Atraktīvā Grāveru ģimene sajūsminās par jaunajiem palīgiem
Grāveru ģimene – Aigars, Alberts, Aija un Adrians un viņu jaunais palīgs iRobot.
Tīras grīdas katru dienu
2015. gada 2. aprīlis, 08:00

Atraktīvā Grāveru ģimene sajūsminās par jaunajiem palīgiem

Jauns.lv

Studijas JUMP Studio dibinātāju, grupas Jumprava mūziķa Aigara Grāvera un režisores Aijas Strazdiņas, diviem dēliem Adrianam (7) un Albertam (6) mājās nu ir jauni draudziņi – iRobot.

Ne jau tādēļ, lai puikām būtu ar ko rotaļāties, domāti šie roboti, bet gan – lai tie atvieglotu vecākiem rūpes par mājas sakopšanu. Un kā tas robotiem izdodas?

iRobot Braava – grīdas mitrā uzslaucīšana

Grīdas uzslaucīšana ar mitru (vai sausu) speciālu drānu. Domāts jebkurām cietajām grīdām. Visklusākais un ātrākais, taču nevarēs savākt tik daudz netīrumu kā Roomba vai Scooba. Atšķirībā no Scooba šo robotu var darbināt arī uz lamināta, jo mitrā drāna neatstāj tādu mitrumu kā mazgātājrobots un nebojā koka, lamināta grīdas. Ieteicams lietot kā otro robotu pēc Roomba, kas savāks netīrumus sausajā tīrīšanā, savukārt Braava paveiks mitro uzkopšanu.

„Runājot par to resno verķi, savu funkciju – netīrumu savākšanu – tas veic godam,” iRobot Roomba raksturo Aigars Grāvers. „Man patīk, ka tam ir ļoti ērta akumulatora lādēšana – pats dodas uzlādēties, tiklīdz tas nepieciešams. Man arī patīk, ka nav kaprīzs programmēšanā – ir vienkāršs un saprotams. Puikas to uzreiz apguva. Mīnuss ir tas, ka īsti netiek galā ar smiltīm, kas mums sakrājas koridorā. Laikam šim robotam smilšu graudiņi ir par sīku un smagu. Robots tos virpina, virpina, bet visus savākt tomēr nespēj.”

„Savukārt šis izskatās rūpīgāks strādnieciņš,” rādot uz grīdas mitro slaucītāju iRobot Braava, saka Aigars. „Kā sāk no viena gala, tā lēnām, lēnām izberž visu istabu, līdz beidzas baterija. Protams, tādus lielākus un niknākus pleķus kā izlieta un piekaltusi limonāde, tas gan nespēj nomazgāt, bet putekļus notīra lieliski,” apmierināts ir Aigars.

iRobot speciālisti piekaltušu netīrumu mazgāšanai iesaka lietot visjaudīgāko iRobot mazgāšanas robotu - iRobot Scooba, kas atmērcē un nomazgā arī stipri piekaltušus netīrumus. Bet iRobot Braava izmantot telpu vieglākai - ikdienas uzmazgāšanai.

iRobot Roomba – grīdas sausā uzkopšana

Putekļsūcējs un netīrumu savācējs ar birstēm. Domāts jebkādām grīdām (arī paklājiem), visvienkāršākā lietošana, savāc smiltis, putekļus, gružus, dzīvnieku spalvas, arī lielākus gružus, izņemot slapjus un piekaltušus netīrumus. 99% gadījumu tieši šo vajadzētu ņemt kā pirmo robotu.

Arī viņa sieva Aija Strazdiņa atzinīgi novērtē iRobot darbību. „Mēs esam lieli pedanti, un mums vajag tīrību un kārtību. Tāpēc algojam arī apkopēju, kas reizi nedēļā nāk sakopt visu māju un atvieglo mums ikdienu, lai abi ar Aigaru varētu vairāk koncentrēties radošam darbam. Tagad mums ir arī šie roboti. Protams, no tiem negaidu, lai māja būtu perfekti tīra, bet lai laikā, kamēr nav apkopējas, roboti rūpētos, lai māja būtu tīra un man katru dienu nebūtu jāslauka grīda. Ar šo uzdevumu roboti tiek galā. Protams, tie netīra tik perfekti kā apkopēja, taču ir lietas, ko tie izdara labāk. Piemēram, spēj savākt vieglas pūkas no visiem stūrīšiem, ko cilvēks ar slotu nevar saslaucīt. Interesanti arī, kad šos robotus palaidām puiku istabā, tie nez kur atrada un savāca jau sen pazudušu rotaļlietu detaļas,” izbrīnīta ir Aija.

Viņa stāsta, ka vislielākais prieks par robotiem ir abiem dēliem. „Viņiem tie ir kā jauna rotaļlieta, kā mājdzīvnieki. Pirmajā dienā bērni mēģināja šos abus robotus savā starpā sapazīstināt un sadraudzināt, bet, kad iRobot Roomba uznesām otrajā stāvā, jaunākais puika kādu stundu stāvēja un vaktēja, vai tas nokritīs pa trepēm vai ne. Nenokrita! Bija jautri, kā dēls to robotu pieskatīja, bet beigās pats aplauzās,” smejas Aija un jokojot piebilst, ka vienīgā nepilnība esot tā, ka roboti paši nemāk uzkāpt pa kāpnēm – tad tie katru pārdienu nebūtu jānēsā uz mājas otro stāvu un atpakaļ.

iRobot servisa centrs:

Bieķensalas iela 21

(Mūkusalas biroju ēka, blakus t/c Rīga Plaza)

Vairāk par iRobot grīdas uzkopšanas robotiem var uzzināt

irobot.lv

vai piezvanot

202 44 222

Ja arī jums ir interese par iRobot, varat pieteikties testam, zvanot pa tālruni 20244222 vai elektroniski mājaslapā

www.irobot.lv/test

Reklāmraksts tapis sadarbībā ar iRobot


Margarita Koržakova /Foto: Mārtiņš Ziders