Negaidīti! Latvijas elitārais Jurkānu pāris nonācis uz šķiršanās sliekšņa
Jānim un Ilzei Jurkāniem šogad vajadzēja atzīmēt kāzu 22. gadadienu. Svinēšanas gan neesot bijis, jo Jānis jau aptuveni gadu esot kopā ar citu sievieti.
Slavenības
2014. gada 3. jūlijs, 10:28

Negaidīti! Latvijas elitārais Jurkānu pāris nonācis uz šķiršanās sliekšņa

Jauns.lv

Jau tuvākajā laikā tikšot pielikts punkts vairāk nekā 22 gadus ilgušajai bijušā ārlietu ministra Jāņa Jurkāna un finansistes Ilzes Jurkānes laulībai. Par Jāņa un Ilzes attiecību atsalumu runā jau teju gadu, bet abi laulātie vienmēr vēstījuši, ka tas viss ir izdomāts.

Lai arī Jurkāni teic, ka viņu ģimenē viss ir kārtībā, Kasjauns.lv rīcībā nonākusī informācija liek domāt pretējo. Un proti – esot tā, ka jau aptuveni gadu Jānis ir attiecības ar Latvijas zobārstniecības guru Pētera Apses sievu, angļu valodas pasniedzēju Lindu Apsi.

Jurkāns raujas politikā

Jau krietnu laiku Jānis ar sievu Ilzi vairs nekur neiet kopā, vēl vairāk – viņi arī nedzīvojot kopā. Pirms kāda laika Jurkānu Rīgas vecpilsētas dzīvoklī esot bijusi liela izskaidrošanās, kā laikā pret grīdu dauzītas ģimenes servīzes, vāzes... Vārdu pārmaiņas bijušas skaļu skaļās... Pēc tām Jānis un Linda Apse esot sākuši dzīvot īrētā miteklī Āgenskalna rajonā. Ilze pēc notikušā pieprasījusi tūlītēju šķiršanos, savukārt Jānis uzstājis, ka sabiedrībai šī lieta atklājama vien rudenī pēc Saeimas vēlēšanām. Kā zināms, pagājušajā nedēļā ar skaļu pieteikumu klajā nāca vairāki Latvijas politikas bijušo gadu smagsvari – Ainārs Šlesers, Aigars Kalvītis, Jānis Jurkāns, Jānis Straume, Edgars Zalāns un citi –, kuri startēšot vēlēšanās.

Jurkāns savu politiskās karjeras redzamo daļu beidza 2005. gadā, kad viņa vadītā Tautas saskaņas partija nolēma veidot „Saskaņas centru”, bet Jurkāns šajā politiskajā spēkā izvēlējās neiestāties. Viņš gan bija šīs partijas atbalstītājs un no šā saraksta Eiroparlamentā ievēlētā, bēdīgi slavenā Alfrēda Rubika palīgs ārlietu jautājumos. Kā zināms, Rubiks pavasarī notikušajās Eiroparlamenta vēlēšanās neguva tautas atbalstu un līdz ar šefu arī Jurkāns vairs neturpinās saņemt Eiropas Savienības labumus. Tāpēc tagad Jurkāns atkal grib iekarot nacionālās politikas meku Saeimu. Turklāt, kā runā, Jurkānam vēlēšanu sarakstā būšot viena no vadošajām pozīcijām. Skaidrs, ka tāds nesmukums ar laulības šķiršanu Jānim nu galīgi nav izdevīgs.

Ilze klusē kā partizāns

Par to, ka publiski līdz vēlēšanām Ilze Jāni tomēr sargās no pārmetumiem par sānsoļiem, liek domāt pavisam nesena saruna ar Ilzi Jurkāni. Taujāta par runām, ka gaidāma Jurkānu šķiršanās, Ilze apgalvoja, ka attiecībās ar vīru viss esot labākajā kārtībā un ar Jāni Jurkānu viņa aizvien ir kopā. „Uz pasākumiem kopā neejam, jo kādu laiku Jānim bija veselības problēmas. Pēc atveseļošanās arī lāgā negribēja staigāt apkārt, jo bija nomākts. Sacīja, ka cilvēkiem viņa persona neizraisa pozitīvas emocijas...” atzina Jurkāne, kura teātra sezonas laikā nelaida garām nevienu pirmizrādi un aizvien ir aktīva dažādas ar kultūru un mākslu saistītas tematikas burziņu viešņa.

„Bet ar Jāni mēs izmantojam katru iespēju uzspēlēt golfu. Regulāri kopā dodamies uz golfa klubu „Viesturi”. Brīnišķīga atmosfēra, labs laukums. Golfs jau ir vairāk nekā sports. Tā ir lieliska relaksācija, iespēja atslēgties no ikdienas stresa, svaigā gaisā izkustēties,” teica Ilze. To, ka tā tāda atrunāšanās vien bija, var saprast arī pēc tā, ka pirms pusotras nedēļas notikušo labdarības golfa turnīru „Viesturos” Jurkāni nez kāpēc neapmeklēja.

