Suns un kaķis dodas uz jaunām mājām. Kā visiem pārcelties bez lieka stresa?
foto: Shutterstock
No jaunā dzīvokļa vai mājas kaķi nelaid ārā vismaz mēnesi.
Mūsu mīluļi

Suns un kaķis dodas uz jaunām mājām. Kā visiem pārcelties bez lieka stresa?

"100 Labi Padomi"

Pārvākšanās uz citu dzīvesvietu nereti izvēršas par stresa pilnu pasākumu, īpaši, ja ģimenē ir arī suns vai kaķis, vai abi divi. Ko vajadzētu ņemt vērā, lai jaunā mītne sagādā prieku kā saimniekiem, tā arī mājas mīluļiem?

Lai suns justos labi un neaizskrietu atpakaļ uz vecajām mājām

Suns lielākoties diezgan ātri pierod pie jaunas apkārtnes, taču ar vienu nosacījumu – ja arī viņa saimnieks jaunajā dzīvesvietā jūtas labi. Tomēr mantu un mēbeļu kravāšanas laikā sunim nevajadzētu būt klāt – ja vien tas iespējams, tajā laikā labāk viņu atstāt pie draugiem vai radiniekiem.

foto: Shutterstock

Pēc tam kad visi būsiet ieradušies jaunajā miteklī, vispirms kopā ar suni vajadzētu izstaigāt dzīvokli vai māju un iepazīstināt ar jauno teritoriju. Jo vairāk savu mantu – suņa bļodiņu, pavadu, rotaļu kauliņu un citas – suns ieraudzīs jau priekšā, jo ātrāk viņš iejutīsies. Tomēr pastaigās sākumā drošības labad nebūtu ieteicams suni laist vaļā no pavadas, jo viņam var ienākt prātā aizskriet uz vecajām mājām.

Ievēro! Lai būtu papildu drošība, pie suņa kakla siksnas piestiprini informāciju ar adresi un tālruņa numuru.

foto: Shutterstock

Kā gudrāk rīkoties, lai kaķim mazāk stresa?

Kaķi pārcelšanos uz citu dzīvesvietu uztver citādi nekā suņi – parasti šis process viņiem sagādā lielu stresu. Protams, tas lielā mērā atkarīgs no kaķa rakstura, tomēr jāzina, ka pārcelšanās laikā un arī pēc tam mīluļa uzvedībā var parādīties tādas nianses, par kurām iepriekš nav bijis ne jausmas.

Kaķis nojauš, kādas pārmaiņas gaidāmas, tāpēc jau laikus pirms pēdējās kravāšanās viņu ieteicams ievilināt pārnēsājamā būrītī. Citādi var gadīties, ka pēdējā brīdī, kad jau vajadzēs doties projām, kaķis bēgs, mēģinās paslēpties un nedosies rokās.
Ierodoties jaunajā mājvietā, arī jāapbruņojas ar pacietību – kaķim pašam jāļauj pamazām izpētīt telpu pēc telpas.

foto: Shutterstock

Vislabāk sākt ar to istabu, kurā atrodas visvairāk viņam pazīstamu priekšmetu un smaržu. Vēlams, lai jaunajā mājā viņš atrastu savas mantas līdzīgās vietās kā iepriekš, piemēram, ēdiena bļodiņu virtuvē, tualeti – vannas istabā utt.

Pārceļoties uz jaunu dzīvesvietu, bieži vien gribas visu veco nomainīt ar jaunu, arī kaķa bļodiņas, nagu trinamo, tomēr šajā gadījumā kaķa mantas vajadzētu atstāt vecās – līdz brīdim, kad viņš būs apradis ar jaunajām mājām un apkārtni. Parasti tas notiek vairāku dienu, nedēļas vai pat vēl ilgākā laikā.

Ievēro! No jaunā dzīvokļa vai mājas kaķi nelaid ārā vismaz mēnesi.