Ulmaņlaiku gudrības, kā no vienkāršiem augļiem izvārīt smalku ķīseli
Ķīseļus var pagatavot no svaigiem un žāvētiem augļiem, no sulām, no ogām, kā arī no piena, kakao un auzu miltiem. Ķīselim nav vajadzīgi nekādi sevišķi labi augļi, jo tie tiek savārīti. Pat no vienkāršām dzērvenēm ar garšvielu palīdzību var jebkurā gadalaikā izvārīt smalku ķīseli.
Ķīseļus sabiezina ar kartupeļu miltiem – uz 1 litru sulas ņem 2 ēdamkarotes ar kaudzi. Ja pieliek aukstā ūdenī atšķaidītus kartupeļu miltus, ķīseli drīkst uzvārīt tikai reizi. Ķīseli lej lēzenā bļodā un pārkaisa ar cukuru, lai nepārvelkas plēve, bet pa virsu pludo tīkams cukura sīrups. Ķīseli vislabāk vārīt porcelāna kastrolī, jo tādā tam rodas vislabākā garša un skaistākā krāsa. Ķīselis ēdams tanī pašā dienā, kurā to vāra; otrā dienā tas nebūs vairs tik izskatīgs un garšīgs, tad vajag sakarsēt ķīseli par jaunu.
Ābolu ķīselis
4–5 personām
800 g ābolu
1,5 l ūdens
4 ēdk. kartupeļu miltu
citrona miziņa, kanēlis, cukurs pēc salduma
1. Ābolus nomazgā, nomizo, sagriez šķēlītēs, uzliec vārīties pusotrā litrā ūdens. Pieliec kanēli, citrona miziņu, cukuru un savāri mīkstus.
2. Atšķaidītus kartupeļu miltus maisot pielej āboliem.
3. Karstu ielej saldēdiena bļodā, pārkaisi cukuru. Pasniedz ar pienu.
Ņem vērā! Pēc tieši tādas pašas receptes vāra rabarberu ķīseli!
Citronu ķīselis
4–5 personām
4 citroni
1 citrona miziņa
1,5 l ūdens
4 ēdk. kartupeļu miltu
cukurs pēc salduma
1. No citroniem izspied sulu.
2. Ūdeni uzvāri ar citronu miziņu, izkās un pieliec cukuru un citronu sulu, atšķaidītus kartupeļu miltus.
3. Uzvāri, salej saldēdiena bļodā un pārkaisi ar cukuru.
4. Pasniedz ar vaniļas mērci.