Tas bija tik sen! Aprit 20 gadi kopš grupas "100.debija" pirmā albuma izdošanas
Grupa “100. debija” - Modris Skaistkalns (no kreisās) un Agris Semēvics - 1995. gada “Mikrofona Gada Balvās ceremonijā”, saņemot balvu par pašu populārāko ierakstu 1994. gadā.
Slavenības
2014. gada 7. maijs, 12:47

Tas bija tik sen! Aprit 20 gadi kopš grupas "100.debija" pirmā albuma izdošanas

Jauns.lv

1994. gada 7. maijā klajā nāca tolaik super populārās grupas “100.debija” “Debijas albums”, kas guva milzīgus panākumus, un joprojām ir viens no visu laiku vispārdotākajiem ierakstiem Latvijā!

Grupa “100.debija” tiek uzskatīta ne vien par latviešu mūsdienu deju mūzikas celmlaužiem, bet arī par vienu no visu laiku visveiksmīgākajām latviešu grupām vispār. Grupas sastāvā muzicēja dīdžejs, komponists, tekstu autors un producents, kā arī vairāku dziesmu vokālo partiju izpildītājs Modris Skaistkalns un dziedātājs un dīdžejs Agris Semēvics. Savas darbības laikā grupa izdeva 5 studijas albumus un bija pirmā no Latvijas grupām, kuru ierakstus kompānija EMI izdeva Japānā. Dziesmas "Sen jau viss" angliskā versija "Day By Day" tika producēta Zviedrijā un rezultātā tika iekļauta Japānas super populārajā dziesmu izlasē "Dancemania 5", kuras kopējā tirāža sasniedza 250 tūkstošus.

Grupas pirmā albuma “Debijas albums” iznākšana tika atzīmēta ar koncertu Lielvārdes kultūras namā. Pasākumu vadīja dīdžejs Elvis Jansons, bet pēc koncerta viesus izklaidēja dīdžejs Ainars Mielavs.

Šis albums savulaik guva galvu reibinošus panākumus, un, lai gan sākotnēji tika izdots tikai audiokasetes formātā, pēc laika tika pārizdots arī CD versijā. Tolaik tas bija tikai trešais Latvijā izdotais CD, kopš šāda formāta parādīšanās Latvijas mūzikas tirgū. Audiokasetes formātā albums tika pārdots šim laikam neiedomājamā daudzumā un tā kopējā tirāža, ieskaitot tolaik ļoti populārās pirātiskās kopijas, pārsniedza 50 tūkstošus audiokasešu. Grupas dziesmas skanēja visās radiostacijās, bet jo īpaši klubos un deju zālēs. Grupas koncerti bija pārpildīti.

1995. gadā šis albums "Mikrofona Gada Balvās ceremonijā" tika atzīts par pašu populārāko ierakstu 1994. gadā. Un, interesanti, ka pateicoties šī albuma panākumiem, pie ierakstiem tika citas nu jau populāras grupas. Un to atzīst arī “Mikrofona ieraksti” pārstāvis Guntars Račs atzīst: Grupas “100.debija” un tās panākumi patiesībā deva daudz lielāku ieguldījumu populārās mūzikas attīstībā, nekā varētu domāt. Tieši pateicoties viņiem, mēs tolaik varējām atļauties ieguldīt naudu tādu grupu, kā “Pienvedēja piedzīvojumi”, “Rebel”, “Nejautā” un pat pirmo grupas “Prāta Vētra” ierakstu izdošanā. Tā tas mūzikas biznesā notiek. Viens veiksmīgs projekts dod iespēju citiem.”

“100. debija” Talsos 1995. gada 29. decembrī

Kasjauns.lv/FOTO: no “100. debijas” arhīva