo prasa īpašu apiešanos – tiem nepatīk ilgāka uzglabāšana, pārvadājot ātri sabojājas un, ja ceļš no koka līdz mutei ir pārāk garš, zaudē izskatu, spirgtumu un garšu.

Der zināt!

▪ Lai iegūtu no ķiršiem vislabāko, ko vien var iegūt, ieteicams izvēlēties tikai piebriedušas, sulīgas, spīdīgas ogas, turklāt ar visiem kātiņiem. Jo kātiņš ķirsi ne tikai tur, bet arī sargā no visādiem nelabumiem. Ja kātiņa nav, tajā vietā ogā tiek iekšā dažādas sīkbūtnes un ķirsi sabojā.

▪ Ķiršiem ir viens mīnuss – tajos reizēm iemitinās tārpi. Pirmā pazīme, kas varētu liecināt par tārpa klātbūtni ogā, ir matēta miziņa. Tiesa gan, tāda tā kļūst arī gadījumā, ja ķirsis vismaz trīs dienas jau ir pastāvējis nepiemērotā temperatūrā.

▪ Kā pārliecināties, vai ķiršos nav tārpi? Ķiršus uz 15 minūtēm iemērc remdenā ūdenī. Vairumā gadījumu tārpi šādos apstākļos izlien laukā.

▪ Ķiršu kauliņus visērtāk izņemt ar speciālu ierīci. Ja tādas nav, noderēs arī nazis vai daļēji vaļā atliekta saspraude, vai arī drošības adata.

Salāti ar sieru un ķiršiem

Viegli salāti, piemēroti gan launagam, gan vakariņām. Labi sader ar grauzdētu ķiplokmaizi un baltvīnu.

4 personām
20 minūtes pagatavošanai

200 g ķiršu
200 g radikjo salātu
100 g Goudas siera
50 g redīsu vai lucernas dīgstu
3 ēdk. olīveļļas
1 ēdk. gaišā balzametiķa
sāls, svaigi malti melnie pipari

1. Ķiršiem izņem kauliņus un pārdali tos uz pusēm. Salātus sagriez strēmelēs, sieru – salmiņos vai gabaliņos.

2. Eļļu sakul ar etiķi, sāli un pipariem.

3. Ķiršus, salātus un sieru lielā bļodā samaisi un aplej ar mērci.

4. Saudzīgi izcilā un pārkaisi ar dīgstiem.

Ķiršu un mannas sacepums

Labi garšo gan ar pienu, gan vaniļas mērci.

4 personām
1 stunda 15 minūtes pagatavošanai

500 g ķiršu
200 g mannas
1 l piena
75 g cukura
50 g mīksta sviesta
5 olas
1 citrona miziņas
1 tējk. malta kanēļa
šķipsniņa sāls
sviests un manna veidnei

1. Pienu ar šķipsniņu sāls uzvāri. Iesijā mannu un uz lēnas uguns maisot vāri pāris minūtes. Noņem no uguns un atdzesē.

2. Ķiršiem izņem kauliņus.

3. Sviestu ar cukuru saputo gaišās putās un pieber kanēli.

4. Olu dzeltenumus atdali no baltumiem. Dzeltenumus kopā ar saputoto sviestu iemaisi mannas biezputrā.

5. Olu baltumus saputo stingrās putās un arī iecilā mannā. Iemaisi ķiršus.

6. Pildi ar sviestu ieziestā un ar mannu izkaisītā veidnē.

7. Liec 200 grādu karstā cepeškrāsnī un cep 30–40 minūtes.