Cepts siers garšas kārpiņu palutināšanai. Kamambērs, brī, halumi - kuru šķirni izvēlēties?
foto: Shutterstock
Cepšanai un grilēšanai der tāds siers, kas karsēšanas laikā nekūst. Uz grila var likt halumi sieru (attēlā), savukārt krāsnī alumīnija paplātē vai folijā var cept fetu, vidēji nobriedušu Goudas un Ementāles sieru.
Garšīgi
2018. gada 4. aprīlī, 13:22

Cepts siers garšas kārpiņu palutināšanai. Kamambērs, brī, halumi - kuru šķirni izvēlēties?

"100 Labi Padomi"

Ir siera šķirnes, kas savas garšas un konsistences dēļ labāk nekā citas ir piemērotas konkrētiem ēdieniem, tādēļ, ja reiz ir gadījies atrast tīkamu un garšīgu cepta vai apcepta siera salikumu ar citiem produktiem, centies to atcerēties, lai baudītu arī turpmāk.

Katra paša garšas izjūta un gaume ir tā, pēc kā jāvadās siera un ēdienu pasaulē. Taču tas nenozīmē, ka pieredzi nevarētu paplašināt, piemēram, izmēģinot arī jaunas siera šķirnes un salīdzinot ar labi pazīstamajiem sieriem.

Kādu sieru izvēlēties cepšanai un kādu – apcepšanai?

▪ Jāpievērš uzmanība tauku un ūdens saturam, siera vecumam un brieduma pakāpei, jo:

● cietie sieri pacieš lielāku karstumu nekā mīkstie;

● jaunie sieri izkūst straujāk nekā nobrieduši;

● jo lielāks tauku saturs, jo ātrāk siers izkūst.

▪ Ja cepšanai izmanto fetas tipa sierus un nobriedušus sierus, pārējām piedevām vajag mazāk sāls.

foto: Shutterstock
Mocarellas siera standziņas.
Mocarellas siera standziņas.

▪ Sacepumiem garšīgu, zeltainu garoziņu rada sarīvēts nobriedis, paciets siers, piemēram, Grijēras, Ementāles, Parmas, Džiugas, Comte un tiem līdzīgi.

▪ Jaunu dārzeņu pārkaisīšanai un apcepšanai piemērotāki ir jaunāki un maigāki sieri, piemēram, jauns Goudas siers vai mocarella, kas nenomāc dārzeņu garšu.

▪ Cepšanai un grilēšanai der tāds siers, kas karsēšanas laikā nekūst. Uz grila var likt halumi (halloumi) sieru, savukārt uz grila un krāsnī alumīnija paplātē vai folijā var cept fetu, vidēji nobriedušu Goudas un Ementāles sieru.

▪ Ļoti garšīgi ir cepti mīkstie sieri, piemēram, kamambērs un brī. Tos ieliek mazās veidnītēs un cep krāsnī. Ja šie sieri ir iesaiņoti kvalitatīvās koka skaidu kārbiņās, var cept arī tajās.

▪ Viegli kūstošu sieru var vai nu apviļāt biezā rīvmaizes kārtā, vai ietīt bekona/šķiņķa šķēlītē un tad cept pannā.

foto: Shutterstock
Ļoti garšīgi ir cepti mīkstie sieri, piemēram, kamambērs un brī.
Ļoti garšīgi ir cepti mīkstie sieri, piemēram, kamambērs un brī.

Krāsnī cepts kamambērs ar augļiem un riekstiem

Riekstu, augļu un ogu daudzums jāizvēlas atkarībā no siera ritulīšu lieluma – ja tie ir pamazi, ēdamkarotes vietā labāk ņemt pa tējkarotei.

4 personām
25 minūtes pagatavošanai

4 vidēji kamambēra ritulīši
4 ēdk. sakapātu valriekstu
4 ēdk. augļu gabaliņu vai ogu
4 tējk. šķidra medus
sāls, malti melnie pipari – ja vēlas


1. Cepeškrāsni sakarsē līdz 200 grādiem.

2. Katru siera ritulīti izsaiņo un ieliec viegli ietaukotā veidnītē.

3. Virsū liec augļus un riekstus. Apslaki ar medu. Ja vēlies, uzkaisi drusku sāls un piparus.

4. Cep krāsnī apmēram 15 minūtes.