foto: Mārtiņš Ziders
Pensionārei Gitai izkrāptās mājas lietā negaidīts pavērsiens. Palīgā steidzas radi no Austrālijas
"Ieraugot vairākus rakstus ar Gitu fotogrāfijās, biju pamatīgi pārsteigts," raksta Gitas Karlsbergas radinieks no Austrālijas. Viņš par sava tēva māsīcas nelaimēm uzzinājis no publikācijām internetā.
Likums un taisnība
2017. gada 21. augusts, 06:44

Pensionārei Gitai izkrāptās mājas lietā negaidīts pavērsiens. Palīgā steidzas radi no Austrālijas

Kasjauns.lv

Žurnāls “Likums un Taisnība”, kā arī portāls Kasjauns.lv plaši rakstīja par Imantas iedzīvotājas Gitas cīņu ar viltīgas krāpniecības sekām, kuru rezultātā viņai draud nama zaudēšana. Taču pavisam nesen Gitas logā iespīdēja cerības stariņš – pateicoties Kasjauns.lv publikācijai viņu uzmeklējuši gadiem neredzēti radi no Austrālijas, kuri ir pārsteigti par notikušo un gatavi palīdzēt sirmajai kundzei.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kā vēstījām, viss sācies, kad kaimiņiene, viltojot Gitas Karlsbergas parakstu, 2007. gadā esot ieķīlājusi viņas māju un „Parekss bankā” paņēmusi 86 000 eiro lielu kredītu.

Sieviete naudu tā arī neesot atdevusi, un Karlsbergas ieķīlātā māja pārdota izsolē par 65 200 eiro, pašai Gitai sagādājot neaprakstāmu pārsteigumu.

Cenšoties panākt taisnību, Karlsberga par savu naudu pat veikusi rokrakstu ekspertīzi, kas pierādījusi, ka viņas paraksti tik tiešām ir viltoti, taču policiju šie atzinumi saskaņā ar Gitas sacīto neesot interesējuši.

Tiesā īpašnieces argumenti šajā lietā neesot neņemti vērā un tā uzskatot, ka taisnība ir bankai un tiesu izpildītājam.

Šobrīd Karlsbergu, kura no bankas nav saņēmusi ne santīma, ne centa un par kaimiņienes ņemto kredītu vairākus gadus neko nav zinājusi, visos dokumentos dēvē par parādnieci.

Visas viņas turpmākās prasības tiek noraidītas, bet iesniegumi policijai netiek ņemti vērā.

Ja viņu izliks no mājas, tiesāties vairs nebūs jēgas. Māja ir Gitas pēdējais bastions, un kundze to aizstāv visiem spēkiem.

Par Gitu uzzina no Latvijas medijiem

Gitai Karlsbergai šobrīd ir 82 gadi.

Sāp kājas, grūti paiet, tāpēc vecā kundze tikpat kā neiziet ārā, tomēr mājas soli spēj apdarīt, un nelielais trīsistabu namiņš ir sakopts.

Gita vienmēr bijusi stipra sieva, taču jebkuram cilvēkam ir sava izturības robeža, un vairāku gadu garumā cīnoties ar šo blēdību spēki nu ir izsīkuši.

Sievietes pensija nav liela un visa nauda aiziet advokātiem un aptuveni septiņu gadu garumā izstiepto strīdēšanos ar iestādēm.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Taču dažas dienas pēc pēdējās publikācijas par situāciju ap namu Imantas ielā 25 portāla Kasjauns.lv redakcijā tika saņemts zvans no Austrālijas.

Kāds vīrietis, kurš dēvēja sevi par Marku Grebi, vēlējās noskaidrot, vai ar mediju starpniecību būtu iespējams sazināties ar nelaimē nonākušo Karlsbergas kundzi – viņi esot attāli radi.

“Mūsu ģimenes saknes ir Latvijā – Grebe ir latviešu uzvārds. Otrā pasaules kara dēļ mani senči devās bēgļu gaitās uz Austrāliju,” telefonsarunā skaidroja Marks, kurš teicās esam Gitas brālēna dēls.

Radus Austrālijā šokē Gitas nelaime

Vaicāts, kā uzzinājis par Gitas situāciju un vai savus radus Latvijā ir iepriekš sastapis, vīrietis atklāja, ka ar Gitas ģimeni viņi tikušies pirms vairākiem gadiem un publikācijas par kundzi internetā atradis nejauši, meklētājā “Google” ievadot radinieku vārdus.

Radinieku uzmeklēšanu ar interneta palīdzību pamudinājusi Marka interese par latviešu valodas apgūšanu.

“Apzinos savas latviešu saknes un jau gana ilgu laiku mēģinu atrast veidu, kā apgūt latviešu valodu. Vecākie radi man vairākkārt ir teikuši, ka nav vērts – esot pārāk sarežģīti,” sarunā ar Kasjauns.lv stāstīja kungs.

Adelaidā, kur viņš šobrīd dzīvo ar ģimeni, nav iespēju mācīties latviešu valodu, tāpēc viņš iedomājies, ka varētu pamēģināt uzmeklēt savus radus Latvijā.

“Ievadot Gitas vārdu un uzvārdu meklētājā, parādījās rezultāti, kas, cik saprotu, ir publikācijas jūsu portālā. Ieraugot vairākus rakstus ar Gitu fotogrāfijās, biju pamatīgi pārsteigts. Ar pārlūka tulkotāju iztulkoju dažas no publikācijām angliski. Teksts, protams, nebija precīzs, taču bez šaubām bija skaidrs, ka ar Gitu atgadījies kas nelāgs – sapratu, ka ir runa par mājokļa zaudēšanu. Vēlos sazinātos ar viņu, jo gribu piedāvāt finansiālu atbalstu. Pastāv arī iespēja, ka tuvākajā laikā es varētu atlidot uz Latviju,” pauda vīrietis.

Gita raud prieka asaras

Pēc telefonsarunas arMarku Grebi Kasjauns.lv sazinājās ar pašu Gitu un viņas meitu Intu Karlsbergu.

Abas apstiprināja, ka Karlsbergiem Austrālijā ir radi, un saskanēja arī informācija par Marka pieminēto tēvu Gvido Grebi, kurš Gitai bijis brālēns.

Uzzinot, ka par pensionāres likstām padzirdējuši pat attāli radi ārzemēs, Gitas meita bija nedaudz izbrīnīta, taču kopā ar savu māti pauda pateicību par negaidīto situācijas pavērsienu.

“Neesam šos cilvēkus satikuši ļoti ilgu laiku. Pēdējo reizi Latvijā visi kopā tikāmies pirms vairāk nekā desmit gadiem,” apraudoties stāsta Gita.

Viņa arī atklāj, ka pirms vairākiem gadiem radi piedāvājuši apmaksāt viņas ceļošanu uz Austrāliju, taču Gita sava vecuma dēļ atteikusies un viņas vietā radus tolaik apciemojusi meita.

Pašas Gitas dzīvē līdz šim nekas daudz nav mainījies – sieviete joprojām nav pametusi savu namu un cīnās par saglabāšanu.

Nav zudis arī iepriekšējās publikācijās atspoguļotais Gitai raksturīgais kareivīgums – viņa apgalvo, ka turpinās darīt visu, ko vien spēj, un nepadosies.

Pēc labo ziņu saņemšanas abas sievietes apliecina, ka noteikti sazināsies ar Marku un viņa ģimeni, lai izrunātos un saprastu, kā rīkoties tālāk.