8 veidi, kā ēst specifisko, tomēr ļoti gardo Latvijas sieru
Latvijas siers ir spēcīgs siers – gan garšas, gan smaržas ziņā. Vieniem tas patīk, citiem nepavisam ne.
Savulaik tas ticis radīts pēc populārā Limburgas siera parauga, ko daudzviet pazīst arī kā Bakšteina sieru, jo forma līdzinās ķieģelītim (no vācu val. Backstein – ķieģelis).
Jo ilgāk Latvijas siers nobriest, jo intensīvāks kļūst specifiskais aromāts, tādēļ šo sieru nevajag turēt tuvu citiem produktiem.
Kā garšīgi apēst Latvijas sieru?
* Uz rupjmaizes vai saldskābmaizes, kā arī uz grauzdētas baltmaizes.
* Lieliski garšo ar karstiem vārītiem kartupeļiem mundierī.
* Piemērots marinēšanai eļļas un etiķa mērcē, it sevišķi, ja pievieno daudz sīpolu.
* Ja netraucē aromāts, lieliski noder sacepumos un grilēšanai folijā.
* Der siera cepumu cepšanai un čipsu gatavošanai.
* Sader ar alu, ābolu vīnu un spēcīgiem vīnogu vīniem.
* Siera platēs un desertā ar augļiem un ogām.
Vārīti kartupeļi ar marinētu Latvijas sieru
Vislabāk garšo mazi jaunie kartupelīši ar visu mizu. Citā laikā arī izvēlies nelielus un pēc iespējas vienāda izmēra kartupeļus.
2 porcijas
40 minūtes pagatavošanai
800 g kartupeļu
200 g Latvijas siera
2 sīpoli
2 lauru lapas
3 ēdk. saulespuķu eļļas
2 ēdk. 9 % etiķa
1 ēdk. sakapātu pētersīļu
1,5 tējk. sāls
1 tējk. cukura
1 tējk. ķimeņu
½ tējk. maltu melno piparu
100 ml ūdens
1. Nomizotus sīpolus sagriez plānās ripiņās. Sieru sagriez mazos gabaliņos.
2. Bļodiņā sakul ūdeni ar etiķi, sāli, cukuru un pipariem. Iekul eļļu.
3. Marinādi pārlej sieram, pievieno sīpolus, samaisi un vismaz 20 minūtes marinē. Beigās iemaisi pētersīļus.
4. Tikmēr kartupeļus ar mizu liec katlā, pārlej ar ūdeni, pievieno ķimenes un lauru lapas un izvāri gatavus.
5. Karstus pasniedz ar marinēto sieru un sīpoliem.
Latvijas siera krēms
Ātri un vienkārši pagatavojama, bet ļoti garšīga uzkoda kopā ar franču baltmaizi vai citu grauzdētu maizīti. Lai izveidotos gluda konsistence, visvienkāršāk būtu mīcīt ar rokām.
4–6 porcijas
10 minūtes pagatavošanai
600 g Latvijas siera
1 paciņa mīksta sviesta
1 ļoti smalki sakapāts sīpols
malti melnie pipari un paprika
1. Paturi sieru siltumā, lai tas kļūst pēc iespējas mīkstāks.
2. Liec bļodā, pievieno sviestu, sīpolus un piparus un rūpīgi samaisi.
3. Iepildi glītā traukā un pārkaisi ar maltu papriku.