Parmas siers - kur un kā izmantot šo itāļu virtuves klasiku
Parmas sieru drīzāk varētu pielīdzināt garšvielai, nevis ēdienam. Gluži kā mums katrā mājā ir sālstrauciņš, Itālijā katrā virtuvē ir trauciņš ar rīvētu Parmas sieru.
Garšīgi

Parmas siers - kur un kā izmantot šo itāļu virtuves klasiku

Jauns.lv

Gluži tāpat kā pie mums katrā mājā ir atrodams sālstrauks, tā Itālijā pašsaprotama lieta ir trauciņš ar rīvētu cieto sieru. Visbiežāk tas ir Parmigiano Reggiano, tapis Parmas reģionā, vai kāds tā paveids. Vienkāršības labad to dēvē arī Parmas sieru, bet nosaukumam parmezans ir viegli negatīva pieskaņa – tas tāpēc, ka šādā vārdā tiek dēvēti arī dažādi viltojumi un lēti pakaļdarinājumi, kas garšas ziņā krietni atpaliek no oriģināla.

Milzīgie Parmas siera rituļi sver 20–50 kilogramus, un to dzeltenajās miziņās ir iededzināts uzraksts Parmigiano Reggiano, kas garantē, ka siers ir īsts. Raugoties no izteikti gastronomiskā viedokļa, Parmas sieru drīzāk varētu pielīdzināt garšvielai, jo, piemēram, pasta (visādu veidu makaroni) kļūst par ēdienu tikai tad, kad uzkaisīts šīs siers, un tas pats sakāms arī par dažādām zupām un maigiem dārzeņiem.

Der zināt!

Parmigiano Reggiano sieram ir vairākas brieduma pakāpes, kas tiek atzīmētas arī uz etiķetes.

1. Giovane vai fresco. Tas ir svaigs jeb jauns siers, kurš nogatavināts 14 mēnešus.

2. Vecchio – vecais siers, kam ir 18–24 mēneši.

3. Stravecchio – nobriedis siers ar pietiekami solīdu nogatavošanās stāžu, 2–3 gadiem.

4. Stravecchione jeb ekstra vecais siers, kas gatavojies 3–4 gadus.

Idejas, kur un kā izmantot Parmas sieru

Plēksnītēs sarīvēts Parmas siers labi sader ar daudziem itāļu virtuves ēdieniem, tostarp picu.
Plēksnītēs sarīvēts Parmas siers labi sader ar daudziem itāļu virtuves ēdieniem, tostarp picu.

* Rīvētu Parmas sieru pārkaisa zupām, pastai, picai, sacepumiem; it sevišķi labi tas sader ar dārzeņu sacepumiem.

* Plānās plēksnītēs sarīvēts Parmas siers ir lieliska piedeva zaļajiem salātiem, kā arī dārzeņu un pastas salātiem.

* Ar Parmas siera skaidiņām papildina dažādus karpačo un itāliešu stilā grauzdētas maizītes.

* Rīvētu Parmas sieru samīca ar mocarellu vai kādu citu garšas ziņā neitrālu sieru un ziež uz maizes vai pievieno tomātu salātiem.

* Šķēlītēs sagrieztu sieru pasniedz desertā kopā ar augļiem.

* Sieru salauž gabaliņos, apslaka ar balzama etiķi un pasniedz kā uzkodu pie vīna.

* Rīvētu sieru pievieno sāļo cepumu un kūku mīklai.

* Parmas siers ir klasiska piedeva pesto, vienalga, vai tas būtu bazilika, pētersīļu vai rukolas pesto.

Ņem vērā!

* Vislabāk iegādāties Parmas sieru veselā gabalā un sarīvēt katru reizi pirms lietošanas, jo tad būs spēcīgāka garša un aromāts.

* Rīvēts siers jāizlieto dažās dienās pēc iesaiņojuma atvēršanas, bet siera gabaliņu, ietītu alumīnija folijā, var uzglabāt pat mēnesi. Caurspīdīgā pārtikas plēve šim nolūkam nav īsti piemērota, jo tajā siers kļūst mitrs un sabojājas.


Žurnāls "100 Labi Padomi" / Foto: Shutterstock