Kā mājās pagatavot īstu ābolu etiķi
Ja no rudens palikuši pāri ne visai glīti āboli, kas sāk savīst, labs risinājums to izmantošanai ir ābolu etiķa raudzēšana. Process ir vienkāršs, vajadzīga vienīgi pacietība, un jāievēro tīrība. Kas jādara?
* Uz 1 kg ābolu ņem aptuveni 2 ēdk. vai mazliet vairāk cukura.
Cik porcijas gatavot, izvēlies pēc ābolu daudzuma vai savām vajadzībām.
* Ābolus ar visu mizu un serdēm sagriez mazos gabaliņos, ber pēc iespējas lielākā katlā vai citā traukā, pārlej ar ūdeni tā, lai tas par 3 cm pārklātu ābolus. Tad pieber cukuru un samaisi.
* Pārklāj ar tīru dvieli un noliec vēsumā. Katru dienu apmaisi, lai neveidojas pelējums.
* Pēc nedēļas vai pusotrām virspusē veidosies baltas putas. Tad to visu izkās un salej burkās.
* Burkas pārklāj ar papīra dvieli un nostiprini – apsien vai apliec gumiju. Vāciņi te nederēs.
* Burkas noliec siltā vietā aptuveni 25 grādos un atstāj uz vairākām nedēļām.
* Pēc 2–3 nedēļām sāk veidoties tā dēvētā etiķa bāze un pēc aptuveni 6 nedēļām etiķi var liet pudelēs.
* Pudeles aizkorķē un noliec vēsumā vēl uz 10 nedēļām.
Ideja! Ja raudzē etiķi no ābolu sulas, tad rīkojies principā tāpat – pieber cukuru, pārklāj ar dvieli, noliec vēsumā un tālāk rīkojies, kā iepriekš sacīts. Ir receptes, kurās iztiek bez cukura, bet tad process ir ilgāks un lielāka iespēja, ka veidosies pelējums. Ir dažādi varianti attiecībā uz cukura daudzumu, ko piebērt sulai, – sākot no 1 ēdk. līdz saujai uz 1 litru.