3 veidi, kā izvārīt garšīgus rīsus
Rīsus var pagatavot ar dažādiem paņēmieniem, taču galvenais – lai tie sanāktu garšīgi. Bagātīgāku garšu var panākt, ja rīsiem pievieno gabaliņu laba sviesta un arī garšvielas pēc savas gaumes. Rīsus pirms vārīšanas var arī viegli apcept olīveļļā.
Briedināti rīsi
1. Divām personām ņem 1 glāzi basmati rīsu (aptuveni 200 g) un sietiņā kārtīgi noskalo.
2. Ieber katlā un pielej 1½ glāzes ūdens (tātad rīsu un ūdens attiecība ir 1:1,5) un pieber šķipsniņu sāls.
3. Atstāj, lai 10 minūtes mērcējas.
4. Liec katlu uz straujas uguns un, tiklīdz ūdens sāk vārīties, noregulē mērenu karstumu, uzliec vāku un atstāj, lai aptuveni 15 minūtes vārās.
5. Pievieno gabaliņu sviesta.
Ja maz laika, var iztikt arī bez mērcēšanas.
Vārīti rīsi
1. Divām personām ņem 1 glāzi (aptuveni 200 g) basmati rīsu un sietiņā kārtīgi noskalo.
2. Ieber katlā un pielej 1,2 l ūdens (rīsu un ūdens attiecība ir 1:6) un pieber šķipsniņu sāls.
3. Liec katlu uz straujas uguns un, tiklīdz ūdens sāk vārīties, noregulē mērenu karstumu, un, vāku neuzliekot, ļauj 15 minūtes vārīties.
4. Gatavos rīsus nokās sietā un notecini.
5. Ieber atpakaļ katlā un uz brīdi uzliec uz mērenas uguns, lai iztvaiko liekais mitrums. Pievieno gabaliņu sviesta
Krāsnī briedināti rīsi
1. Cepeškrāsni sakarsē līdz 200 grādiem.
2. Sacepumu veidnē vai citā piemērotā traukā ieber vēlamo daudzumu rūpīgi noskalotu rīsu un pielej divreiz vairāk ūdens (rīsu un ūdens attiecība 1:2).
3. Pieber šķipsniņu sāls un, ja vēlies, uzliec virsū dažas sviesta piciņas.
4. Traukam uzliec vāku un ievieto cepeškrāsnī. Pēc 18–20 minūtēm rīsi būs gatavi.
Kā uzsildīt aukstus vārītus rīsus?
1. Vārošā ūdenī: rīsus ieber marles vai plānā auduma maisiņā un maisiņu uz dažām minūtēm iemērc verdošā ūdenī.
2. Katlā: ielej mazliet ūdens, pievieno piciņu sviesta un rīsus un maisot dažas minūtes karsē.
3. Karstos tvaikos: katlu līdz pusei pielej ar ūdeni un uzvāri. Rīsus ieber sietā, bet sietu ieliec vai iekarini katlā tā, lai rīsi nepieskaras ūdenim. Karsē, līdz rīsi kļūst viscaur silti.
4. Rīsus var iebērt arī pannā, kur sakarsēts sviests vai eļļa, un maisot uzsildīt.