Kā satikās Jānis un Ilze Jurkāni

Jānis un Ilze šogad nosvinējuši savu kāzu 22. gadadienu. Pagājušā gada nogalē intervijā žurnālam „Patiesā Dzīve” Ilze plaši izstāstīja, kā veidojušās viņas un Jāņa attiecības. Stāstot, kā iepazinusies ar Jāni, Ilze teica: „Viņš tik ļoti man patika jau tūliņ, pirmajā vakarā. Tas bija Vašingtonā, kad Jānis un Ivars Godmanis tikās ar Bušu. Mūs iepazīstināja Stotu ģimene no Ņujorkas, es ar viņiem biju korī dziedājusi. Viņi zināja, ka Jāņa personīgā dzīve nav sakārtota, un to, ka šķiros no otrā vīra. Stoti nosēdināja Jāni man blakus, sākām runāties. Nākamajā dienā bija liela konference, vakariņas ar senatoriem. Kad beidzot bijām palikuši divatā, bija skaidrs, ka... būsim kopā un precēsimies.” Turpat viņa atzina, ka Jānis viņā „atkodējis” sievišķību: „Iepriekš vienmēr biju spiesta būt tas vīrietis – gan darbā, gan mājās. Nu, es biju... vienkārši garīgi stiprāka. Un Jānis bija pirmais, izņemot manu tēvu, kurš bija stiprāks par mani. Tēvs un Jānis ir ļoti līdzīgi! Skaidrs – meitas meklē savus tēvus...”

Pēc Ilzes ierašanās Latvijā viņa ar Jāni piecus mēnešus dzīvoja īrētā mājā Ķengaragā, pēc tam īsu laiku deputātu mājā Lubānas ielā. „Tad nopirkām māju Langstiņos. Pirms divpadsmit gadiem iegādājāmies zemi pie jūras Liepupē. Tur bija tikai mežs, uzcēlām mazu guļbaļķu mājiņu un pēc laika sapratām – mums ir divas lauku mājas, dārzi, skaidrs, ka muļķīgi. Tad izlēmām Langstiņus pārdot un pirkt dzīvokli Rīgas centrā. Teicu, ka vēlos uz 5. Avēnijas – tas ir mans ņujorkietes sapnis. Uzskatu, ka Raiņa bulvāris tāds ir. Laika gaitā paplašinājām lauku mājas, ierīkojām parku un dārzus, un tur tagad ir ļoti skaisti,” žurnālam „Patiesā Dzīve” stāstīja Ilze.

Šķiršanās gaidāma arī Apšu ģimenē

Pēc Kasjauns.lv rīcībā esošām ziņām, šķiršanās prāvas gaidās ir arī Latvijas viena no labākajiem zobārstniecības speciālistiem, zobārstniecības klīnikas „Adenta” vadītāja Pētera Apses un angļu valodas pasniedzējas Lindas Apses laulība. Šajās attiecībās dzimuši tagad jau pieaugušie meita Renāte un dēls Ingus. Pie trimdas latvieša, Rīgas Stradiņa Universitātes profesora Pētera Apses muti savest kārtībā dodas daudzi sabiedrības krējuma pārstāvji.

Pēteris uz dzīvi dzimtajā Rīgā atgriezās 1992. gadā pēc teju 50 prombūtnes gadiem. 1944. gadā viņa ģimene ar jahtu devās bēgļu gaitās no Rīgas uz Zviedriju. Ceļā vētras laikā Pētera tēvs no klāja tika aizskalots jūrā. 1950. gadā Pēteris ar māti, māsu un brāli no Zviedrijas ar kuģi ieceļoja Kanādā. Akadēmisko izglītību viņš ieguva Toronto Universitātē, kur vēlāk vairākus gadus bija pasniedzējs un strādāja arī privātpraksē. Apsem laulība ir Lindu nav pirmā. Pirms tam viņš jau reizi bija precējies, un šajās attiecībās dzimuši divi dēli. Viens no viņiem dzīvo Kalifornijā, bet otrs – Toronto.

Kopš 1998. gada Pēteris Apse, kas, starp citu, ir arī Latvijas Republikas Atzinības krusta IV šķiras ordeņa virsnieks, un Linda dzīvoja Mežaparkā, kur joprojām dzīvojot Pēteris, kamēr Linda mitinoties Pārdaugavā.

Kasjauns.lv/ Foto: Ieva Čīka (LETA), no izdevniecības „Rīgas Viļņi” arhīva, no LU arhīva