Viena Vide Visiem
2016. gada 19. augusts, 12:21

Zaļais padoms: kā pareizi izmest veco televizoru un vēl vinnēt loterijā

Jauns.lv

Vecs ledusskapis, televizors vai dators – nolietojusies elektrotehnika bieži vien ir sakrājusies daudzu mājās un pagrabos. To nevajag izmest parastajos atkritumu konteineros, bet gan nodot otrreizējai pārstrādei. Būs labums ne tikai videi, bet arī pašam – var laimēt, piemēram, jaunu tējkannu.

Latvijā ir desmitiem nolietotās elektrotehnikas savākšanas laukumu, un jebkurš var atrast savai mājai vistuvāko un tur to atstāt bez maksas. Ja jums ir kāds lielāks vairs nevajadzīgs “agregāts”, atkritumu apsaimniekotāji paši atbrauks pakaļ.

 

Veco tehniku var nodot bez maksas

Latvijas Zaļā punkta pārstāve Dace Jansone “Kas Jauns Avīzei” stāsta: “Mazo elektrotehniku ir iespēja nodot 44 “Rimi” veikalos visā Latvijā. Tajos izvietoti Zaļā punkta veidoti speciāli konteineri. Konkrētās veikalu adreses pieejamas Zaļā punkta mājaslapā zaļais.lv.” Tajos var izmest savu laiku nokalpojušo telefonu, gludekli, fēnu, elektrisko tējkannu, klēpjdatoru, citu neliela izmēra elektrotehniku un elektroniku un arī vecās baterijas.

Gan liela, gan maza izmēra veco elektrotehniku iespējams nodot vairāk nekā 65 šķirošanas laukumos. Arī to atrašanās vietas var noskaidrot “Zaļā punkta” mājaslapā.

“Ja liela izmēra veco tehniku nav iespējas aizgādāt līdz šķirošanas laukumam, vajadzētu sazināties ar vietējo atkritumu apsaimniekotāju, kuri par maksu vai pat bez maksas atbrauks pakaļ,” piebilst Jansone.

Atkritumu apsaimniekošanas uzņēmuma Clean R preses sekretārs Kaspars Līcītis informē: “Nolietotus ledusskapjus, televizorus, monitorus un citas elektroierīces “Clean R” no iedzīvotājiem pieņem nolietotās elektronikas un sadzīves tehnikas savākšanas punktā Rīgā, Vietalvas ielā 5. Tāpat tās var nodot tuvākajā bīstamo atkritumu savākšanas punktā. Informāciju par tuvāko iespēju atbrīvoties no vecās elektrotehnikas var iegūt vietnē atkritumi.lv”.

Nodod veco un laimē putekļsūcēju

Ziemeļvidzemes atkritumu apsaimniekošanas organizācija ZAAO augustā jau trešo gadu pēc kārtas rīko nolietotās elektrotehnikas vākšanas akciju “Sper EKOsoli!”, kuras laikā 20 laukumos iespējams bez maksas nodot neizjauktu dažāda izmēra veco tehniku – televizorus, ledusskapjus, trauku mazgājamās mašīnas, matu fēnus, gludekļus, mobilos telefonus, pulksteņus, putekļsūcējus, mikserus un citas ierīces, kas darbinātas ar elektrību vai baterijām.

Katru gadu akcijas laikā savāc vairākus desmitus tonnu vecās tehnikas. Sīkāk ar akcijas nolikumu var iepazīties internetā: zaao.lv.

Akcijai ir arī balvu fonds. Nododot veco, var aizpildīt kuponu un piedalīties jaunu mantu izlozē. Balvās – tējkannas, mikseri, blenderi, sulu spiedes, kafijas dzirnaviņas, galvenā balva ir Karcher putekļsūcējs.

Izsauc savācēju pats

Atkritumu apsaimniekotāji piedāvā arī paši bez maksas savākt veco elektrotehniku. Piemēram, ZAAO to nodrošina ne tikai pilsētās, bet arī laukos. Pakaļ tikai vienam vecam fēnam gan nebrauks, tādā gadījumā liks pagaidīt, kamēr jūsu kaimiņam būs nododams kāds lielāks “aparāts”.

Lai pieteiktu savācēja vizīti, vecās tehnikas kopsvaram ir jābūt lielākam par pieciem kilogramiem. Ar ZAAO var sazināties pa tālruni 64281250 vai 26132288. Ja vēlēsieties, lai vecajai tehnikai brauc pakaļ uz jūsu mājām, balvu izlozē gan nevarēsiet piedalīties.

Pēc vecās tehnikas izbrauc arī citos Latvijas novados un pilsētās. Piemēram, firma Eleco (bezmaksas tālrunis 80000515) Rīgā jau tajā pašā darba dienā sola aizvākt nolietotu lielgabarīta elektrotehniku, piemēram, ledusskapi vai televizoru.

Ja jums rodas kādi jautājumi par atkritumu savākšanu, konsultācijas var sniegt Latvijas Zaļais punkts: e-pasts info@zalais.lv, tālrunis 67039810.

Jānodod neizjauktā veidā

Jāuzsver, ka, nododot elektroiekārtas šķirošanas laukumā, tām ir jābūt neizjauktām, piemēram, ledusskapim jābūt ar kompresoru, televizoram – ar kineskopu, datoram – ar mātes plati.

Pārstrādei nododamās elektropreču klāsts ir visnotaļ plašs, gan ledusskapji un veļas mašīnas, gan elektriskie radiatori, kafijas automāti, tosteri, bārdas skuvekļi, elektriskās rakstāmmašīnas, videomagnetofoni, spuldzes, urbjmašīnas un arī elektriskās rotaļlietas.

Visas elektroiekārtas satur gan ļoti vērtīgas sastāvdaļas – zeltu, dzelzi un varu, kas izmantojamas otrreizējā pārstrādē, gan ļoti kaitīgas un indīgas vielas – kadmiju, dzīvsudrabu, svina savienojumus. Ja elektroiekārtas vienkārši izmet miskastē vai pat mežā, tās var nodarīt lielu ļaunumu gan dabai, gan cilvēku veselībai.

Ja nolietoto iekārtu materiālus izmanto atkārtoti, tie vairs nav jāņem no dabas resursiem. Jo ražošanas ķēdē ir mazāk posmu, jo mazāks ir gan gaisa, ūdens un enerģijas patēriņš, gan piesārņojums.

 

Elmārs Barkāns / Foto: Vida Press, publicitātes foto