Krāšņi tērpi, emocijas un dejas līdz rītam - aizvadīta "Spēlmaņu nakts" Dailes teātrī. FOTO
Oriģinālāko ierašanos uz "Spēlmaņu nakts 2016" ceremoniju izpildīja Dailes teātra aktieris Juris Strenga. Pēcāk viņš kopā ar kolēģi Olgu Dreģi saņēma balvu par mūža ieguldījumu teātra mākslā.
Slavenības
2016. gada 24. novembris, 07:20

Krāšņi tērpi, emocijas un dejas līdz rītam - aizvadīta "Spēlmaņu nakts" Dailes teātrī. FOTO

Jauns.lv

Aizvadītā nakts pagājusi teātra zīmē, jo Latvijas labākie teātra ļaudis un izrādes saņēma „Spēlmaņu nakts 2016” balvas, sumināja izcilniekus, parādīja savus jaunākos tērpus, un teju vai līdz pirmajiem gaiļiem ballējās Dailes teātrī.

Šā gada „Spēlmaņu nakts” galvenā intriga, protams, bija tas, vai Dailes teātra aktieris Dainis Grūbe turpinās „smelt” gada aktiera balvas un pie izcilnieka titula tiks trešo gadu pēc kārtas. Jau divi tituli pēc kārtas ir nebijis notikums teātra mākslā, un to Grūbe bija paveicis iepriekšējos divus gadus. Līdz trim labām lielām Grūbem šoreiz bija par īsu, jo par izcilāko aizvadītajā sezonā tika atzīts liepājnieks Egons Dombrovskis.

Dombrovskis saņēma Gada aktiera titulu kā Džons Meriks izrādē "Ziloņcilvēks" Liepājas teātrī, savukārt Gada aktrises gods Gunai Zariņai tika par Spīdolas lomu izrādē "Uguns un nakts" Latvijas Nacionālajā teātrī.

"Spēlmaņu nakts" galveno balvu jeb Gada izrādes titulu ieguva režisora Vladislava Nastavševa izrāde "Asins kāzas".

Nastavševam par izrādi "Asins kāzas" un Ģertrūdes ielas teātrī iestudēto izrādi "Melnā sperma" tika arī Gada režisora tituls.

Nozīmīgāko iestudējumu vidū balvu nominācijā "Gada lielās formas izrāde" saņēma tā pati Nastavševa izrāde "Asins kāzas" Latvijas Nacionālajā teātrī. Par Gada mazās formas nozīmīgāko iestudējumu savukārt atzīta Mārtiņa Eihes izrāde "Smaržo sēnes" Valmieras drāmas teātrī.

Par Gada izrādi bērniem vai pusaudžiem nosaukta režisora Jāņa Znotiņa "Kaka un pavasaris" Galerijā istaba. Nominācijā "Gada sasniegums laikmetīgajā dejā" uzvaru izcīnīja Krišjāņa Santa un Ērika Ēriksona izrāde "Vērpete".

"Spēlmaņu nakts" balvu kā Gada aktrise otrā plāna lomā saņēma Maija Doveika par lomu Gīna Ekdāle izrādē "Mežapīle" Latvijas Nacionālajā teātrī. Savukārt nominācijā "Gada aktieris otrā plāna lomā" apbalvots Arturs Krūzkops kā Melnais bruņinieks izrādē "Uguns un nakts" Latvijas Nacionālajā teātrī.

Nominācijā "Gada jaunie skatuves mākslinieki" triumfēja Agnese Cīrule par līgavas lomu izrādē "Asins kāzas" Latvijas Nacionālajā teātrī un Uldis Siliņš kā Klaudio izrādē "Zēns" Latvijas Nacionālajā teātrī.

Par Gada scenogrāfu atzina Reini Dzudzilo par izrādi "Uguns un nakts" Latvijas Nacionālajā teātrī un "Portreti. Vilki un avis" Liepājas teātrī. Kā Gada kostīmu vai grima mākslinieci godināja Kristu Dzudzilo par kostīmiem izrādēm "Portreti. Vilki un avis" Liepājas teātrī un "Uguns un nakts" Latvijas Nacionālajā teātrī.

Gada gaismu un video mākslinieka tituls tika Oskaram Pauliņam par gaismām izrādēs "Mežapīle", "Uguns un nakts", "Asins kāzas" un "Portreti. Vilki un avis". Savukārt balvu kā Gada kustību māksliniece saņēma Linda Mīļā par horeogrāfiju izrādei "Makbets" Latvijas Nacionālajā operā un baletā.

Nominācijā "Gada sasniegums baleta mākslā" godināja dejotāju Alisi Prudāni par Šeherezādes lomu baleta izrādē "Šeherezāde un viņas stāsti", Raimondas lomu baleta izrādē "Raimonda", Nikijas lomu baleta izrādē "Bajadēra" un lomām baleta izrādē "Bolero…" Latvijas Nacionālajā operā un baletā.

Par Gada muzikālās partitūras autoru atzina Vladislavu Nastavševu un Tomu Auniņu par mūziku izrādei "Asins kāzas".

Nominācijā "Gada sasniegums oriģināldramaturģijā (teksts, luga vai scenārijs)" triumfēja Justīne Kļava par izrādi "Dāmas" Teātrī TT.

Savukārt "Spēlmaņu nakts" balvu par mūža ieguldījumu saņēma Dailes teātra aktieri Olga Dreģe un Juris Strenga.

Žūrijas specbalva tika Latvijas Jaunā teātra institūtam par Latvijas jaunās režijas formu daudzveidības veicināšanu festivāla "Homo Novus" ietvaros, bet bērnu žūrijas specbalvu saņēma Dž. Dž. Džilindžera izrāde "Sniegbaltīte un septiņi rūķīši" Liepājas teātrī.

Tikmēr skatītāju simpātiju balvu kategorijā "Gada izrāde" saņēma režisora Regnāra Vaivara izrāde "Laulības dzīves ainas" Dailes teātrī, par gada aktieri skatītāji atzina Daini Grūbi, bet par aktrisi - Zariņu.


Kasjauns.lv / Foto: Mārtiņš Ziders